Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kaplan (Fed Dallas): Η αθρόα αγορά ομολόγων από τη Fed πυροδότησε το φαινόμενο της Reddit

Kaplan (Fed Dallas): Η αθρόα αγορά ομολόγων από τη Fed πυροδότησε το φαινόμενο της Reddit
Ο επικεφαλής της Fed του Dallas Robert Kaplan επισήμανε ότι δεν είναι ακόμη η ώρα εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας να αποφασιστεί περιορισμός της ρευστότητας που παρέχεται στην οικονομία
Σχετικά Άρθρα

Το τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είναι μία από τις αιτίες για την πρόσφατη επενδυτική φρενίτιδα με την πλατφόρμα Reddit σε μετοχές όπως η Gamestop ή στο ασήμι, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) του Dallas Robert Kaplan την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021, αν και σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν εντοπίζει συστημικούς κινδύνους όσον αφορά τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021.

Ρευστότητα

«Αιτία για ορισμένες από τις τρέχουσες καταστάσεις που παρατηρούνται (σ.σ. στις αγορές) - ένας από τους παράγοντες - είναι ότι υπάρχει μεγάλη ρευστότητα και εν μέρει αυτό σχετίζεται αγορές από Fed ομολόγων αξίας 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενυπόθηκων μετοχών κάθε μήνα.
Νομίζω ότι είναι σοφό να το αναγνωρίσουμε αυτό», δήλωσε ο Kaplan στο CNBC.

Επιστροφή στην υγεία

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνουμε τώρα, στην κορύφωση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και πάλι, νομίζω ότι αν προχωρήσουμε πέρα από αυτό, θα είναι πιο υγιές να αρχίσουμε να περιορίζουμε αυτήν τη ρευστότητα και να ομαλοποιούμε την νομισματική πολιτική στο πεδίο αυτό.
Ο Kaplan δεν προχώρησε σε εικασίες σχετικά με το πότε η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να περιορίζει την ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική
«Θα υπάρξει χρόνος για αυτήν τη συζήτηση.
Νομίζω ότι θα είναι πιο υγιές αυτά τα εξαιρετικά μέτρα να λάβουν τέλος», είπε.

Επιθετική πολιτική

«Αλλά τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, και έτσι νομίζω ότι πρέπει να να ασκούμε επιθετική πολιτική».
Όπως και άλλοι αξιωματούχοι της Fed, τόνισε τη σημασία του πόσο στενά συνδέεται η πτυχή της δημόσιας υγείας με την ανάκαμψη της οικονομίας.
«Αυτό καθιστά για έναν ακόμη λόγο περισσότερο επείγον το θέμα των μαζικών εμβολιασμών και αυτή η διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας για να δούμε την οικονομία να ανακάμψει», σημείωσε.
Ο Kaplan είπε ότι αναμένει ανάπτυξη 5%. φέτος
Ενώ εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες η ανάκαμψη για λάβει χώρα με «αργούς» ρυθμούς, είπε την Τρίτη (2/2) ότι η ανάπτυξη θα οδηγηθεί σε υψηλότερα επίπεδα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης