Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα Ταλιμπάν σε Biden: Θα συνεχίσουμε τον πόλεμο εάν δεν αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα

Μήνυμα Ταλιμπάν σε Biden: Θα συνεχίσουμε τον πόλεμο εάν δεν αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα
Να τηρηθεί η συμφωνία που έχει υπογραφεί με τις ΗΠΑ ζητούν οι Ταλιμπάν
Σχετικά Άρθρα

Μήνυμα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden ότι θα συνεχίζουν τον πόλεμο εάν τα ξένα στρατεύματα δεν αποχωρήσουν από το έδαφος του Αφγανιστάν έως τον Μάιο και όπως έχει συμφωνηθεί με τις ΗΠΑ, στέλνουν οι Ταλιμπάν.
Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν βρίσκεται στην Τεχεράνη του Ιράν, όπου και έχει συνομιλίες και διαπραγματεύσεις σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν.
«Η παραμονή στρατευμάτων έπειτα από 14 μήνες, είτε πρόκειται για αμερικανικά (στρατεύματα) είτε για αυτά του NATO, θα σηματοδοτεί τη συνέχιση της κατοχής του Αφγανιστάν.
Πολεμάμε την κατοχή εδώ και είκοσι χρόνια.
Άρα, σε περίπτωση παραμονής των ξένων στρατευμάτων, θα είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, τον τζιχάντ μας» αναφέρουν οι Ταλιμπάν.
Υπενθυμίζεται πως οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ταλιμπάν οδήγησαν στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020 στην υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας, που προβλέπει κυρίως την έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στους αντάρτες και την αφγανική κυβέρνηση και την πλήρη αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν - στη συντριπτική τους πλειονότητα μονάδων των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ – έως τον Μάιο του 2021.
Οι ΗΠΑ διατηρούν ακόμη 2.500 στρατιώτες στην αφγανική επικράτεια.

Εκατέρωθεν πυρά

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος Biden έχει καταστήσει σαφές πως σκοπεύει να επανεξετάσει τη συμφωνία που υπογράφτηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και να διατηρήσει στο αφγανικό έδαφος μέσα και πόρους για τη συνέχιση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, τη στιγμή που η αφγανική κυβέρνηση επιρρίπτει τους Ταλιμπάν ακέραιη την ευθύνη για τη μη περαιτέρω πρόοδο στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για την επόμενη ημέρα στο Αφγανιστάν.
Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την κήρυξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και τη διατήρηση του δικού της συστήματος διακυβέρνησης, που δημιουργήθηκε αφού οι Ταλιμπάν εκδιώχθηκαν από την εξουσία το 2001 με τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και συμμάχων τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης