Τελευταία Νέα
Διεθνή

H τουρκική λίρα ενισχύεται 1 δολ προς 6,92 λίρες λόγω νομισματικής πολιτικής και ανάκαμψης της οικονομίας

H τουρκική λίρα ενισχύεται 1 δολ προς 6,92 λίρες λόγω νομισματικής πολιτικής και ανάκαμψης της οικονομίας
Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στο 17% στις 18 Φεβρουαρίου 2021, παρ΄ ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 15% τον Ιανουάριο 2021
Σχετικά Άρθρα

Οι προσδοκίες ότι η νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Κεντρική Τράπεζα θα καταστεί πιο αυστηρή, ενισχύουν την τουρκική λίρα.
Η συναλλαγματική ισοτιμία διαμορφώνεται σε 1 δολάριο προς 6,92 τουρκικές λίρες.
Για το 2021 η τουρκική λίρα εμφανίζει τις υψηλότερες αποδόσεις μεταξύ των αναδυόμενων νομισμάτων.
Η λίρα έχει ανακάμψει πάνω από 20% από τότε που διορίστηκε νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (CBRT) στις αρχές Νοεμβρίου 2020.
Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στις 18 Φεβρουαρίου 2021, παρ΄ ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 15% τον Ιανουάριο 2021.

Δεν αναμένεται αύξηση επιτοκίων

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley αναμένει αύξηση στο 18% τα επιτόκια παρέμβασης τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο 2021 και προέβλεψε ότι η λίρα θα ενισχυθεί προς την ζώνη των 6,8.
Μια ομάδα οικονομολόγων που ρωτήθηκε από την Anadolu Agency προέβλεψε επίσης ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα.
Η ολλανδική ING ανέφερε επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πιθανότατα θα διατηρήσει το επιτόκιο σταθερό, αξιολογώντας τον αντίκτυπο των προηγούμενων κινήσεών της.
H Monex Europe σημείωσe επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πιθανότατα δεν θα αλλάξει την νομισματική της πολιτική, καθώς τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν θετικά και η ανάκαμψη της λίρας συνεχίζεται.
Να σημειωθεί ότι τα επιτόκια παρέμβασης αυξήθηκαν 675 μονάδες βάσης σε 17% από 10,25% τον Νοέμβριο του 2020.
«Από την άποψη της ονομαστικής τιμής, η Τουρκία φαίνεται πιο ελκυστική σε σύγκριση με άλλες αναδυόμενες αγορές επειδή τα επιτόκια είναι ήδη τόσο υψηλά», αναφέρει η TD Securities

Μετά το κραχ ανακάμπτει η τουρκική λίρα

«Η τουρκική λίρα ήταν το νόμισμα μεταξύ των αναδυομένων αγορών με την καλύτερη απόδοση τον Ιανουάριο 2021 και εμφανίζει και πάλι την καλύτερη απόδοση και τον Φεβρουάριο 2021», σύμφωνα με τον Robin Brooks, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών με έδρα τις ΗΠΑ.
Πλέον 1 δολάριο ισοδυναμεί με 6,92 τουρκικές λίρες όταν είχε φθάσει και στις 8,5 λίρες.
Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από το Νοέμβριο 2020 οδήγησαν σε ράλι 20% στη λίρα και περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισροές ξένων επενδύσεων.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια στο 17% από 10,25% ενώ μειώνεται ο πληθωρισμός αν και παραμένει σε διψήφια ποσοστά.
Η Τουρκία εφαρμόζει την αυστηρότερη νομισματική πολιτική οποιασδήποτε μεγάλης αναπτυγμένης ή αναδυόμενης οικονομίας.
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο σε 14,97% τον Ιανουάριο 2021, αυτό σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει μια αυστηρή πολιτική.
Ωστόσο το 2020 με όρους ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε σε έλλειμμα 36,72 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από πλεόνασμα 6,76 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, λόγω πτώσης του τουρισμού και της στροφής των τούρκων σε χρυσό
Η Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει την αυστηρή νομισματική της πολιτική έως ότου επιτευχθεί ο στόχος πληθωρισμού 5% έως το 2023.

Η J P Morgan βλέπει ανάπτυξη 4,6% το 2021

Η J P Morgan αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την τουρκική οικονομία το 2020 σε ανάπτυξη +1,9% από 1,1%, ενώ αύξησε τις προβλέψεις για το 2021 σε +4,6%, από 3,3% προηγουμένως.
«Η Τουρκία τα πήγε τελικά καλύτερα σε σχέση με άλλες αναδυόμενες οικονομίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας», ανέφερε η J P Morgan.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας «εκπλήσσουν πάντα προς τα πάνω», αντικατοπτρίζοντας την ευρωστία και την ευελιξία του τουρκικού ιδιωτικού τομέα, ανέφερε η J P Morgan.
H αύξηση των κρατικών τραπεζικών δανείων οδήγησε σε ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2020, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Τουρκίας αυξήθηκε σε ρυθμό ανάπτυξης +6,7% περισσότερο το τρίτο τρίμηνο του 2020 από συρρίκνωση -9,9% το β΄ τρίμηνο του 2020.
Με βάση την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας το ΑΕΠ θα αυξηθεί 7% με 8% στο δ΄ τρίμηνο του 2020 ενώ ο στόχος για το 2020 είναι ανάπτυξη +2,5%... όταν στην Ελλάδα αναμένεται ύφεση -10,3%.
Για το 2021 η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προβλέπει ανάκαμψη +4,1%.
Υπογραμμίζοντας την εμπειρία της Τουρκίας στο χειρισμό κρίσεων τα προηγούμενα χρόνια, η JP Morgan τόνισε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα έκπληξη το γεγονός ότι η Τουρκία ξεπέρασε τις περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες εν μέσω πανδημίας.
Κατά την αμερικανική τράπεζα η πιστωτική επέκταση ήταν το κλειδί της θετικής έκπληξης.

Morgan Stanley: Τα τουρκικά assets εμφανίζουν καλύτερες αποδόσεις

Η επίσης αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, ανέφερε ότι τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία αποδίδουν καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες, απόρροια της «αξιοπιστίας των οικονομικών πολιτικών».
Κατά την Morgan Stanley αναμένεται ότι η τουρκική λίρα θα ενισχυθεί, προβλέποντας ότι 1 δολάριο θα ισοδυναμεί με 6,8 τουρκικές λίρες.
Κατά την ολλανδική τράπεζα Rabobank, οι 6,80 λίρες ανά δολάριο θα μπορούσε να είναι το επόμενο επίπεδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
«Η Τουρκία προσφέρει ελκυστικά ονομαστικά επιτόκια και ο πληθωρισμός έχει επίσης αρχίσει να μειώνεται.
Τα πραγματικά επιτόκια θα γίνουν ακόμη πιο ελκυστικά», ανέφερε η Rabobank.

Θετική αναθεώρηση και από την HSBC

Η HSBC αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη στην Τουρκία τόσο για το 2020 όσο και για το 2021 μεταξύ άλλων και λόγω της κατασκευαστικής δραστηριότητας.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Τουρκίας θα έχει αυξηθεί 2% το 2020, από 1% ανάκαμψη προηγουμένως.
Η οικονομία προβλέπεται να αυξηθεί 2,9% σε τριμηνιαία βάση την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, τονίζει η HSBC.
Όσον αφορά το 2021, η HSBS βλέπει την οικονομία να αυξάνεται κατά 4,2% σε ετήσια βάση, αναθεωρώντας προς τα πάνω την προηγούμενη πρόβλεψη του 2,1%.
Toyrkissshhh_lira.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης