Διεθνή

Η «κρυφή» ατζέντα Erdogan για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη - Ετοιμάζει νέες αλλαγές στο Τουρκικό Σύνταγμα

Η «κρυφή» ατζέντα Erdogan για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη - Ετοιμάζει νέες αλλαγές στο Τουρκικό Σύνταγμα
Ο Erdogan έχοντας αποκτήσει ευρεία εκτελεστική εξουσία μετά την αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος το 2017, επιδιώκει ακόμη μεγαλύτερη αλλαγή σε βασικούς νόμους
Σχετικά Άρθρα

Για «κρυφή» ατζέντα του Erdogan ώστε να προωθήσει ένα νέο Σύνταγμα στην Τουρκία κάνει λόγο το Bloomberg επικαλούμενο πηγές της αντιπολίτευσης, οι οποίες εκτιμούν ότι ο Erdogan ετοιμάζει μια νέα αποσταθεροποίηση της χώρας για να καλύψει την ελεύθερη πτώση της οικονομίας.
Συγκεκριμένα στο δημοσίευμά του το Bloomberg αναφέρει, ότι ο Erdogan έχοντας αποκτήσει ευρεία εκτελεστική εξουσία μετά την αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος το 2017, επιδιώκει ακόμη μεγαλύτερη αλλαγή σε βασικούς νόμους της χώρας.

Προωθεί τις συγκρούσεις


Όπως και πριν από τέσσερα χρόνια, που η αλλαγές στο Σύνταγμα προκάλεσαν πολιτική θύελλα έτσι και τώρα ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει μια νέα σύγκρουση για να καλύψει τα τεράστια προβλήματα στην οικονομία.
Ο Erdogan πιστεύει ότι η ρίζα των προβλημάτων της Τουρκίας βρίσκεται στο ότι ο θεμελιώδης νόμος της χώρας αποτέλεσε "κληροδότημα πραξικοπηματιών” και τέθηκε σε ισχύ το 1982, μετά από δημοψήφισμα, από τη χούντα του Evren, όπως άλλωστε είχε συμβεί και με το προηγούμενο Σύνταγμα του 1961, το οποίο υιοθετήθηκε μετά την ανατροπή και τον απαγχονισμό του Andrian Menderes.
Αυτά που προωθεί ο Erdogan έχουν στόχο να εμποδίσουν τους πολίτες μας από το να δουν τα πραγματικά προβλήματα στην Τουρκία", δήλωσε ο Ali Babacan, πρώην υπουργός Οικονομικών του Erdogan και τώρα πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κόμματος DEVA.

Δεν έχει πλειοψηφία

Τα κίνητρα που ισχυρίστηκαν ο Babacan και άλλοι ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι αποδεικνύουν τις πραγματικές προθέσεις του Erdogan αντικατοπτρίζουν την κοινοβουλευτική αριθμητική: ο συνασπισμός των ισλαμιστών συντηρητικών και των εθνικιστών του Erdogan υπολείπεται κατά 23 έδρες της απαιτούμενης πλειοψηφίας που απαιτείται για να υλοποιηθούν οι σχεδιαζόμενες συνταγματικές αλλαγές.
Επιπλέον, η αντιπολίτευση δεν αναμένει ο Τούρκος πρόεδρος να επιστρέψει στο κοινοβούλιο τις εξουσίες που έχει υποσχεθεί. Αντιθέτως, εκτιμά πως με αυτή την κίνηση ο Erdogan παραμένει κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού διατηρώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων και δίνοντας τον ρυθμό στον οποίο καλείται να κινηθεί η αντιπολίτευση.
Μια τέτοια αναθεώρηση θα ενισχύσει τον ρόλο του νέου πολιτικού συστήματος για την αναδιαμόρφωση της Τουρκίας σύμφωνα με το όραμα του Erdogan, όπως αναφέρει στο πρακτορείο πηγή με γνώση των κυοφορούμενων συνταγματικών αλλαγών, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Στο ναδίρ η δημοτικότητα του

Κάθε φορά που επικρίνει το ισχύον σύνταγμα, ο Erdogan αναφέρει μια ομάδα που προέρχεται από τον στρατό, η οποία εποπτεύει τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Ωστόσο, η εποπτεία της κυβέρνησης του στα πανεπιστήμια έχει επεκταθεί ακόμη περισσότερο, επιλέγοντας φιλικές προς την κυβέρνηση διοικήσεις των ιδρυμάτων. Η Κωνσταντινούπολη βουλιάζει από τις φοιτητικές διαδηλώσεις για τον διορισμό του πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, ο οποίος πρόσκειται στο κόμμα του.
Αυτό έχει οδηγησει σε ραγδαία πτώση της δημοτικότητας του σε συνδυασμό με την οικονομία και την αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας μετά την ένταση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά και τις κινήσεις του στην πανδημία. Η ανεργία και οι τιμές έχουν αυξηθεί, ενώ το κόμμα του Τούρκου προέδρου έχασε τις τοπικές εκλογές, τόσο στο επιχειρηματικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης όσο και στην Άγκυρα.
Η τουρκική οικονομία των 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανέκαμψε από την ύφεση που προκάλεσε η Covid-19 ταχύτερα από ό,τι άλλες χώρες, αλλά η ανάκαμψη είχε κόστος.

Το παρασκήνιο της υπόθεσης του γαμπρού του

Ο γαμπρός του Erdogan Berat Albayrak, ο οποίος παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών τον Νοέμβριο του 2020, εκτιμάται από τη Wall Street ότι έχει ξοδέψει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια από τα διεθνή αποθεματικά της Τουρκίας για τη στήριξη του νομίσματος, προκαλώντας πιστωτική έκρηξη.
Τα αρνητικά επιτόκια σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια τόνωσαν αρχικά την οικονομία, αλλά διατήρησαν και τον πληθωρισμό σε διψήφια ποσοστά, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί το έλλειμμα στον ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας και τελικά να εκτροχιαστεί η λίρα.
Αφού αντικατέστησε τον Albayrak, και τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ο Erdogan χαρακτήρισε την αύξηση των επιτοκίων ως "ένα πικρό χάπι που θα πρέπει να πάρει το έθνος για να μειωθεί ο πληθωρισμός". Η σταθεροποίηση της οικονομίας θα απαιτήσει επιβράδυνση της πίστωσης, η οποία τελικά θα σημαίνει βραδύτερο ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Στόχος ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης

Η γεμάτη προκλήσεις και δυσκολίες προοπτική της τουρκικής οικονομίας αποτελεί έναν καλό λόγο για να στρέψει ο Erdogan αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης.
Τις περασμένες εβδομάδες, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στους φοιτητές που διαμαρτύρονταν στην Κωνσταντινούπολη, ισχυριζόμενος ότι τις κινητοποιήσεις προκάλεσε η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, που δεν έχει θέση στον τουρκικό πολιτισμό.
Το κυβερνών κόμμα απεικόνισε τις συγκεντρώσεις ως παράδειγμα των τουρκικών ελίτ που προσπαθούν να υπονομεύσουν τον πρόεδρο ενώ οι αντίπαλοί του βλέπουν ότι όλες οι κινήσεις έχουν ως ένα και μοναδικό στόχο. Να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα σοβαρά προβλήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης