Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταγγελία εις βάρος της Ελλάδας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από συριακή οργάνωση

Καταγγελία εις βάρος της Ελλάδας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από συριακή οργάνωση
Στο στόχαστρο των ερευνών βρίσκεται και η Frontex που συμμετείχε ή συνεργάστηκε με τις ελληνικές αρχές σε περιστατικά κακομεταχείρισης προσφύγων
Σχετικά Άρθρα
Συριακή οργάνωση με έδρα την Ουάσινγκτον των ΗΠΑ που μάχεται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας κατηγορώντας την για εγκλήματα εις βάρος της ανθρωπότητας με αφορμή την κακομεταχείριση των προσφύγων αλλά και την διαβίωση τους σύμφωνα με το Associated Press.
Επικαλούμενο βίντεο και μαρτυρίες, το Συριακό Κέντρο Δικαιοσύνης και Λογοδοσίας κατηγορεί τη χώρα μας για κακομεταχείριση των προσφύγων στα σύνορα, αλλά και μέσα στα ασφυκτικά γεμάτα κέντρα φιλοξενίας.
Επιπλέον αναφέρεται σε περιστατικά κατά τα οποία αστυνομικοί κάνουν αλόγιστη χρήση δακρυγόνων εις βάρος προσφύγων παρουσία ανήλικων παιδιών, ενώ αναφέρεται και στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που παρατηρούνται στους καταυλισμούς.

Ο Mohammad Al-Abdallah, εκτελεστικός διευθυντής του κέντρου, δήλωσε ότι αυτή ήταν η πρώτη νομική πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη μεταχείριση των προσφύγων.
Επιπλέον, δήλωσε ότι, προσφεύγοντας στο διεθνές δίκαιο, ελπίζει πως η υπόθεση θα επηρεάσει τη συζήτηση σε μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ.
«Εάν αυτή η υπόθεση προχωρήσει, θα σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως ναι μεν υπάρχουν σωστές πολιτικές σε κάποιες χώρες, αλλά σε άλλες όχι, όμως θα πρέπει να ισχύσει το διεθνές νομικό πλαίσιο και οι συνθήκες για το προσφυγικό, και όχι οι αποφάσεις των ξεχωριστών κρατών-μελών», τονίζει χαρακτηριστικά.
Οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, δεσμεύτηκαν να εξετάσουν την υπόθεση πριν αποφασίσουν εάν θα ξεκινήσει έρευνα που θα χρειαστεί μήνες για να ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με την οργάνωση, στο στόχαστρο των ερευνών βρίσκεται και η Frontex που συμμετείχε ή συνεργάστηκε με τις ελληνικές αρχές σε περιστατικά κακομεταχείρισης προσφύγων.

Τα pushbacks

Η κακομεταχείριση που τεκμηριώθηκε από τον Μάρτιο του 2016, υποστηρίζει η οργάνωση, επεκτείνεται στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας όπου υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για σαμποτάρισμα μεταναστευτικών σκαφών, τα οποία αφήνονται να παρασυρθούν στη θάλασσα – ακόμη ή ωθούνται πίσω.
Τα εν λόγω περιστατικά επαναπροωθήσεων θεωρούνται αντίθετα με τις διεθνείς συμφωνίες προστασίας προσφύγων, σύμφωνα με τις οποίες οι άνθρωποι δεν πρέπει να απελαθούν ή να επιστραφούν σε μια χώρα όπου η ζωή και η ασφάλειά τους ενδέχεται να κινδυνεύουν.
Το Κέντρο Δικαιοσύνης και Λογοδοσίας της Συρίας δήλωσε πως υπάρχουν στοιχεία ότι το προσωπικό του Frontex, συμμετείχε ή ήταν συνένοχο σε αυτές τις ενέργειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης