Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στον κορωνοϊό αποδίδει τον πληθωρισμό του 14,6% η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, έναντι στόχου 5%

Στον κορωνοϊό αποδίδει τον πληθωρισμό του 14,6% η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, έναντι στόχου 5%
Το ποσοστό πληθωρισμού ήταν «σημαντικά μακριά» από τον στόχο του 5%, αλλά η κεντρική τράπεζα είπε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο το 2023
Ανοιχτή επιστολή προς την τουρκική κυβέρνηση έστειλε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) εξηγώντας γιατί ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν υψηλότερος από το εύρος των στόχων της χώρας πέρυσι.
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας ήταν 14,6% τον Δεκέμβριο του 2020, παραμένοντας εκτός της ζώνης αβεβαιότητας και του στόχου του 5%.
Τα μέτρα ρευστότητας που ελήφθησαν για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της νέας πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και της πιστωτικής επέκτασης, ήταν μεταξύ των βασικών καταλυτών, ανέφερε η τράπεζα.

Φταίει η ισχυρή ζήτηση...

Οι πιέσεις στον πληθωρισμό αυξήθηκαν σε τομείς όπου η ζήτηση ήταν ισχυρή, εξήγησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, με την ταχεία οικονομική ανάκαμψη που προκλήθηκε από την πιστωτική επέκταση, προκαλώντας έναν «δυσμενή βρόγχο» που επηρεάζει τα αποθεματικά, το ασφάλιστρο κινδύνου, τη δολάριο και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Σημειώνοντας την αύξηση των τιμών των βασικών προϊόντων, η τράπεζα δήλωσε ότι με την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2020, οι τιμές του πετρελαίου, των βιομηχανικών μετάλλων και των γεωργικών προϊόντων έχουν αυξηθεί σημαντικά και επηρέασαν τον πληθωρισμό μέσω των ομάδων ενέργειας, βασικών αγαθών και τροφίμων.

Η επίδραση της πανδημίας

Η τράπεζα τόνισε ότι παρόλο που ο πληθωρισμός των καταναλωτών συγκρατήθηκε από την αδύναμη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών εν μέσω της πανδημίας, ο πληθωρισμός παρέμεινε στις κατηγορίες των πιστώσεων και των συναλλαγματικών ισοτιμιών ήταν σχετικά υψηλή.
Υπογράμμισε ότι η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 25% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων πέρυσι, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν εμφανές σε όλες τις υποκατηγορίες - ιδιαίτερα στα βασικά αγαθά, τα οποία παρουσίασαν υψηλή μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε επίσης από τις υψηλές τιμές των τροφίμων, στις οποίες οι σωρευτικές επιπτώσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και οι αυξανόμενες διεθνείς τιμές των βασικών γεωργικών προϊόντων είχαν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, παρά την αδύναμη πορεία του τουρισμού, δήλωσε η τράπεζα.

Δέσμευση για το στόχο το... 2023

Σημειώνοντας ότι το ποσοστό πληθωρισμού ήταν επί του παρόντος «σημαντικά μακριά» από τον στόχο του 5%, η τράπεζα είπε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο το 2023.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να διατηρηθεί μια αυστηρή και προσεκτική στάση νομισματικής πολιτικής έως ότου ο πληθωρισμός πέσει στο στοχευμένο επίπεδο.
Η αυστηρή νομισματική πολιτική θα βοηθήσει επίσης στη μείωση του ασφαλίστρου κινδύνου της Τουρκίας, στην ενθάρρυνση της εξοικονόμησης σε τουρκικές λίρες, στην αντιστροφή των τάσεων υποκατάστασης νομισμάτων, στην ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και στη μόνιμη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, ανέφερε.
Η τράπεζα πρόσθεσε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση μέσω βελτιωμένου συντονισμού νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των οικονομικών στόχων της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης