Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron και Merkel καταδικάζουν την απέλαση Ευρωπαίων διπλωματών από τη Ρωσία

Macron και Merkel καταδικάζουν την απέλαση Ευρωπαίων διπλωματών από τη Ρωσία
Η ΕΕ καταδικάζει την απέλαση Ευρωπαίων διπλωματών από τη Μόσχα

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell -ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα- "καταδίκασε κατηγορηματικά" την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει τρεις Ευρωπαίους διπλωμάτες και ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να "ξανασκεφτεί" αυτήν την απόφαση, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του.
"Ο Josep Borrell πληροφορήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον (υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας) Sergey Lavrov ότι τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες επρόκειτο να απελαθούν από τη Ρωσία.
Καταδίκασε κατηγορηματικά αυτήν την απόφαση και απέρριψε τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους συμμετείχαν σε δραστηριότητες ασύμβατες με το καθεστώς τους ως ξένοι διπλωμάτες", ανέφερε ο Peter Stano.
Ο Josep Borrell υπογράμμισε επίσης "την ενότητα και την αλληλεγγύη της ΕΕ με τις χώρες μέλη" τις οποίες αφορά η απόφαση της Ρωσίας.
Η Μόσχα χαρακτήρισε "ανεπιθύμητα πρόσωπα" τους τρεις διπλωμάτες με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε μια διαδήλωση υπέρ του φυλακισμένου ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Alexei Navalny, στις 23 Ιανουαρίου.
Ο Josep Borrell βρίσκεται από χθες στη Μόσχα για διήμερη επίσκεψη, με σκοπό να ζητήσει την αποφυλάκιση του Alexei Navalny και να εξετάσει την δυνατότητα εξομάλυνσης των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία.
Από το Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel καταδίκασε την απόφαση της Μόσχας.
"Θεωρούμε αδικαιολόγητη αυτήν την απέλαση", είπε στους δημοσιογράφους, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron για θέματα άμυνας και ασφάλειας.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι και οι δύο τους έμαθαν τα νέα κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης που είχαν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas σημείωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να απελάσει τους τρεις διπλωμάτες από τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Πολωνία πλήττει περαιτέρω τις σχέσεις της Μόσχας με την Ευρώπη.
Προειδοποίησε εξάλλου ότι θα υπάρξει "απάντηση" αν η Ρωσία δεν αναθεωρήσει.
Ο Γάλλος πρόεδρος, από την πλευρά του, είπε ότι καταδικάζει και αυτός κατηγορηματικά τη στάση της Μόσχας απέναντι στον Navalny, από τη δηλητηρίασή του μέχρι τη σύλληψή του και την απέλαση των ξένων διπλωματών.
Εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του προς τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες, οι διπλωμάτες των οποίων απελάθηκαν από τη Ρωσία.

Στήριξη στην Κομισιόν για τη στρατηγική των εμβολιασμών

Ο Emmanuel Macron και η Angela Merkel εξέφρασαν τη στήριξή τους στην κεντρική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον εφοδιασμό εμβολίων κατά της Covid-19, παρά τις επικρίσεις που δέχονται οι Βρυξέλλες για τις καθυστερήσεις.
«Στηρίζω πλήρως την ευρωπαϊκή προσέγγιση που έχουμε (...)
Τι θα λέγαμε αν η Γαλλία και η Γερμανία ανταγωνίζονταν σήμερα για εμβόλια;» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, στη κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Emmanuel Macron, τόνισε ότι η απόφαση για κοινή παραγγελία εμβολίων ήταν και παραμένει «η σωστή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης