Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο επίκεντρο πακέτο τόνωσης και εταιρικά αποτελέσματα - Μεταβλητότητα στη Wall, o DAX +0,71%

Στο επίκεντρο πακέτο τόνωσης και εταιρικά αποτελέσματα - Μεταβλητότητα στη Wall, o DAX +0,71%

Κέρδη στη Wall μετά τα αποτελέσματα των Google, Amazon - Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές Upd) Θετικό ήταν το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια σήμερα 3/2 καθώς oι προσδοκίες για την ανάκαμψη και τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα στηρίζουν τις αγορές, παρά την ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και την καθυστέρηση στους εμβολιασμούς, το θετικό κλίμα διαμορφώνουν τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα κολοσσών της αμερικανικής οικονομίας όπως η Google και η Amazon και ενώ οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας.
Οι πωλήσεις της Amazon.com ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας το επίπεδο των 100 δισ. δολ. σε ένα μόλις τρίμηνο.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι ο ιδρυτής της Jeff Bezos θα αποχωρήσει από τη θέση του CEO, συνεχίζοντας ως εκτελεστικός πρόεδρος.
Στις αγορές επικρατεί αισιοδοξία, σχετικά με το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, μετά τις ενέργειες της Γερουσίας που έχουν στόχο να επιτρέψουν στους Δημοκρατικούς να περάσουν το πακέτο του Biden χωρίς τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων.
Οι ΗΠΑ χρειάζονται «απεγνωσμένα» την ανάληψη δράσης από το Κογκρέσο για την προώθηση του πακέτου βοήθειας του προέδρου Joe Biden, ύψους 1,9 τρισ. δολ. δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, επικαλούμενη οι νέες εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού στο Κογκρέσο (CBO). «Την προηγούμενη χρονιά, η οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Με την ανάπτυξη που προβλέπει το CBO, θα χρειαστούν χρόνια για να φθάσει και πάλι η χώρα σε κατάσταση πλήρους απασχόλησης» του εργατικού δυναμικού της, ανέφερε η Yellen σε ανακοίνωση που εξέδωσε αφού μίλησε χθες με τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας για το προτεινόμενο από τον Joe Biden Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων.

H Yellen καλεί σε σύσκεψη τις ρυθμιστικές αρχές με αφορμή μετοχή της GameStop

Ευρεία σύσκεψη συγκάλεσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ρυθμιστικών αρχών για τη λειτουργία των αγορών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυστηρότερη ρύθμιση για τα hedge funds, τους μικροεπενδυτές και χρηματιστηριακές εταιρείες σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021.
Στόχος της σύσκεψης είναι να τεθεί στο μικροσκόπιο η υψηλή μεταβλητότητα που έχει καταγραφεί στις αγορές λόγω της μαζικής διαπραγμάτευσης από μικροεπενδυτές των μετοχών της GameStop, του ασημιού και άλλων μετοχών οι διαπραγματεύσεις επί των οποίων τροφοδοτούνται από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όπου έχουν αναπτυχθεί σχετικές πλατφόρμες.

Από το 2022 το εμβόλιο κατά των μεταλλάξεων covid - 6 μήνες η φυσική ανοσία

Μια άνευ προηγουμένου μάχη με την επιδημία της covid δίνει η ανθρωπότητα, με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να έχει εστιάσει την προσοχή της στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις μεταλλάξεις του ιού που απειλούν να καταστήσουν αναποτελεσματικά τα εμβόλια.
Με τον κορωνοϊό να θεριεύει σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, πολλές φαρμακοβιομηχανίες ενώνουν δυνάμεις στην κοινή προσπάθεια.
Προβληματισμός όμως επικρατεί για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που ήδη κυκλοφορούν ή αναμένεται να κυκλοφορήσουν απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του ιού, αν και έρευνα αναφέρει πως τα εμβόλια αποτρέπουν το ενδεχόμενο μιας σοβαρής νόσησης από covid παρά τις παραλλαγές του ιού.
Παρόλο αυτά οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα εμβόλια κατά της covid-19 ενδέχεται να προστατεύουν από σοβαρή νόσηση παρά το γεγονός ότι τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού εξελίσσονται με τρόπο ώστε ο ιός να μεταδίδεται πιο εύκολα.
Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 103.972.191 και οι νεκροί 2.255.496.
Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 26.436.594 κρούσματα και 446.901 νεκρούς
Σε επιτάχυνση των εμβολιασμών προχωρούν οι ΗΠΑ, τη στιγμή που αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς οι νεκροί από την covid.
Βάσει των τελευταίων δεδομένων, τις προηγούμενες 24 ώρες αναφέρθηκαν περισσότερα από 110.000 κρούσματα και 3.389 θάνατοι, με το σύνολο των μολύνσεων να προσεγγίζει τα 26,5 εκατομμύρια και τους νεκρούς να ανέρχονται σε περίπου 447.000.
Αν και η Κομισιόν εκφράζει την αισιοδοξία της ότι έως το τέλος του καλοκαιριού του 2021 θα έχει εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων πολιτών, υπάρχουν πολλές φωνές στην Ευρώπη που ζητούν να επιταχυνθούν άμεσα οι εμβολιασμοί ενώ πολλοί για αυτόν ακριβώς το λόγο διάκεινται θετικά και στην χρήση των εμβολίων από τη Ρωσία και την Κίνα, εφόσον εγκριθούν από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen επανέλαβε τον στόχο για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού της Ευρώπης έως το καλοκαίρι, ενώ συμπλήρωσε πως 300 εκατ. δόσεις εμβολίων της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca θα διανεμηθούν το β' τρίμηνο και, εάν εγκριθούν, θα διανεμηθούν και 80 εκατ. δόσεις από τη Johnson&Johnson και την Curevac.

ΗΠΑ: Δημιουργία 174 χιλ. θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Ιανουάριο 2021

Μία έκπληξη για τους αναλυτές επεφύλαξαν τα στοιχεία της ADP για τις νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Ιανουάριο.
Η ADP ανακοίνωσε τη δημιουργία 174 χιλ. θέσεων εργασίας, μετά την καταστροφική πτώση του Δεκεμβρίου κατά 123 χιλ.
Οι αναλυτές ανέμεναν μόλις 70 χιλ. θέσεις εργασίας.
«Η αγορά εργασίας συνεχίζει την αργή ανάκαμψή της εν μέσω της πανδημίας» δήλωσε ο Ahu Yildirmaz, αντιπρόεδρος και συν-επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών ADP.
«Αν και οι απώλειες θέσεων εργασίας είχαν προηγουμένως συγκεντρωθεί κυρίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, βλέπουμε τώρα σημάδια της παρατεταμένης επίδρασης της πανδημίας και στις μεγάλες εταιρείες», εξήγησε.

ADP1.JPG

Παραιτείται ο Jeff Bezos από CEO της Amazon

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση πως ο Jeff Bezos παραιτείται από Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της μεγαλύτερης εταιρίας λιανικού εμπορίου στον κόσμο Amazon.
Δεν φεύγει ωστόσο από την εταιρία, αλλά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα αναλάβει το ρόλο του Εκτελεστικού προέδρου όπως αναφέρει το Bloomberg News.
Νέος CEO από το τρίτο τρίμηνο του 2021 αναλαμβάνει ο Andy Jassy.
«Στον ρόλο του Εκτελεστικού Προέδρου, σκοπεύω να επικεντρώσω τις ενέργειές μου και την προσοχή μου σε νέα προϊόντα και πρωτοβουλίες», δήλωσε ο Bezos σε επιστολή προς τους υπαλλήλους της εταιρίας, μεταξύ των οποίων το Bezos Earth Fund στο οποίο θέλει να αφοσιωθεί, την εταιρεία διαστήματος Blue Origin, την The Washington Post και το Amazon Day 1 Fund.

Διατηρείται το θετικό κλίμα στις ευρωαγορές

Θετικό είναι το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το Μιλάνο να υπεραποδίδει, καθώς ο πρόεδρος Matarrella ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνηση στον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi.
Οι προσδοκίες για την ανάκαμψη και τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα στηρίζουν τις διεθνείς αγορές, παρά την ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και την καθυστέρηση στους εμβολιασμούς.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Siemens καταγράφει άνοδο +1,8% καθώς η γερμανική εταιρία αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για το 2021, αφού ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο της χρήσης της χάρη στην ταχύτερη από την προβλεπόμενη ανάκαμψη από το πλήγμα της COVID-19 στην Κίνα και τη Γερμανία.

Ανάκαμψη στο 0,9% για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης τον Ιανουάριο 2021

Στο 0,9% ενισχύθηκε τον Ιανουάριο του 2021 ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης, συγκριτικά με το -0,3% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ανέκαμψε έτσι τον πρώτο μήνα του 2021 περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.
Ειδικότερα, η στήριξη ήρθε από το άλμα τιμών σε Γερμανία και Ολλανδία, παρά τις πιέσεις από την πιο φθηνή Ενέργεια.
Σύμφωνα με το Reuters, η Eurostat εκτιμά ότι οι τιμές καταναλωτών στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο ενώ ενισχύθηκαν κατά 0,9% σε ετήσια, ανακάμπτοντας από την ετήσια πτώση 0,3% του Δεκεμβρίου.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η ετήσια άνοδος θα φτάσει στο 0,5%.
Ο δομικός δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της Ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, υποχώρησε 0,3% μηνιαίως, αλλά αυξήθηκε 1,4% ετησίως.

Ευρωζώνη: Πτώση σε επιχειρηματική δραστηριότητα και υπηρεσίες τον Ιανουάριο

Επιβράδυνση κατέγραψαν η επιχειρηματική δραστηριότητα και ο κλάδος υπηρεσιών, σύμφωνα με την IHS Markit.
O τελικός σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 47,8 μονάδες τον Ιανουάριο, από 49,1 μονάδες τον Δεκέμβριο.
Ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε στις 45,4 μονάδες τον Ιανουάριο, από 46,4 τον Δεκέμβριο.
H δραστηριότητα στον κλάδο υπηρεσιών συρρικνώθηκε για πέμπτο διαδοχικό μήνα και με πιο έντονο ρυθμό από ό, τι τον Δεκέμβριο. Η μεταποίηση παρέμεινε ένα φωτεινό σημείο, με την παραγωγή να αυξάνεται για έβδομο διαδοχικό μήνα, αν και με χαμηλότερο ρυθμό.
Σημειώνεται ότι μόνο η Γερμανία κατέγραψε αύξηση της παραγωγής του ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο, αν και η ανάπτυξη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο για επτά μήνες. Στα υπόλοιποα μέλη της Ευρωζώνης καταγράφηκε συρρίκνωση στη δραστηριότητα.
Πτώση κατέγραψε η δραστηριότητα στη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ ο καιρός στην Ισπανία επιδείνωσε τις επιπτώσεις των τοπικών περιορισμών που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και οδήγησαν σε αισθητή πτώση της δραστηριότητας.

Ζημιές για πρώτη φορά στην ιστορία της για την Santander - Στα 8,77 δισ. το 2020

Για πρώτη φορά στην ιστορία της έκλεισε έτος με ζημιές η Santander, η μεγαλύτερη λιανική τράπεζα της ευρωζώνης, αλλά η διοίκηση δήλωσε ότι ήταν αισιόδοξη για βελτίωση φέτος, εάν η πορεία του εμβολιασμού είναι επιτυχημένη.
Ειδικότερα, η Santander ανακοίνωσε ζημιές 8,77 δισ. ευρώ, έναντι εκτίμησης για ζημιές 8,5 δισ. ευρώ, λόγω των προβλέψεων δανείων που είχαν ανακοινωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Το τελικό αποτέλεσμα επιδεινώθηκε με την επιπλέον χρέωση 1,1 δισ. ευρώ που σχετίζεται με την προγραμματισμένη αναδιάρθρωση στις βρετανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις της το τέταρτο τρίμηνο.

Vodafone: Πτώση 4,7% στα έσοδα το γ' 3μηνο χρήσης του 2021

Ο βρετανικός όμιλος τηλεπικοινωνιών Vodafone κατάφερε να έχει αύξηση των οργανικών εσόδων του στο τρίτο τρίμηνο χρήσης του 2021, αντιστρέφοντας την πτωτική τάση του προηγούμενου τριμήνου.
Αναλυτικότερα, η εταιρία αύξησε τα συνολικά της έσοδα από υπηρεσίες κατά 0,4% σε οργανική βάση (-0,4% το προηγούμενο τρίμηνο).
Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα 11,201 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,7% σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τη Vodafone, τα προσαρμοσμένα EBITDA για το σύνολο της χρήσης 2021, που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο, αναμένονται μεταξύ 14,4 δισ. και 14,6 δισ. ευρώ, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα κυμαίνονται περί τα 5 δισ. ευρώ.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με τις προσδοκίες για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας να στηρίζουν τους δείκτες.
Ωστόσο στην Κίνα η υποχώρηση του μεταποιητικού δείκτη Caixin/Markit στις 52 μονάδες τον Ιανουάριο από 56,3 τον Δεκέμβριο, επιβάρυνε το κλίμα.
Ο Asia Dow υποχώρησε -1,3% στις 4.026 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +1% στις 28.646 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +1,3% στις 1.871,09 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +0,2% στις 28.646 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -0,5% στις 3.517 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +1,2% στις 50.375 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης