Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων καθώς συνεχίζεται το «φαινόμενο Draghi»

Νέα αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων καθώς συνεχίζεται το «φαινόμενο Draghi»
Η Ιταλία άντλησε (11/2) 9 δισ. ευρώ από την έκδοση τριετούς, επταετούς και 20ετούς ομολόγου, ενώ η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στα 13 δισ. ευρώ. Στην τριετία η απόδοση διαμορφώθηκε σε ιστορικό χαμηλό -0,33%
Σχετικά Άρθρα
Νέο ιστορικό χαμηλό προσέγγισε η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, εν μέσω συνολικής πτωτική τάσης των αποδόσεων στην Ευρωζώνη καθώς οι επενδυτές έχουν εστιάσει τον ενδιαφέρον τους στη συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τη Fed αλλά και τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 για την Ευρωζώνη, χαμηλώνοντας τον πήχη για την ανάκαμψη του 2021 σε σχέση με το το Νοέμβριο.
Ωστόσο, η ανάκαμψη το 2022 θα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

To spread

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς άγγιξε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 0,46%, με πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης.
Σειστορικό χαμηλό πενταετίας περιορίστηκε και το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, στις 91,5 μονάδες βάσης.

Διπλό μέτωπο

Αναλυτές αναμένουν τον επόμενο γύρο αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των ιταλικών τίτλων όταν ο Draghi και το κυβερνητικό σχήμα που θα παρουσιάσει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης για δύο νομοθετικά σώματα της Ιταλίας αλλά και γίνει αποδεκτό το ιταλικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο η χώρα θα λάβει πόρους ύψους 209 δισ. ευρώ
Στη σημερινή δημοπρασία της, η Ιταλία άντλησε 9 δισ. ευρώ από έκδοση τριετούς, επταετούς και 20ετούς ομολόγου, με τη συνολική ζήτηση να φθάνει τα 13 δισ. ευρώ.
Στο τριετές, η απόδοση διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του -0,33%

Γερμανία - ΗΠΑ

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 2,5 μονάδες βάσης, στο -0,46%, αφού νωρίτερα είχε αγγίξει χαμηλό μηνός στο -0,47%.
Η πτώση των γερμανικών αποδόσεων αποδίδεται σε διορθωτική κίνηση μετά τις πρόσφατες ρευστοποιήσεις.
Η αποκλιμάκωση συνεχίστηκε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στο 1,14%, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στις ΗΠΑ ήταν κατώτερα των προσδοκιών.
«Τα ήπια στοιχεία για τον πληθωρισμό σημαίνουν ότι η αγορά δεν χρειάζεται να ανησυχεί για πιο επιθετική στάση από την Fed.
Η τάση ανάληψης ρίσκου θα συνεχίσει να αυξάνεται, χάρη στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια», όπως αναφέρει η ING.

Ελλάδα

Στην ελληνική αγορά, η αποκλιμάκωση ήταν μικρότερη, με την απόδοση του νέου 10ετούς (με λήξη τον Ιούνιο του 2031) στο 0,75%, της παλαιάς 10ετίας στο 0,66% και του πενταετούς στο 0,02%.
Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κινήθηκε στα 118 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 64 εκατ.ευρώ έγιναν σε έντοκα γραμμάτια.
Η Saxo Bank, επισημαίνει πως οι αγορές προεξοφλούν αυτή τη στιγμή ότι τα περιοριστικά μέτρα και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα συνεχιστούν και συνεπώς οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική την οποία έχουν υιοθετήσει.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης