Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Ebola επιστρέφει με ποσοστό θνητότητας 50%... θα περιοριστεί στην Αφρική ή θα γίνει η επόμενη πανδημία;

Ο Ebola επιστρέφει με ποσοστό θνητότητας 50%... θα περιοριστεί στην Αφρική ή θα γίνει η επόμενη πανδημία;
Ο Έμπολα επέστρεψε και οι άνθρωποι αρχίζουν να πεθαίνουν
Την ώρα που όλος ο πλανήτης ασχολείται με την πανδημία του κορωνοϊού (COVID 19), στο ανατολικό Κονγκό βρίσκεται σε έξαρση ο Ebola (Έμπολα).
Και τώρα έχει κηρυχθεί «επιδημία του Έμπολα» στη χώρα της Γουινέας στη Δυτική Αφρική.
Μέχρι στιγμής, τέσσερα άτομα έχουν πεθάνει και περισσότερα κρούσματα υποβάλλονται σε θεραπεία.
Αυτοί είναι οι πρώτοι θάνατοι από τον Έμπολα στη Γουινέα μετά το φρικτό ξέσπασμα που έληξε τελικά το 2016.
Και μπορεί αυτά τα ποσοστά ακόμη να φαίνονται μικρά, όμως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το μέσο ποσοστό θανάτου κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Έμπολα είναι «περίπου 50%».

Τι είναι ο Έμπολα

Ο Έμπολα, επίσης γνωστός ως η Νόσος του Έμπολα (EVD) ή αιμορραγικός πυρετός Έμπολα (EHF) είναι μια ανθρώπινη νόσος που προκαλείται από τον Ιό Έμπολα.
Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται δύο μέρες έως και τρεις εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό και σε αυτά περιλαμβάνονται πυρετός, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι και πονοκέφαλος.
Συνήθως, συνοδεύονται από ναυτία, εμετό και διάρροια, και ταυτόχρονα μειωμένη λειτουργία του συκωτιού και του/των νεφρού/ών.
Σε αυτό το στάδιο, ορισμένα άτομα αρχίζουν να εμφανίζουν προβλήματα αιμορραγίας
Η ασθένεια έχει υψηλό κίνδυνο θανάτου, σκοτώνοντας το 25% έως 90% των μολυσμένων, με μέσο όρο περίπου 50%.
Αυτό οφείλεται συχνά στη χαμηλή αρτηριακή πίεση από την απώλεια υγρών που συνήθως ακολουθεί έξι έως 16 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Οι τρομακτικές μνήμες

Ο Έμπολα προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες πριν από αρκετά χρόνια, όταν αποκαλύφθηκε ότι οι ασθενείς με Έμπολα μεταφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για θεραπεία.
Ωστόσο, ο ιός δεν "διέφυγε" στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά εκείνη τη στιγμή οι άνθρωποι ανησυχούσαν πολύ για το τι θα μπορούσε να συμβεί.
Γι' αυτό και η επιδημία στη Γουινέα αντιμετωπίζεται τόσο σοβαρά.
Άλλωστε, οι μνήμες είναι νωπές ακόμη όταν από το 2013 έως το 2016 ο ιός μόλυνε περισσότερα από 28.000 άτομα και προκάλεσε 11.000 θανάτους στη Δυτική Αφρική.
ebola2.jpg
Από το Κονγκό στη Γουινέα

Αλλά αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι αυτή η νέα επιδημία στη Γουινέα έρχεται αμέσως μετά από μια νέα εστία στο ανατολικό Κονγκό.
Δύο περιοχές που απέχουν μεταξύ τους...
Το νέο ξέσπασμα της Γουινέας ακολουθεί μια επανεμφάνιση στο ανατολικό Κονγκό, όπου έχουν αναφερθεί τέσσερις περιπτώσεις - έως τις 14 Φεβρουαρίου.
Το νέο σύμπλεγμα εμφανίστηκε τρεις μήνες μετά την λήξη της τελευταίας επιδημίας της χώρας - στα δυτικά της χώρας. Συνολικά, έχουν εμφανιστεί 12 κρούσματα στο Κονγκό από τότε που ο Έμπολα εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1976.

Ebola_3.jpg
Τα καλά νέα


Τα καλά νέα είναι ότι ο Έμπολα δεν εξαπλώνεται πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο, και οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές είχαν πολλές μεθόδους να περιορίσουν τα κρούσματα του Έμπολα τις τελευταίες δεκαετίες.
Όπως έχουν αναφέρει και οι επιστήμονες, η ταχύτητα είναι το κλειδί για τον περιορισμό αυτών των ειδών εστιών.
Ο Έμπολα επίσης δεν φαίνεται να ταιριάζει με το είδος της παγκόσμιας πανδημίας, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επίσης βρει θεραπείες που φαίνεται να είναι τουλάχιστον κάπως επιτυχημένες στην προσωρινή παράταση της ζωής των ασθενών με Έμπολα.
ebola_4.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης