Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής μάχη με το χρόνο για επιτάχυνση εμβολιασμών και αναχαίτιση της έξαρσης covid, λόγω μεταλλάξεων

Διεθνής μάχη με το χρόνο για επιτάχυνση εμβολιασμών και αναχαίτιση της έξαρσης covid, λόγω μεταλλάξεων
Τείνει να κυριαρχήσει στις ΗΠΑ η πιο θανατηφόρα βρετανική μετάλλαξη - Ανάγκη για περισσότερους εμβολιασμούς στην Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα

Μάχη με τον χρόνο δίνουν για ακόμα μια φορά επιστήμονες, φαρμακοβιομηχανίες και κράτη διεθνώς προκειμένου να προλάβουν τις μεταλλάξεις του ιού έτσι ώστε αυτές να μην ακυρώσουν τα εμβόλια που είναι ήδη σε κυκλοφορία και έχουν χορηγηθεί σε περισσότερους από 100 εκατομμύρια πολίτες.
Οι εκτιμήσεις είναι ανησυχητικές καθώς αναφέρεται πως κυκλοφορούν τουλάχιστον 4.000 μεταλλάξεις της covid19 σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ αναφέρεται πως μόνο στις ΗΠΑ έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 600 παραλλαγές του αρχικού στελέχους.
Μάλιστα ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci προειδοποίησε πως είναι πολύ πιθανό να κυριαρχήσει στις ΗΠΑ εντός των επόμενων εβδομάδων η βρετανική μετάλλαξη του ιού, η οποία θεωρείται και πιο θανατηφόρα, επισημαίνοντας την ανάγκη να επιταχυνθούν όσο το δυνατόν οι εμβολιασμοί για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.
Αυτό άλλωστε είναι και το μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη, με τον ΠΟΥ να επισημαίνει πως η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει τους εμβολιασμούς (αν και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen υπεραμύνεται της πολιτικής της αναφέροντας πως έχουν εξασφαλιστεί 2,3 δις δόσεις) και να προειδοποιεί πως αν και το 2021 θα είναι μια πιο διαχειρίσιμη χρονιά σε σχέση με το 2020, το φως στο τούνελ θα αργήσει ακόμα να έρθει.
Απέναντι σε αυτές τις δύο τεράστιες προκλήσεις – του κινδύνου που συνιστούν οι μεταλλάξεις και οι ελλείψεις εμβολίων – οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες αναζητούν απαντήσεις και λύσεις, έχοντας μπει στη λογική των συνεργασιών και των συμπράξεων.
Ήδη το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μελετά το ποια είναι η ανοσολογική αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει ο συνδυασμός των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca, η Ρωσία άρχισε κλινικές δοκιμές των εμβολίων Sputnik V με το εμβόλιο της AstraZeneca ενώ η GlaxoSmithKline και η CureVac συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα είναι αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων του ιού.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 105.229.079 και οι νεκροί 2.293.416
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 26.766.400 κρούσματα και 458.105 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 228.795 και τρίτη σε κρούσματα με 9.396.293
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 162.922 και τέταρτη η Ινδία με 154.823
• Τέταρτο παγκοσμίως σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 3.903.706
• Πέμπτη η Ρωσία με 3.891.274, έκτη η Γαλλία με 3.310.071
• Έβδομη η Ισπανία με 2.913.425 και όγδοη η Ιταλία με 2.597.446
• Ένατη η Τουρκία με 2.508.988 και δέκατη η Γερμανία με 2.265.536

jfdfaf.JPG
ΗΠΑ: Πιθανό να κυριαρχήσει η βρετανική μετάλλαξη covid – Στους 456.000 οι νεκροί

Την εξαιρετικά ανησυχητική εκτίμηση ότι η βρετανική μετάλλαξη του covid, η οποία θεωρείται και πιο θανατηφόρα από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), είναι πιθανό να κυριαρχήσει επί του αρχικού στελέχους του ιού, τις επόμενες εβδομάδες στις ΗΠΑ διατύπωσε ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci.
«Μια πρόσφατη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι αυτή η μετάλλαξη μπορεί να είναι πιο θανατηφόρα με την έννοια ότι κάνει τους ανθρώπους να ασθενούν περισσότερο και άρα να οδηγεί περισσότερους στον θάνατο.
Μπορεί να κυριαρχήσει επειδή φαίνεται ότι είναι πολύ αποτελεσματική στο να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο» είπε ο Fauci υποστηρίζοντας πως ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί η διασπορά της είναι να τηρούνται τα μέτρα προστασίας (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, κοκ) καθώς και να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατό περισσότεροι άνθρωποι.
«Έχουμε μια πιθανότητα, έχουμε την ικανότητα, να τη σταματήσουμε, πριν γίνει κυρίαρχη» υποστήριξε ο Fauci.

Εφιαλτικοί αριθμοί

Πάντως, τα στοιχεία από την πορεία της επιδημίας στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ανησυχητικά.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περίπου 120.000 νέα κρούσματα ενώ καταγράφηκαν και 4.941 νέοι θάνατοι, από τους υψηλότερους αριθμούς που έχουν καταγραφεί έως σήμερα.
Συνολικά, οι ΗΠΑ μετρούν σχεδόν 456.000 θανάτους επί συνόλου 26,7 εκατομμυρίων μολύνσεων.
Υπενθυμίζεται πως τα CDC προβλέπουν πως οι θάνατοι στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να φτάσουν τους 534.000 έως τις 27 Φεβρουαρίου, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει περίπου έναν θάνατο κάθε λεπτό από την έναρξη της πανδημίας, τη στιγμή που επιστήμονες του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον έχουν κάνει την εφιαλτική πρόβλεψη για 654.000 νεκρούς έως την 1η Μαΐου.
Όσον αφορά τα εμβόλια, μέχρι στιγμής έχουν διανεμηθεί 57,5 εκατομμύρια εμβόλια, εκ των οποίων έχουν χορηγηθεί 35,2 εκατομμύρια δόσεις.
3059684743.JPG
ΠΟΥ: Να επιταχύνει τους εμβολιασμούς κατά της covid η Ευρώπη – Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Αν και η Κομισιόν εξακολουθεί να εκφράζει την αισιοδοξία της ότι έως το τέλος του καλοκαιριού του 2021 θα έχει εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων πολιτών, ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Hans Kluge επισημαίνει την ανάγκη η Ευρώπη να επιταχύνει τους εμβολιασμούς κατά της covid.
«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό
Οι συνήθως ανταγωνιστικές φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να αυξήσουν δραστικά τις παραγωγικές δυνατότητές τους, αυτό έχουμε ανάγκη» αναφέρει σε δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Kluge, τονίζοντας ότι στην ΕΕ το ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου φτάνει μόλις το 2,5%.
Ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυτών έναντι των παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού ο Kluge δεν κρύβει την ανησυχία του, αναφέροντας πως «αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα».
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για την εμφάνιση και άλλων παραλλαγμένων στελεχών, κυρίως μέσω της ενίσχυσης της αλληλουχίας του γονιδιώματος του κορωνοϊού.
Πρόκειται για μια σκληρή υπενθύμιση ότι ο ιός έχει ακόμη το πάνω χέρι έναντι του ανθρώπου, αλλά δεν είναι ένας νέος ιός, πρόκειται για μια εξέλιξη του ιού που προσπαθεί να προσαρμοστεί στους ανθρώπους-ξενιστές» ανέφερε ο Kluge.

Σε 37 χώρες η βρετανική μετάλλαξη, σε 17 η νοτιοαφρικάνικη

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, από τις 53 χώρες που ανήκουν στην περιφέρεια της Ευρώπης όπως ορίζεται από ΠΟΥ (κάποιες εκ των οποίων βρίσκονται στην Κεντρική Ασία), οι 37 έχουν καταγράψει κρούσματα που συνδέονται με το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία και 17 του παραλλαγμένου στελέχους που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Νότια Αφρική.
Μολονότι η κατάσταση μοιάζει αυτή τη στιγμή πιο δύσκολη σε σχέση με την εποχή που άρχισαν να διανέμονται τα πρώτα εμβόλια, ο αξιωματούχος του ΠΟΥ κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν αισιόδοξοι.
«Θα είμαι ειλικρινής: πιστεύω ότι το τούνελ θα είναι λίγο πιο μεγάλο απ΄ ό,τι θεωρούσαμε τον Δεκέμβριο, όμως αυτή θα είναι μια χρονιά πιο εύκολα διαχειρίσιμη σε σχέση με την προηγούμενη.
«Η» λύση, ή «η» στρατηγική δεν υπάρχουν.
Πρέπει να είμαστε καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε και βρισκόμαστε στη διαδικασία να βελτιωνόμαστε» τόνισε ο Kluge, o οποίος επανέλαβε την έκκλησή του για αλληλεγγύη προς τις χώρες που δεν μπορούν να αποκτήσουν εμβόλια, προτείνοντας οι πλούσιες χώρες να επιταχύνουν τη διάθεση δόσεων σε φτωχές χώρες αφού πετύχουν ένα συγκεκριμένο στόχο στον εμβολιασμό κατά της Covid-19.
309586864323.JPGVon der Leyen: Εξασφαλίσαμε 2,3 δις δόσεις εμβολίων

Πάντως και παρά τις επικρίσεις που δέχεται η Κομισιόν τόσο από τον ΠΟΥ όσο και από κράτη – μέλη της ΕΕ για την πολιτική που ακολούθησε στην εξασφάλιση των εμβολίων, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen υπεραμύνεται της πολιτικής της.
Σε άρθρο της αφού υποστηρίζει ότι η ΕΕ επένδυσε προκαταβολικά 2,9 δισ. ευρώ, έχει εξασφαλίσει 2,3 δισ. δόσεις εμβολίων.
«Κάποιοι από όσους επικρίνουν την ευρωπαϊκή μας προσέγγιση μάς καταλογίζουν καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων.
Θα μπορούσαμε όμως να είχαμε δράσει ταχύτερα;
Ή μήπως άραγε θα μπορούσε κάποιο κράτος μέλος να είχε δράσει ταχύτερα από μόνο του;
Η ταχύτερη σύναψη σύμβασης θα αποτελούσε εγγύηση ταχύτερης παράδοσης μεγάλων ποσοτήτων; Ειλικρινά, δεν πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε.
Η παραγωγή ενός νέου εμβολίου αποτελεί ένα εξαιρετικά πολύπλοκο και ευαίσθητο έργο.
Οι τρεις παρασκευαστές εμβολίων, που έχουν αναπτύξει μέχρι στιγμής επιτυχημένα εμβόλια, χρειάστηκε να μειώσουν σημαντικά κάποιες από τις παραδόσεις τους κατά το πρώτο στάδιο της παραγωγής, λόγω προβλημάτων στη διαδικασία παραγωγής ή έλλειψης σημαντικών συστατικών» αναφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη δεν συμμετέχει σε κούρσα ταχύτητας αλλά σε αγώνα ασφάλειας».

Περιοριστικά μέτρα

Εν τω μεταξύ, παραμένουν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα και lockdown στην Ευρώπη.
Ήδη η Γερμανία έχει παρατείνει το lockdown έως τα μέσα Φεβρουαρίου ενώ η Γαλλία από τις 31/1 προχώρησε στο κλείσιμο των συνόρων της για όλες τις χώρες πλην της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να αποφύγει ένα τρίτο lockdown.
Σε lockdown είναι Αυστρία, Βέλγιο (έκλεισε από την 1η Φεβρουαρίου τα σύνορα της σε ταξιδιώτες εκτός ΕΕ), Ολλανδία (όπου καθημερινά γίνονται εκτεταμένα επεισόδια κατά των περιορισμών), Πορτογαλία (όπου η κατάσταση περιγράφεται τρομακτική μια και αναφέρεται πως μόλις 7 κλίνες ΜΕΘ είναι κενές) και Νορβηγία (αν και από την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου θα ανοίξουν τα καταστήματα που δεν βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα και τα εστιατόρια στο Όσλο), ενώ η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως επεκτείνει το κλείσιμο της οικονομίας της έως τις αρχές Μαρτίου.

Μ. Βρετανία: Από 15/2 σε ισχύ η καραντίνα 10 ημερών σε ξενοδοχεία

Από τις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το μέτρο της για την 10ημερη υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχεία για όσους ταξιδιώτες έρχονται από άλλες χώρες και περιοχές όπου υπάρξει έξαρση της επιδημίας.
Η υποχρεωτική καραντίνα 10 ημερών σε πλαίσιο φιλοξενίας που θα παρέχει η κυβέρνηση ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον προηγούμενο μήνα, ενώ έχει σχεδιαστεί για τον πιο εντατικό έλεγχο των συνόρων με στόχο τον εντοπισμό κρουσμάτων των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το βρετανικό πρόγραμμα εμβολιασμού.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ασκούν κριτική στην κυβέρνηση Johnosn για τη μη ταχεία υλοποίηση του σχεδίου, δηλώνοντας ότι η καθυστέρηση θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πει κάποιος εάν θα αρθεί το lockdown στην Αγγλία την άνοιξη, την ώρα που Βρετανοί επιστήμονες εισηγούνται να μην ανοίξουν μπαρ και εστιατόρια έως το Μάιο.
4056968474.JPG
Ινδία: Περίπου 5 εκατομμύρια οι εμβολιασμοί

Περίπου 5 εκατομμύρια Ινδοί έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής, με την ινδική κυβέρνηση να έχει θέσει ως στόχο της τον εμβολιασμό 300 εκατομμυρίων ανθρώπων έως τον Ιούλιο.
Πάντως, η επιδημία της covid είναι σε φθίνουσα πορεία τους τελευταίους μήνες ενώ το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 12.408 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να υπολογίζονται σε 10.802.591.
Το ίδιο διάστημα, αναφέρθηκαν και 120 θάνατοι, με του νεκρούς να υπολογίζονται σε 154.823.

Ανεξέλεγκτη η επιδημία covid σε Βραζιλία, Μεξικό – Υποχωρεί στη Χιλή

Με τη Λατινική Αμερική να αποτελεί τη δεύτερη πιο πληγείσα περιοχή παγκοσμίως λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς μετρά περισσότερους από 600.000 νεκρούς, η covid εξακολουθεί να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη Βραζιλία και το Μεξικό.
Στη Βραζιλία για ένα ακόμα 24ωρο ανακοινώθηκε πολύ υψηλός αριθμός θανάτων.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι εντοπίστηκαν 56.873 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.232 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Πρόκειται για το τρίτο συναπτό εικοσιτετράωρο που τα θύματα ξεπέρασαν τα 1.200.
Από τον Νοέμβριο, η Βραζιλία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και οι θάνατοι ξεπερνούν πολύ συχνά τους 1.000σε ημερήσια βάση.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 228.795 νεκρούς επί συνόλου 9.396.293 μολύνσεων.

Συναγερμός στο Μεξικό

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ότι 1.682 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 13.575 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά στο Μεξικό έχουν καταγραφεί 162.922 νεκροί επί συνόλου 1.899.820 μολύνσεων.

Υποχωρεί η επιδημία στη Χιλή

Καλύτερη ωστόσο είναι η εικόνα από την Χιλή, η οποία και αυτή αποτελεί από τις πλέον πληγείσες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.589 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να φθάνει τις 740.237.
Παράλληλα, άλλοι 155 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με το σύνολο των θανάτων να φτάνει τους 18.731.
Ωστόσο, η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο αριθμός των κρουσμάτων υποχωρεί τις τελευταίες ημέρες σε 10 περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας Σαντιάγο, αν και εκφράζεται ανησυχία για την «ανοδική καμπύλη» των μολύνσεων στην περιφέρεια Κοκίμπο (βόρεια), όπου βρίσκονται δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί.
Σημειώνεται ότι πάνω από 140.000 άνθρωποι έλαβαν το εμβόλιο κατά τη πρώτη ημέρα των εμβολιασμών την περασμένη Τετάρτη.

Στο β’ κύμα της επιδημίας της Κούβας

Σε εξέλιξη είναι το β’κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κούβα, η οποία παρουσιάζει και τα καλύτερα αποτελέσματα απέναντι στην επιδημία συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 816 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο τους να φτάνει τους 30.345.
Ακόμη πέντε θάνατοι ασθενών με την COVID-19 αναφέρθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 255.
Το άνοιγμα των συνόρων στις αρχές Νοεμβρίου και κατόπιν η μαζική άφιξη επισκεπτών από το εξωτερικό, πρωτίστως κουβανοαμερικανών που πήγαν να επισκεφθούν συγγενείς τους την περίοδο των γιορτών, είχαν ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η πορεία της επιδημίας.
39549566443356677.JPG
Κίνα: Υπό έλεγχο το β’ κύμα covid – Απέδωσαν άμεσα τα επιθετικά μέτρα

Υπό έλεγχο έθεσε άμεσα το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού η Κίνα καθώς για ένα ακόμα 24ωρο αναφέρθηκε χαμηλός αριθμός κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 20 κρούσματα από 30 που ήταν την προηγούμενη.
Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό από την 31η Δεκεμβρίου και πριν αρχίσει να καταγράφεται αύξηση των μολύνσεων.
Από τα 20 κρούσματα, τα 6 οφείλονταν σε εγχώρια μετάδοση.
Στα νοσοκομεία της Κίνας συνεχίζουν να νοσηλεύονται 1.304 ασθενείς με την COVID -19 (- 7 από την προηγουμένη) ενώ 36 είναι σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (- 13).
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.636 επί συνόλου 89.669 μολύνσεων.

Απέδωσαν τα μέτρα

Οι Αρχές κινήθηκαν άμεσα με το που εμφανίστηκαν αυξημένα κρούσματα στην επαρχία Χεμπέι που περιβάλλει το Πεκίνο.
Επέβαλλαν επιθετικά περιοριστικά μέτρα, έθεσα σε αυστηρό lockdown περίπου 28 εκατομμύρια πολίτες, προχώρησαν ταχύτατα σε μαζικά τεστ και επέβαλαν απαγορεύσεις στις μετακινήσεις από τη μια περιοχή στην άλλη.
Με αυτόν τον τρόπο πρόλαβαν τη διασπορά του ιού και απέτρεψαν το β’ κύμα της επιδημίας να πάρει διαστάσεις.
Σημειώνεται μάλιστα πως οι Αρχές συστήνουν στους πολίτες να μην ταξιδέψουν ενόψει της εορταστικής περιόδου (φέτος ξεκινά την 11η Φεβρουαρίου) για το νέο κινέζικο έτος.

Πρωτοπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο: Δοκιμάζει συνδυασμό Pfizer - AstraZeneca

Πρώτο το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινά και τις δοκιμές συνδυασμού εμβολίων σε 1η και 2η δόση, με τα εμβόλια Oxford-AstraZeneca / Pfizer-BioNTech προκειμένου να διερευνηθεί εάν τα μικτά εμβόλια μπορούν ακόμη και να ενισχύσουν την ανοσολογική απόκριση.
Όπως αναφέρει το CNBC, η δοκιμή των εμβολίων πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και διευθύνεται από την Εθνική Κοινοπραξία Αξιολόγησης Προγράμματος Ανοσοποίησης, το οποίο και θα αξιολογήσει τη σκοπιμότητα χρήσης διαφορετικού εμβολίου για τον αρχικό «πρωταρχικό» εμβολιασμό και για την επόμενη «ενισχυτική» δόση.
«Ελπίζουμε ότι η μελέτη θα βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κατανοήσουν εάν η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων Covid θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη οδός για την αύξηση της ευελιξίας των προγραμμάτων εμβολιασμού και εάν θα μπορούσε ακόμη και να προσφέρει καλύτερη προστασία.
Εάν αποδείξουμε ότι αυτά τα εμβόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά στο ίδιο πρόγραμμα, αυτό θα αυξήσει σημαντικά την ευελιξία της χορήγησης εμβολίων και θα μπορούσε να δώσει ενδείξεις για το πώς να αυξήσετε το εύρος της προστασίας έναντι νέων στελεχών του ιού", δήλωσε ο Matthew Snape, επικεφαλής ερευνητής σχετικά με τη δίκη και αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής και Εμβολιασμών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε την Πέμπτη.Η δοκιμή, η οποία είναι επίσημα γνωστή ως η μελέτη «COVID-19 Heterologous Prime Boost», αλλά ονομάστηκε μελέτη «Com-Cov», θα πραγματοποιηθεί σε πάνω από 800 εθελοντές ηλικίας 50 ετών και άνω στην Αγγλία για να αξιολογήσει τους τέσσερις διαφορετικούς συνδυασμούς πρωταρχικών και αναμνηστικός εμβολιασμός.
Θα δοκιμάσει μια πρώτη δόση του εμβολίου Oxford-AstraZeneca, ακολουθούμενη από ενίσχυση με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech ή με περαιτέρω δόση του εμβολίου Oxford-AstraZeneca.
Αρχικά οι φαρμακοβιομηχανίες συνιστούσαν το διάστημα που μεσολαβεί να είναι 4 εβδομάδες, ενώ οι βρετανικές αρχές προτιμούν να φτάνει τις 12 εβδομάδες.

Ρωσία: Προχωρά σε δοκιμές μίξης του Sputnik V με το εμβόλιο της AstraZeneca

Δοκιμές σε ανθρώπους του συνδυασμού δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19 των AstraZeneca / Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με δόση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V θα αρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Αζερμπαϊτζάν και σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής, δήλωσε χθες 4/2, Ρώσος αξιωματούχος.
Τα πρώτα αποτελέσματα των κοινών δοκιμών αναμένονται τον Μάρτιο, διευκρίνισε ο επικεφαλής του ρωσικού ταμείου κρατικών επενδύσεων RDIF Kirill Dmitriev.
Το RDIF αναμένεται επίσης να ανακοινώσει κοινές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου με μια μεγάλη κινεζική εταιρεία, πρόσθεσε ο Dmitriev.

Αυξάνεται η εμπιστοσύνη στα εμβόλια

Πάντως, οι πολίτες αρχίζουν να δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απέναντι στα εμβόλια κατά της covid.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov και του Ινστιτούτου Καινοτομίας της Παγκόσμιας Υγείας του πανεπιστημίου Imperial, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες σε 15 χώρες απάντησαν ότι θα εμβολιάζονταν την επόμενη εβδομάδα αν είχαν την ευκαιρία.
Συνολικά, η εμπιστοσύνη στα εμβόλια είναι μεγαλύτερη χθες σε σχέση με τον Νοέμβριο, όταν η ίδια δημοσκόπηση που είχε διενεργηθεί σε 15 χώρες σε δείγμα 13.500 πολιτών κάθε φορά, είχε διαπιστώσει ότι μόνο το 40% αυτών είχε πρόθεση να εμβολιαστεί.
Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα.
Οι Βρετανοί είναι οι πιο πρόθυμοι να εμβολιαστούν με ποσοστό 78% και ακολουθούν οι Δανοί με 67%, τη στιγμή που στη Γαλλία εντοπίστηκε το υψηλότερο ποσοστό ερωτηθέντων που απάντησε ότι δεν θα εμβολιαζόταν (44%).
Παρόλο αυτά και στη Γαλλία, διπλασιάστηκε το ποσοστό εκείνων που θα το έκαναν, καθώς από 15% που ήταν τον Νοέμβριο έφθασε στο 30% τον Ιανουάριο.
Στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Σιγκαπούρη η προθυμία εμβολιασμού μειώθηκε από τον Νοέμβριο, με την Ιαπωνία να εμφανίζεται περισσότερο διστακτική και έπειτα τη Σιγκαπούρη.
Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι πολίτες εμπιστεύονται τα εμβόλια, με τα δύο τρία να εκφράζουν έντονη ή αρκετή εμπιστοσύνη και μόλις το 12% να μην τα εμπιστεύεται καθόλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης