Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία στις αγορές για τον πληθωρισμό, τα ομόλογα στο επίκεντρο - Σε ιστορικά ο Dow Jones

Ανησυχία στις αγορές για τον πληθωρισμό, τα ομόλογα στο επίκεντρο - Σε ιστορικά ο Dow Jones

Ήπιες απώλειες στη Wall Street

(Συνεχές Upd)  Παρα την έντονη νευρικότητα που επικράτησε σήμερα 17/2 στη Wall Street ο δείκτης Dow Jones έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά στις 31.613,87 μονάδες.
Οι ανησυχίες για πιθανή αύξηση του πληθωρισμού περιόρισαν την αισιοδοξία για παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη χάρη στην κυκλοφορία των εμβολών κατά της Covid-19.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα ομόλογα, καθώς καταγράφεται μεγάλη επιδείνωση των αποδόσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Πάνω από το 1,3% ανέρχεται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών, καθώς έχουν επανέλθει οι προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους επενδυτές στα ομόλογα, ενώ μπορούν επίσης να ασκήσουν πίεση και σε κάποιες περιοχές της αγοράς, όπως η τεχνολογία, που είχαν επωφεληθεί από το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων.
Οι αναλυτές βλέπουν παράλληλα κάποια σημάδια τόνωσης του πληθωρισμού μετά την υποχώρηση των τιμών τα προηγούμενα χρόνια.
Μετά από πολλές δεκαετίες υποχώρησης του πληθωρισμού, η τάση αλλάζει στις προηγμένες οικονομίες με αρκετούς παράγοντες να δείχνουν άνοδο του υποκείμενου πληθωρισμού τα επόμενα χρόνια, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Holger Schmieding.
Για τα επόμενα δύο χρόνια, η άνοδος του πληθωρισμού δεν αναμένεται πάντως να αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν δράση, τουλάχιστον μέχρι να προχωρήσει η ανάκαμψη στην απασχόληση, αναφέρει. Μετά την πανδημία πάντως, οι προηγμένες οικονομίες σταδιακά θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην κανονικότητα της προ-Lehman εποχής, προσθέτει.

Δέσμευση Fed σε χαλαρή νομισματική πολιτική

Oι αξιωματούχοι της Fed επιβεβαίωσαν στην τελευταία συνεδρίαση τους τη δέσμευση σε μια χαλαρή νομισματική πολιτική για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης, οι αξιωματούχοι δεν βλέπουν σύντομα αλλαγή στην πολιτική για τα επιτόκια και τις αγορές στοιχείων ενεργητικού.
«Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση επισήμαναν ότι οι οικονομικές συνθήκες απείχαν πολύ από τους μακροπρόθεσμους στόχους της Επιτροπής (FOMC) και ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική μέχρι να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι» σημειώνεται στα πρακτικά.
«Ως εκ τούτου, όλοι οι συμμετέχοντες στήριξαν τη διατήρηση των τρέχουσων ρυθμίσεων της Επιτροπής και τη μελλοντική καθοδήγηση για τα επιτόκια και τον ρυθμό των αγορών στοιχείων ενεργητικού» επισημαίνεται.
Τα μέλη της Επιτροπής FOMC επισήμαναν ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παρέχει ουσιαστική στήριξη στην οικονομία.
Τα πρακτικά αποκαλύπτουν επίσης ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εκτιμούν ότι θα χρειαστεί να περάσει σημαντικό χρονικό διάστημα μέχρι να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος στην οικονομική δραστηριότητα και την αγορά εργασίας.

106841458-1613570540328-newplot_-_2021-02-17T090200724.png

Αισιόδοξα νέα από ΠΟΥ για την covid - Συμφωνία ΕΕ - Pfizer για επιπλέον 200 εκατ. δόσεις εμβολίων

Αισιόδοξα είναι τα νέα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσον αφορά την πορεία της covid 19 παγκοσμίως καθώς όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε μείωση της τάξης του 16% στον αριθμό των κρουσμάτων και 10% στον αριθμό των θανάτων.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανήλθε σε παγκόσμιο επίπεδο την περασμένη εβδομάδα σε 2,7 εκατομμύρια και των νεκρών σε 81.340.
Όπως αναφέρεται, πέντε από τις έξι περιφέρειες του κόσμου για τις οποίες δίνει στοιχεία ο ΠΟΥ κατέγραψαν διψήφια μείωση του αριθμού των μολύνσεων, με εξαίρεση την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου και καταγράφηκε αύξηση ύψους 7%.
Το ρίσκο των εξάρσεων, αλλά και η επικινδυνότητα των μεταλλάξεων, σε συνδυασμό με την αργή πρόοδο των εμβολιασμών, ωθεί τις Αρχές και τους επιστήμονες σε ΗΠΑ και ΕΕ να συστήνουν τη διατήρηση και όχι την πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων, επισημαίνοντας πως και στις δύο αυτές περιοχές του πλανήτη που έχουν «χτυπηθεί» σφόδρα από την επιδημία του κορωνοϊού, υπάρχει ο κίνδυνος υποτροπής του ιού.

ΗΠΑ: Άλμα 5,3% στις λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο 2021 - Στο +1,3% οι τιμές παραγωγού

Άλμα 5,3% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, με τη ζήτηση να ανακάμπτει μετά το αδύναμο δ΄τρίμηνο του 2020.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων επτά μηνών, η οποία ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για άνοδο 1,1%.
Τον Δεκέμβριο οι πωλήσεις είχαν σημειώσει πτώση 1%.
Η ετήσια άνοδος ανήλθε σε 7,4%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2011.

ΗΠΑ: Ενισχύθηκε 1,3% ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Ιανουάριο

Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άλμα 1,3% τον Ιανουάριο μετά από άνοδο 0,3% τον Δεκέμβριο.
Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν πολύ περισσότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών, αντανακλώντας εν μέρει την άνοδο στις τιμές της ενέργειας.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άλμα 1,3% τον Ιανουάριο μετά από άνοδο 0,3% τον Δεκέμβριο.
Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,4%.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δείκτης κινήθηκε 1,2% υψηλότερα τον Ιανουάριο μετά από άνοδο μόλις 0,1% τον Δεκέμβριο.

Αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές

Υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές αγορές από τα υψηλά έτους, καθώς οι ανησυχίες για πιθανή αύξηση του πληθωρισμού περιόρισαν την αισιοδοξία για παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη χάρη στην κυκλοφορία των εμβολών κατά της Covid-19.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα ομόλογα, καθώς καταγράφεται μεγάλη επιδείνωση των αποδόσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Πάνω από το 1,3% ανέρχεται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών, καθώς έχουν επανέλθει οι προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.
Ακολουθώντας την ίδια πορεία με τους αμερικανικούς τίτλους, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 8 μηνών.
Ειδικότερα, η απόδοση στο γερμανικό δεκαετές έφτασε στο -0,35%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της γαλλικής Kering, στην οποία ανήκουν τα εμπορικά σήματα Gucci και Saint Laurent, κατέγραψε βουτιά -8,2% καθώς τα έσοδα σε επίπεδο ομίλου μειώθηκαν κατά 8,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2020.
Η μετοχή της Rio Tinto σημείωσε άνοδο +1,5%, μετά την ανακοίνωση για τελικό μέρισμα 6,5 δισ. δολ. μετά το άλμα 20% στα ετήξσια κέρδη για το 2020.

Υποχώρησε ο Nikkei 225 από τα υψηλά τριάντα ετών

Στις συναλλαγές της Ασίας, με πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, καθώς αρκετοί επενδυτές ρευστοποίησαν μέρος των κερδών που εξασφάλισαν χθες Τρίτη, όταν ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα ετών και πλέον.
Ωστόσο η πτώση ήταν ήπια, λόγω της ικανοποίησης για την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ιαπωνία.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση -0,58% στις 30.292,19 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -0,18% στις 1.961,49 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ o Hang Seng ενισχύθηκε +1,1% στις 31.084 μονάδες.
Oι αγορές της Κίνας παραμένουν και σήμερα κλειστές λόγω του εορτασμού του Σεληνιακού Νέου Έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης