Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurostat: Ανάκαμψη στο 0,9% για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης τον Ιανουάριο (2021)

Eurostat: Ανάκαμψη στο 0,9% για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης τον Ιανουάριο (2021)
Η στήριξη ήρθε από το άλμα τιμών σε Γερμανία και Ολλανδία, παρά τις πιέσεις από την πιο φθηνή Ενέργεια

Στο 0,9% ενισχύθηκε τον Ιανουάριο του 2021 ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης, συγκριτικά με το -0,3% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ανέκαμψε έτσι τον πρώτο μήνα του 2021 περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.
Ειδικότερα, η στήριξη ήρθε από το άλμα τιμών σε Γερμανία και Ολλανδία, παρά τις πιέσεις από την πιο φθηνή Ενέργεια.
Σύμφωνα με το Reuters, η Eurostat εκτιμά ότι οι τιμές καταναλωτών στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο ενώ ενισχύθηκαν κατά 0,9% σε ετήσια, ανακάμπτοντας από την ετήσια πτώση 0,3% του Δεκεμβρίου.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η ετήσια άνοδος θα φτάσει στο 0,5%.

Αναλυτικά τα στοιχεία της Eurostat: Πληθωρισμός_-_Ευρωζώνη

Ο δομικός δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της Ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, υποχώρησε 0,3% μηνιαίως, αλλά αυξήθηκε 1,4% ετησίως.
eurostat.png

Αύξηση 1,6% στην Γερμανία στις τιμές καταναλωτή

Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο σημειώθηκε κυρίως στη Γερμανία, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,6% ετησίως, και στην Ολλανδία, όπου αυξήθηκαν 1,7% επίσης σε ετήσια βάση.
Ο τομέας των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού αναμένεται να εμφανίσει τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο τον Ιανουάριο 2021 (1,5% σε σύγκριση με 1,3% τον Δεκέμβριο), και ακολουθούν υπηρεσίες (1,4% σε σύγκριση με 0,7% τον Δεκέμβριο), τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (1,4% σε σύγκριση με -0,5% τον Δεκέμβριο) και η ενέργεια (-4,1% σε σύγκριση με -6,9% τον Δεκέμβριο), όπως ανακοίνωσε η Eurostat.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης