Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρώτη επικοινωνία Biden – Xi Jinping – Καταστροφική και για τους δύο μια σύγκρουση

Πρώτη επικοινωνία Biden – Xi Jinping – Καταστροφική και για τους δύο μια σύγκρουση
Στο επίκεντρο η πανδημία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας
Σχετικά Άρθρα

Την πρώτη τους επικοινωνία είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden και ο Κινέζος ομόλογος του Xi Jinping με τις συζητήσεις να περιστρέφονται γύρω από τις εμπορικές σχέσεις των δύο κρατών, την πανδημία αλλά και το ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κινεζική κυβέρνηση τόσο στο Χόνγκ Κόνγκ όσο και για τη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων.
Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο Biden εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για τις πρακτικές του Πεκίνου στο πεδίο της οικονομίας, τις οποίες χαρακτήρισε «άδικες» και «εξαναγκαστικές», για την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ, για τις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Σιντζιάνγκ όπου κρατούνται σε στρατόπεδα πολιτικής κατήχησης 1 εκατομμύριο Ουιγούροι (το Πεκίνο κάνει λόγο για κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης), για την ολοένα πιο επιθετική στάση της Κίνας έναντι της Ταϊβάν και για την πανδημία.

Διατηρούνται - προς το παρόν - οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα

Ο Biden σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε η αντιπαλότητα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μπορεί να πάρει μορφή «ακραίου ανταγωνισμού», διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι θέλει να αποφύγει τη «σύγκρουση» με το Πεκίνο, αν και από τις ΗΠΑ αναφέρεται πως δεν πρόκειται να αρθούν – τουλάχιστον προς το παρόν - οι τελωνειακοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα που επέβαλε η κυβέρνηση Trump.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει πως θα επανεξετάσει τη στρατηγική απέναντι στις ΗΠΑ όσον αφορά τις εμπορικές τους σχέσεις, αλλά έως τότε δεν θα καταργηθούν οι τελωνειακοί δασμοί.

Jinping: Καταστροφική και για τους δύο μια σύγκρουση

Από την πλευρά του ο Xi Jinping υποστήριξε απευθυνόμενος στον Biden ότι η σύγκρουση των δύο χωρών θα ήταν καταστροφική και για τις δυο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να δημιουργηθούν δίαυλοι επικοινωνίας ώστε να αποφεύγονται παρανοήσεις και λαθεμένες κρίσεις.
Ακόμη, φέρεται να υποστήριξε πως ελπίζει ότι η Ουάσινγκτον θα χειριστεί με προσοχή ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας, όπως για παράδειγμα τη σχέση της με την Ταϊβάν, την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και στη Σιντζιάνγκ.
Η κινεζική κυβέρνηση έχει εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία για τις διμερείς σχέσεις επί των ημερών του Biden και καλούν την Ουάσινγκτον να συναντήσει το Πεκίνο «στου δρόμου το μισό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης