Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dombrovskis (EE): Επιστροφή στην ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2012 – Κρίσιμοι οι εμβολιασμοί

Dombrovskis (EE): Επιστροφή στην ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2012 – Κρίσιμοι οι εμβολιασμοί

«Αναμένουμε η ευρωπαϊκή οικονομία να επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα το 2022», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία Valdis Dombrovskis

Η οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να κινηθεί σε θετικούς ρυθμούς το δεύτερο τρίμηνο του 2021, καθώς η επιτάχυνση της διάθεσης των εμβολίων για τον ιό COVID-19 επιτρέπει στις κυβερνήσεις να άρουν σταδιακά τους περιορισμούς που σχετίζονται με την υγειονομική κρίση, δήλωσε τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία Valdis Dombrovskis, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters .
«Αυτή είναι πράγματι η προσδοκία μας, ότι με τη σωστή σταθμιση των περιοριστικών μέτρων και την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε σταδιακά στην οικονομική ανάπτυξη.
Πράγματι, αναμένουμε τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών ήδη στο δεύτερο τρίμηνο του έτους», υπογράμμισε.

Tα lockdowns
 Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε 0,7% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020 σε τριμηνιαία βάση και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα συρρικνωθεί εκ νέου το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Ο Dombrovskis δήλωσε στο Reuters Europe ότι η ανάκαμψη ήταν πιο βραδεία, επειδή οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο στην ΕΕ από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Βρετανία για την έγκριση των εμβολίων.
Οι ενδελεχείς έλεγχοι της ΕΕ χρειάστηκαν εν μέρει για να ξεπεραστεί ο σκεπτικισμός κατά των εμβολίων σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, επισήμανε.
Όμως, η καθυστέρηση σήμαινε ότι οι υγειονομικοί περιορισμοί που «πάγωσαν» την οικονομική δραστηριότητα θα είναι ισχύ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
«Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα εμβόλια είναι πραγματικά ασφαλή για λόγους δημόσιας υγείας, αλλά και για λόγους αντιμετώπισης του σκεπτικισμού του κοινού, επειδή είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι υπάρχει ευρεία αποδοχή του εμβολιασμού και ότι οι άνθρωποι είναι πραγματικά πρόθυμοι να εμβολιαστούν», δήλωσε ο Dombrovskis.

Ανάκαμψη

«Αναμένουμε από την ευρωπαϊκή οικονομία να επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση το 2022», επισήμανε πριν από την ανακοίνωση των τελευταίων οικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής στις 11 Φεβρουαρίου.
Η ευρωπαϊκή ανάκαμψη θα λάβει επίσης ώθηση από την εκκολαπτόμενη εφαρμογή του συστήματος της ΕΕ για το κοινό δανεισμό ύψους 750 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο πέραν των άλλων τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να εγκρίνει την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου το βασικό μέρος αυτού του σχεδίου του Ταμείου Ανάκαμψης - τα 672,5 δισεκατομμύρια ευρώ που θα διανεμηθούν μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ  με τη μορφή δανείων και επιχορηγήσεων για την ανάταξη των οικονομιών τους.
Η έγκριση θα επιτρέψει στις χώρες της ΕΕ να αρχίσουν να υποβάλλουν αργότερα αυτόν τον μήνα έως τα τέλη Απριλίου τα επίσημα εθνικά σχέδια για το πώς θα δαπανήσουν το μερίδιό τους σε αυτά τα κονδύλια σε έργα που συζητούν με την Κομισιόν από πέρυσι.
Τα περισσότερα από τα 18 προπαρασκευαστικά εθνικά σχέδια και τα 6 μερικά σχέδια που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή επιχειρήθηκε να ανταποκριθούν στην απαίτηση ότι το 37% των πόρων να δαπανηθεί στην πράσινη οικονομία και 20% στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

 Μεταρρυθμίσεις

Ο Dombrovskis δήλωσε ότι τα σχέδια μέχρι στιγμής είχαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο δαπανών των χρημάτων της ΕΕ παρά για τον τρόπο μεταρρύθμισης των οικονομιών, το οποίο ήταν εξίσου σημαντικό μέρος του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πολλα σχέδια επίσης δεν διέθεταν τις απαραίτητες λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους και τα χρπνοδιαγράμματα, χωρίς την τήρηση των οποίων η Κομισιόν δεν θα μπορούσε να καταβάλει τα χρήματα.
Το σχέδιο κοινού δανεισμού της ΕΕ είναι μόνο ένα μικρό μέρος των τρισεκατομμυρίων που δαπανώνται από τις εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ για τη στήριξη των οικονομιών τους και ο Dombrovskis δήλωσε ότι η ΕΕ δεν θα επιχειρήσει να αποσύρει αυτή τη δημοσιονομική στήριξη πολύ σύντομα.

Απόσυρση των μέτρων

"Είναι σαφές ότι είναι σημαντικό να μην το κάνουμε πολύ νωρίς για να μην θέσουμε σε κίνδυνο την ανάκαμψη, αλλά είναι επίσης σημαντικό να μην το κάνουμε πολύ αργά, ώστε να μην θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα», υπογράμμισε.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν πότε θα αρχίσουν να περιορίζουν τη δημοσιονομική στήριξη το δεύτερο τρίμηνο του 2021, αλλά τα δημοσιονομικά κίνητρα έχει ήδη αποφασιστεί να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2021

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης