Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τσιπάκι εμφυτευμένο στον εγκέφαλο θεραπεύει εθισμό στα ναρκωτικά και δίνει ελπίδες για θεραπεία Πάρκινσον

Τσιπάκι εμφυτευμένο στον εγκέφαλο θεραπεύει εθισμό στα ναρκωτικά και δίνει ελπίδες για θεραπεία Πάρκινσον
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα τσιπ μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ασθένειας του Πάρκινσον και της κατάθλιψης

Εμφύτευμα εγκεφάλου που ελέγχεται από smartphone στο μέγεθος ενός νομίσματος δεκαλέπτου του ευρώ, καταπολέμησε τον εθισμό στα ναρκωτικά σε αρουραίους και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της νόσου του Parkinson και της κατάθλιψης στον άνθρωπο.
Το διαφανές εμφύτευμα που δημιούργησαν Κορεάτες ερευνητές οι οποίοι έλεγξαν και διαχειρίστηκαν νευρώνες στον εγκέφαλο μέσω μικροσκοπικών φώτων LED, σύμφωνα με τις οδηγίες μιας εφαρμογής τηλεφώνου.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα τσιπ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία μιας σειράς νευρολογικών παθήσεων στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της ασθένειας του Πάρκινσον και της κατάθλιψης.
1.jpg
Πως λειτουργεί

Η συσκευή, περίπου το μήκος ενός δεκαλέπτου του ευρώ, ελέγχει τη λειτουργία του εγκεφάλου για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς την ανάγκη τακτικών επεμβατικών διαδικασιών για την αλλαγή των μπαταριών.
Τα LED που είναι ενσωματωμένα στη συσκευή έχουν μέγεθος κόκκου αλατιού και χρησιμοποιούν φως για να χειριστούν τους νευρώνες στον εγκέφαλο.
Οι δοκιμές σε αρουραίους απέδειξαν ότι το τσιπάκι ο χειρισμός του οποίου γίνεται από κινητό τηλέφωνο, κατάφερε να καταστείλει τον εθισμό στα ναρκωτικά και οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους για τη θεραπεία νευρολογικών καταστάσεων.

0.jpg
«Αυτή η ισχυρή συσκευή εξαλείφει την ανάγκη για επιπλέον επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις για την αντικατάσταση μιας εξαντλημένης μπαταρίας στο εμφύτευμα, επιτρέποντας την απρόσκοπτη χρόνια νευροδιαμόρφωση», δήλωσε ο καθηγητής Jae-Woong Jeong, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST).
«Το γεγονός ότι μπορούμε να ελέγξουμε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά των ζώων, παρέχοντας ελαφριά διέγερση στον εγκέφαλο, μόνο με έναν απλό χειρισμό της εφαρμογής smartphone, βλέποντας ελεύθερα κινούμενα ζώα κοντά, είναι επαναστατικό και εύκολο.
2.jpg
Άλλες εφαρμογές

Πιστεύουμε ότι η ίδια βασική τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορους τύπους εμφυτευμάτων, συμπεριλαμβανομένων βηματοδοτών καρδιάς ή γαστρικών για τη μείωση του βάρους σε όσους ασθενείς έχουν ανάγκη μακροχρόνιας χρήσης εντός του σώματος.
Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε και οποτεδήποτε για να χειριστεί τα νευρικά κυκλώματα, γεγονός που καθιστά το τσιπ ένα εξαιρετικά ευέλικτο εργαλείο για τη διερεύνηση των λειτουργιών του εγκεφάλου», δήλωσε ο επικεφαλής Choong Yeon Kim.
«Η επαναφόρτιση της ασύρματης μπαταρίας καθιστά τις πειραματικές διαδικασίες πολύ λιγότερο περίπλοκες», δήλωσε ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Min Jeong Ku, ερευνητής στο Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Yonsei.
Ένα από τα πολλά στρώματα του εμφυτεύματος εγκεφάλου είναι ένα μικρό κύκλωμα που συνδυάζει μια κεραία με ένα μικροπυκνωτή ενέργειας, καθώς και ένα τσιπ Bluetooth.
Αυτό μετατρέπει ακίνδυνα κύματα εναλλασσόμενου μαγνητικού ρεύματος και μπορεί να φορτίζει την μπαταρία ασύρματα μέσω του Bluetooth.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης