Τελευταία Νέα
Διεθνή

O «Super» Mario Draghi έκανε το θαύμα του - Τον στηρίζουν Renzi, Berlusconi, Salvini, Zingaretti, M5S

O «Super» Mario Draghi έκανε το θαύμα του - Τον στηρίζουν Renzi, Berlusconi, Salvini, Zingaretti, M5S

Ο τεχνοκράτης και εντολοδόχος πρωθυπουργός Mario Draghi αναμένεται να παρουσιάσει την λίστα των υπουργών απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Μεγάλη η στήριξη

Ένα βήμα πριν την συγκρότηση της κυβέρνησής του βρίσκεται ο Μario Draghi και σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ο Ιταλός τεχνοκράτης και εντολοδόχος πρωθυπουργός θα παρουσιάσει απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Sergio Mattarella την λεπτομερή λίστα των υπουργών του και δεν θα την συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Μέχρι αυτή την στιγμή στην κυβέρνηση αναμένεται να πάρουν μέρος πολιτικοί από σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα: η κεντροαριστερά του Zingaretti, το κόμμα Ζωντανή Ιταλία του Renzi, η Φόρτσα Ιτάλια του Berlusconi, η Λέγκα του Salvini και πιθανώς τα Πέντε Αστέρια.
Οι «πεντάστεροι» κάλεσαν τους εγγεγραμμένους τους να αποφασίσουν με ψηφοφορία μέσω διαδικτύου.
Αλλά το «ναι» θεωρείται σχεδόν βέβαιο, αφού τόσο ο ιδρυτής του κινήματος, Beppe Grillo, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Louigi Di Maio τάχθηκαν υπέρ της στήριξης της νέας αυτής προσπάθειας.

Διασπασμένη η Αριστερά

Η Ιταλική Αριστερά, με το 3% στην πρόθεση ψήφου, κινδυνεύει να διασπαστεί.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, έως τώρα δεν προτίθεται να ενταχθεί στην νέα κυβερνητική ομάδα.
Ο Draghi, όπως διαρρέει, τόνισε στους συνομιλητές του ότι οι προτεραιότητές του θα είναι η παιδεία (με τα σχολεία ανοικτά μέχρι τέλη Ιουνίου), η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ο εμβολιασμός (ο οποίος πρέπει να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς) και η αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα πάντως αναμένεται να περιοριστεί σε επτά με οκτώ κύρια σημεία, για να αποφευχθούν κατά το Matteo Salvini, ότι «στο μεταναστευτικό το κόμμα του ζητά να ακολουθήσει η Ιταλία την γραμμή που έχουν υιοθετήσει Γαλλία και Γερμανία».
Μια μετριοπαθής στροφή, που όμως οι παρατηρητές διερωτώνται αν αποτελεί μόνον προσωρινή τακτική, ή εάν πρόκειται για μία σταθερή στρατηγική για αποδοτική συνεργασία με τον Draghi και μία βαθμιαία προσέγγιση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης