Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος στην Τουρκία με τους Ουιγούρους - Καταγγελίες ότι η Άγκυρα «εκκαθαρίζει» τη μειονότητα σε αντάλλαγμα εμβόλια κατά του Covid 19

Σάλος στην Τουρκία με τους Ουιγούρους - Καταγγελίες ότι η Άγκυρα «εκκαθαρίζει» τη μειονότητα σε αντάλλαγμα εμβόλια κατά του Covid 19

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ εμβολίων και της συνθήκης για τους Ουιγούρους

Μέσο... συναλλαγής έχουν γίνει για την Τουρκία οι Ουιγούροι, μια μουσουλμανική μειονότητα στην Κίνα, με τουρκικές καταβολές.

Σύμφωνα με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης στην Τουρκία υπάρχουν καταγγελίες ότι η Άγκυρα "πωλεί" κρυφά Ουιγούρους στην Κίνα σε αντάλλαγμα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.
Παρόλο που δεν έχουν προκύψει ακόμη σημαντικά στοιχεία, υπάρχουν φόβοι ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί τα εμβόλια ως μοχλό για να κερδίσει την έγκριση μιας συνθήκης έκδοσης.
Η συνθήκη υπογράφηκε πριν από χρόνια, αλλά ξαφνικά επικυρώθηκε από την Κίνα τον Δεκέμβριο, και θα μπορούσε να έρθει ενώπιον της τουρκικής Βουλής μόλις αυτό το μήνα, καθώς το Πεκίνο φέρεται να πιέζει την Άγκυρα να επικυρώσει συμφωνία έκδοσης, την οποία η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε ισχύ.

Σε ομηρία οι Ουιγούροι

Η ΜΚΟ Society for Threatened Peoples (Εταιρεία για Απειλούμενους Λαούς) προειδοποιεί για μαζικές απελάσεις Ουιγούρων από την Τουρκία σε περίπτωση που επικυρώσει τη συμφωνία με την Κίνα, η οποία εκκρεμεί από το 2017.
Η οργάνωση εκφράζει τον φόβο ότι η Τουρκία είναι επιρρεπής σε τέτοιες πιέσεις λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που βιώνει.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει επίσης απομακρυνθεί από τη Δύση έχοντας επιλέξει να στραφεί προς την Ρωσία και την Κίνα, κάτι που περιπλέκει την κατάσταση για τους Ουιγούρους.
Την ίδια ώρα έντονη είναι η διεθνής κριτική κατά της Κίνας για την υπόθεση των Ουιγούρων, μετά από αναφορές για τα περιβόητα «στρατόπεδα αναμόρφωσης Ουιγούρων».
Η Κίνα κάνει λόγο για ένα είδος οικοτροφείων, στο οποίο οι Ουιγούροι μαθαίνουν κινέζικα, κατά τη δική της οπτική «με καλές συνθήκες».
Μαρτυρίες ωστόσο κάνουν λόγω για διώξεις, βασανιστήρια και παρακολουθήσεις.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι και άλλες σε μεγάλο βαθμό μουσουλμανικές μειονότητες έχουν βρεθεί σε φυλακές και στρατόπεδα κράτησης στην Κίνα, σε αυτό που η Κίνα αποκαλεί αντιτρομοκρατικό μέτρο, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει ως γενοκτονία.

Μέσο πίεσης τα εμβόλια;

Τόσο οι τουρκικές όσο και οι κινεζικές αρχές επιμένουν ότι το νομοσχέδιο έκδοσης δεν προορίζεται να στοχεύσει τους Ουιγούρους για απέλαση, ενώ ο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Wang Wenbin αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ εμβολίων και της συνθήκης, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.
Όμως, οι αυξανόμενοι φόβοι προκαλούν ήδη τη ροή των Ουιγούρων προς τη Γερμανία, την Ολλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης