Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κεντρική Τράπεζα Ισπανίας: Προσοχή στο Bitcoin, μπορεί να υποστείτε καθολική απώλεια κεφαλαίων

Κεντρική Τράπεζα Ισπανίας: Προσοχή στο Bitcoin, μπορεί να υποστείτε καθολική απώλεια κεφαλαίων
H δημοσιότητα που δίνεται στο Bitcoin από επιχειρηματικούς παράγοντες είναι «εξαιρετικά κερδοσκοπική», αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα Ισπανίας

Για κίνδυνο καθολικής απώλειας κεφαλαίων προειδοποιεί η Κεντρική Τράπεζα Ισπανίας ιδιαίτερα τους νεαρούς και άπειρους επενδυτές που αρέσκονται σε συναλλαγές με κρυπτονομίσματα.
Πιο συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας και η Εθνική Επιτροπή Αγοράς Κινητών Αξιών (CNMV) την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου απηύθυναν προειδοποίηση προς επίδοξους και μη επενδυτές για τον «υψηλό κίνδυνο» που ενέχει η αγορά κρυπτονομισμάτων.
Οι ισπανικές εποπτικές αρχές, σχολιάζοντας την επένδυση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων εκ μέρους της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla στο Bitcoin και ότι σύντομα θα αρχίσει να δέχεται ως μέσο πληρωμής τα κρυπτονομίσματα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Καθολική απώλεια κεφαλαίων

Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ισπανίας και το CNMV ενημέρωσαν τους επενδυτές ότι η μεταβλητότητα του Bitcoin και η δημοσιότητα που δίνεται σε αυτό από επιχειρηματικούς παράγοντες είναι «εξαιρετικά κερδοσκοπική» και μπορεί να οδηγήσει σε «καθολική απώλεια κεφαλαίων».
Παρόλο που οι συνομιλίες είναι σε εξέλιξη, τα κρυπτονομίσματα δεν υπόκεινται σε καμία ρύθμιση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν παρέχουν τις ίδιες εγγυήσεις με άλλα επενδυτικά προϊόντα.

Ευάλωτα σε χειραγώγηση

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας και το CNMV, «στερούνται διαφάνεια» και οι τιμές τους είναι ευάλωτες σε χειραγώγηση.
«Τα κρυπτονομίσματα ενδέχεται να στερούνται την απαραίτητη ρευστότητα».
Με άλλα λόγια, οι επενδυτές που θα θελήσουν να ρευστοποιήσουν ενδέχεται να μην καταφέρουν να το πράξουν και να «υποστούν σημαντικές ζημίες».
Στη δήλωση τονίζεται επίσης ότι, παρά την ανακοίνωση της Tesla, πολύ λίγα ιδρύματα θα δεχτούν στο μέλλον πληρωμές σε Bitcoin ή παρόμοια κρυπτονομίσματα και οι ρυθμιστικές αρχές «δεν προβλέπουν να αλλάξει κάτι επ’ αυτού».

Στα 8.000 τα κρυπτονομίσματα

Λόγω των περισσότερων από 8.000 κρυπτονομισμάτων στην αγορά, εάν οι επενδυτές έχουν οποιαδήποτε ζητήματα πρέπει να τα επιλύσουν στο δικαστήριο, κάτι που «θα μπορούσε να είναι δαπανηρό και εκτός των αρμοδιοτήτων των ισπανικών αρχών».
Στη συνέχεια, η Τράπεζα της Ισπανίας και το CNMV προειδοποίησαν τους πολίτες ότι, εάν τα στοιχεία σύνδεσής τους ή η πρόσβαση σε έναν λογαριασμό χαθεί ή κλαπεί, θα μπορούσαν να «χάσουν τα κρυπτονομίσματά τους, άνευ πιθανότητας αυτά να επιστραφούν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης