Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Αναλαμβάνει πρωθυπουργός ο Draghi - Επτασφράγιστο μυστικό η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Ιταλία: Αναλαμβάνει πρωθυπουργός ο Draghi - Επτασφράγιστο μυστικό η σύνθεση της νέας κυβέρνησης
Οι τελικές αποφάσεις για το κυβερνητικό σχήμα ανήκουν στον Draghi
Σχετικά Άρθρα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ιταλία υπό τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη Mario Draghi, με ευρεία στήριξη, την ώρα που η  σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου αλλά και το κυβερνητικό πρόγραμμα να αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό.
Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να μεταβεί ακόμη και σήμερα στο Κυρηνάλιο για να γνωστοποιήσει επισήμως την αποδοχή των πρωθυπουργικών καθηκόντων στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Matarrella, ο οποίος τον επέλεξε για να διαδεχθεί τον Giuseppe Conte, εξαναγκασθέντα σε παραίτηση μετά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.
«Τελική ευθεία για τον Draghi», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του σημερινού φύλλου της Corriere della Sera, ενώ η Il Messaggero αναγγέλλει τη «Γέννηση της Κυβέρνησης Draghi».
Ο Mario Draghi ή Super Mario για τον ρόλο του στην διαχείριση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ενδέχεται να ανακοινώσει την σύνθεση της κυβέρνησής του και να ορκισθεί μέχρι την Κυριακή, για να επιστρέψει στις αρχές της εβδομάδας και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το ιταλικό κοινοβούλιο, την ώρα που η Ιταλία πλήττεται σκληρά από την υγειονομική κρίση και σοβαρή ύφεση.
Ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει εξασφαλίσει τη στήριξη και συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση (αν επιλέξει υπουργούς από τον χώρο της πολιτικής) των Πέντε Αστέρων, της Lega του Matteo Salvini, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, της Forza Italia του Berlusconi και, πιθανώς, της Ιταλικής Αριστεράς. Μια ευρύτατη πλειοψηφία, με μόνη εξαίρεση το ακροδεξιό κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας, το οποίο θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.
Χθες, το Κίνημα των 5 Αστέρων (M5S), «αντισυστημικό» μέχρι την έλευσή του στην εξουσία, έδωσε και αυτό το πράσινο φως στο πλαίσιο online ψηφοφορίας των μελών του, απαλλάσσοντας από το τελευταίο εμπόδιο την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ωστόσο δεν αποκλείεται αυτή η απόφαση να οδηγήσει σε διάσπαση του κινήματος.

Επτασφράγιστο μυστικό η σύνθεση της κυβέρνησης

Μολονότι τα κόμματα που θα στηρίξουν την κυβέρνηση, έχουν υποβάλλει τις προτάσεις για το πρόσωπα που θα τη στελεχώσουν, οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στον Draghi.
Κανείς δεν γνωρίζει επίσης πως σκοπεύει να διαμορφώσει τις ισορροπίες μεταξύ τεχνοκρατών και πολιτικών στο νέο υπουργικό σχήμα.
Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει ψήφος εμπιστοσύνης από τη Γερουσία την Τρίτη και από τη Βουλή την Τετάρτη.
Στη Βουλή αναμένονται και τα αποκαλυπτήρια του κυβερνητικού προγράμματος.

Πρόκληση το Ταμείο Ανάκαμψης

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να οριστικοποιήσει το πλάνο των μεταρρυθμίσεων για τα 200 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
Άλλωστε αυτό το «αγκάθι» οδήγησε στην πτώση την κυβέρνηση του Giuseppe Conte.
Μένει να διαπιστωθεί πώς θα καταφέρει, ο Draghi να μειώσει τις αποστάσεις που χωρίζουν τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις, σε θέματα βασικής σημασίας.
Πολλοί θεωρούν ότι χάρη στο κύρος του, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα προσπαθήσει να επιβάλει μια προσωπική του ατζέντα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επικεντρωθεί σε λίγα σημεία, με κύριο στόχο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και την αποτελεσματική καταπολέμηση της πανδημίας.

Οι προτεραιότητες

Στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της επόμενης ιταλικής κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού, που έχει πλήγει από την επιβράδυνση της τροφοδοσίας σε εμβόλια. Μόνο 1,2 εκατομμύριο από τα 60 εκατομμύρια των Ιταλών έχουν εμβολιασθεί μέχρι σήμερα.
Η αντιμετώπιση της βραδύτητας στην λειτουργία της δικαιοσύνης, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη η διοίκηση και η έναρξη της οικολογικής μετάβασης, τον συντονισμό της οποίας θα αναλάβει ειδικό για τον σκοπό υπουργείο, αποτελούν τις προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης