Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Όλο και πιο κοντά μια κυβέρνηση υπό τον Draghi

Ιταλία: Όλο και πιο κοντά μια κυβέρνηση υπό τον Draghi
Διευρύνεται η πολιτική στήριξη στον Mario Draghi

Οι μέχρι τώρα διαβουλεύσεις του Ιταλού εντολοδόχου πρωθυπουργού Mario Draghi με το σύνολο των κομμάτων της χώρας δείχνουν ότι σταδιακά διευρύνεται η πολιτική στήριξη στην προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης.
Η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, μέσω του γραμματέα της, Nicola Gingaretti, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά ζήτησε να μην συμπεριληφθεί, η Λέγκα, στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Παρόμοια στάση κράτησε και η αντιπροσωπεία της Ιταλικής Αριστεράς, ενώ το κόμμα Ζωντανή Ιταλία του Renzi (το οποίο προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης Κόντε) υποσχέθηκε "άνευ όρων" στήριξη στην νέα προσπάθεια.
Η επικεφαλής των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας, Georgia Meloni, δήλωσε ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση, αλλά πρόσθεσε ότι "μπορεί, ενδεχομένως, να δώσει ένα χέρι βοήθειας", αξιολογώντας, κατά περίπτωση, τα διάφορα μέτρα που θα προταθούν.
Η Λέγκα του Salvini, παρ΄όλο που η επίσημη συνάντηση με τον Draghi έχει οριστεί για αύριο, έστειλε μήνυμα συνεργασίας.
Ο ίδιος ο Salvini δήλωσε ότι καλό θα ήταν να εξασφαλιστεί η στήριξη όλων ων κομμάτων, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η Λέγκα ενδιαφέρεται για την υπουργοποίηση στελεχών της.

Κίνημα Πέντε Αστέρων

Αύριο το μεσημέρι, τέλος, θα εξακριβωθεί ποια στάση θα κρατήσει, τελικά, το Κίνημα Πέντε Αστέρων.
Αρχικά ο ιδρυτής του, Bebe Grillo, απέκλεισε κάθε συνεργασία με τον Ιταλό τεχνοκράτη, εντολοδόχο πρωθυπουργό.
Στη συνέχεια, όμως, ο υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του κινήματος Luigi Di Maio, υποστήριξε ότι "πρέπει να υπερισχύσει το αίσθημα ευθύνης".
Έως τώρα, αυτή φαίνεται να είναι και η θέση της πλειοψηφίας των "πεντάστερων" βουλευτών και γερουσιαστών.
Μένει να διαπιστωθεί αν οι τρεις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις της χώρας (Δημοκρατικό Κόμμα και Πέντε Αστέρια από την μία και Λέγκα από την άλλη) θα δεχθούν τελικά, να πάρουν μέρος στην ίδια κυβέρνηση και να συνεργαστούν αποδοτικά, ή αν ο Draghi θα βρεθεί αντιμέτωπος με βέτο και αρνήσεις, οι οποίες αναμένεται να δυσκολέψουν την όλη προσπάθειά του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης