Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρόπους να… μην θέσει την Τουρκία στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων αναζητά η ΕΕ παραβλέποντας τα προκλητικά στοιχεία

Τρόπους να… μην θέσει την Τουρκία στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων αναζητά η ΕΕ παραβλέποντας τα προκλητικά στοιχεία

Ήξεις – αφήξεις για ακόμη μία φορά από την ΕΕ, καθώς διστάζει να θέσει την Τουρκία στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων

Δέσμια για ακόμη μία φορά της Τουρκίας φαίνεται ότι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αναζητά τρόπους να μην τη θέσει στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων, ακόμη και αν η Άγκυρα αποφεύγει να δώσει στοιχεία.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το Politico, οι αξιωματούχοι στο Συμβούλιο θα προσπαθήσουν σήμερα να βρουν ένα τρόπο… σύνταξης επιστολής συμμόρφωσης προς την Τουρκία, αλλά και να μην διαταράξουν τις σχέσεις τους με αυτήν.

Η προκλητική… αμέλεια της Τουρκίας

Αν και η ΕΕ έχει ζητήσει πολλές φορές από την Άγκυρα να κοινοποιήσει φορολογικά στοιχεία σε έξι χώρες της ΕΕ - Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία, αυτή δεν το έχει πράξει.
Αυτή η στάση θα έπρεπε να είχε οδηγήσει την Τουρκία στη μαύρη λίστα, η οποία θα έφερε διοικητικές κυρώσεις από την ΕΕ και θα απέκοβε τη χώρα από ορισμένα κονδύλια της ΕΕ.
Αυτό αναμφίβολα θα είχε επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ των Βρυξελλών και της Άγκυρας - ένα ανησυχητικό σενάριο, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες προσπάθειες μεταξύ των δύο μερών για εξομάλυνση των εντάσεων εν όψει συνάντησης ηγετών της ΕΕ τον επόμενο μήνα όπου θα συζητήσουν τις σχέσεις με την Τουρκία.
«Δεν μπορούμε να δώσουμε κανένα προνόμιο» στην Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα αν συμπεριληφθεί η Άγκυρα στη μαύρη λίστα «θα ήταν σαν να επιβάλουμε νέες κυρώσεις», υποστήριξε ένας διπλωμάτης της ΕΕ στο Politico.

Πολιτική εξομάλυνσης

Το να κλιμακωθούν περαιτέρω οι εντάσεις με την Τουρκία είναι κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποφύγει και την περασμένη εβδομάδα κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου, να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους χάρη της διατήρησης των διπλωματικών δεσμών της ΕΕ με την Άγκυρα.
Η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ συμφωνεί, αλλά δεν λείπουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι η Τουρκία πρέπει να συμπεριληφθεί στη μαύρη λίστα.
Σε μια προσπάθεια συμβιβασμού, οι αξιωματούχοι προσπαθούν να συμφωνήσουν σχετικά με το πόσο αυστηρό θα είναι το μήνυμα προς την Τουρκία στα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με το θέμα και ποιες απαιτήσεις πρέπει να θέσουν στην Άγκυρα για να αποφευχθεί η καταχώρισή της στη μαύρη λίστα αργότερα φέτος.
Εάν συμφωνήσουν τις επόμενες ημέρες, οι πρεσβευτές της ΕΕ θα μπορούσαν να υπογράψουν την απόφαση την επόμενη εβδομάδα.
Αυτό θα δώσει στην Τουρκία περιθώριο έως τον Οκτώβριο για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και να αποφύγει τη μαύρη λίστα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης