Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Renzi εγκωμιάζει τον Draghi: Η Ιταλία βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια, είναι ξεχωριστός άνθρωπος

Ο Renzi εγκωμιάζει τον Draghi: Η Ιταλία βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια, είναι ξεχωριστός άνθρωπος
Είμαι τόσο χαρούμενος γιατί σήμερα η Ιταλία βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια, τόνισε ο Matteo Renzi
Ο Ιταλός Matteo Renzi πιστεύει ότι η χώρα θα βρίσκεται σε «πολύ καλά χέρια» με τον Mario Draghi αφού ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δέχθηκε την εντολή να προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.
Μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιταλίας Sergio Mattarella σήμερα Τετάρτη 3/2, ο Draghi συμφώνησε να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να λύσει το πολιτικό αδιέξοδο που πλήττει την Ιταλία για περίπου ένα μήνα.
«Είμαι τόσο χαρούμενος γιατί σήμερα η Ιταλία βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια», δήλωσε ο Matteo Renzi, αρχηγός του κόμματος Italia Viva και πρώην πρωθυπουργός, στο CNBC.
«Ο Mario Draghi είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος», πρόσθεσε.
Η τελευταία πολιτική κρίση της Ιταλίας προκλήθηκε όταν το κόμμα του Renzi απέσυρε την πολιτική υποστήριξη προς την κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Giuseppe Conte.
Ο Renzi διαφωνούσε με το σχέδιο του Conte σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επερχόμενων ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Συνέπεια αυτής της διαφωνίας ήταν να αποσύρει την στήριξή του  και να χάσει η κυβέρνηση την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με τους βουλευτές να μην μπορούν να βρουν λύση μετά από αρκετές ημέρες διαπραγματεύσεων.
Ο Renzi είπε ότι γνώριζε ότι ορισμένοι θα είχαν διαφωνήσει με την απόφασή του, η οποία έφερε την πολιτική αβεβαιότητα πάνω σε πρωτοφανείς καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία και την οικονομία.
Ωστόσο, είπε ότι η πανδημία του κορωνοϊού συνέπεσε με μια «απίστευτη ευκαιρία» για την Ιταλία να αλλάξει.

H δύσκολη συγκυρία

Υπενθυμίζεται ότι, η Ιταλία παλεύει χρόνια με χαμηλά επίπεδα παραγωγικότητας και ένα τεράστιο δημόσιο χρέος και προκειμένου να λάβει το πακέτο που της αναλογεί από την ΕΕ θα πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για το πώς θα τα επενδύσει και πώς θα μεταρρυθμίσει την οικονομία του.
Έχοντας επίγνωση των πολλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ιταλία, ο Draghi μιλώντας λίγο μετά την αποδοχή της πρότασης για σχηματισμό κυβέρνησης,περιέγραψε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.
«Αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή».
«Η καταπολέμηση της πανδημίας, η ολοκλήρωση της εκστρατείας εμβολιασμού, η παροχή απαντήσεων σε καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων και η επανεκκίνηση της χώρας είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», είπε.
Ο Draghi δεν έχει λάβει ακόμη υποστήριξη από την πλειοψηφία των βουλευτών για να ηγηθεί του επόμενου υπουργικού συμβουλίου της Ιταλίας.
Ωστόσο, οι τεχνοκρατικές κυβερνήσεις δεν είναι νέες στην Ιταλία, η οποία έχει δει περισσότερες από 60 κυβερνήσεις από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.
Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Draghiθα απέφευγε την ανάγκη για πρόωρες εκλογές, κάτι που οι περισσότεροι πολιτικοί της κυρίας θέλουν να αποφύγουν.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα κατά της μετανάστευσης η Lega του βορρά θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές και θα μπορούσε ενδεχομένως να σχηματίσει συμμαχία με το κόμμα των ακροδεξιών Brothers of Italy.
«Θεωρώ ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές πριν από το 2023», δήλωσε ο Renzi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης