Τελευταία Νέα
Διεθνή

State Department: Καταργούνται οι συμφωνίες Trump με τρίτες χώρες για το μεταναστευτικό

State Department: Καταργούνται οι συμφωνίες Trump με τρίτες χώρες για το μεταναστευτικό
Οι συμφωνίες «για ασφαλείς τρίτες χώρες» του 2019 αναγκάζουν τους αιτούντες άσυλο να αναζητήσουν πρώτα καταφύγιο σε αυτές τις χώρες πριν υποβάλουν αίτηση στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Την αναστολή των σκληρών συμφωνιών ασύλου που είχε υπογράψει ο Donald Trump με το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα για τους αιτούντες άσυλο στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η κυβέρνηση Biden.
O υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανέστειλαν και ξεκίνησαν τη διαδικασία τερματισμού των Συμφωνιών Συνεργασίας για το Άσυλο με τις κυβερνήσεις αυτές λέγοντας ότι είναι το πρώτο βήμα μιας προσπάθειας συνεργασίας μεταξύ των χωρών.
Οι γνωστές και ως συμφωνίες «για ασφαλείς τρίτες χώρες» που υπογράφηκαν το 2019 από την κυβέρνηση Trump και τα κράτη της Κεντρικής Αμερικής, αναγκάζουν τους αιτούντες άσυλο από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής να αναζητήσουν πρώτα καταφύγιο σε αυτές τις χώρες πριν υποβάλουν αίτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η νέα κυβέρνηση αλλάζει το μεταναστευτικό τοπίο 

Οι συμφωνίες θεωρούνται μέρος μιας αμφιλεγόμενης προσπάθειας του Trump να καταργήσει τους παράνομους μετανάστες από την Κεντρική Αμερική που αποτελούν μεγάλο μέρος των μεταναστών που συλλαμβάνονται στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.
Τέτοιου είδους μεταφορές μεταναστών μεταξύ ΗΠΑ και Γουατεμάλας σταμάτησαν από τα μέσα Μαρτίου 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο Πρόεδρος Biden προχώρησε στην κατάργηση των εν λόγο συμφωνιών καθώς συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα μετανάστευσης των ΗΠΑ, μαζί με τη διάταξη που αφορά την επανένωση των οικογενειών που χωρίζονται στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και αυτή που αφορά την αύξηση ενός ετήσιου ανώτατου ορίου για τους πρόσφυγες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης