Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εικόνες πριν και μετά: Οι παγετώνες στην Ισλανδία εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου

Εικόνες πριν και μετά: Οι παγετώνες στην Ισλανδία εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου
Ο παγετώνας έχει δραματικά υποχωρήσει, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι είχε συρρικνωθεί κατά περίπου 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα
Σχετικά Άρθρα
Ο παγετώνας Skaftafellsjokull στην Ισλανδία, μέρος του εθνικού πάρκου Vatnajokull είναι ο μεγαλύτερος παγετώνας της Ευρώπης.
Το 1989, ο φωτογράφος Colin Baxter επισκέφθηκε το εντυπωσιακό μέρος κατά τη διάρκεια οικογενειακών διακοπών και τράβηξε μια φωτογραφία του παγωμένου τοπίου σύμφωνα με το BBC.
Ο γιος του επέστρεψε στην ίδια τοποθεσία 30 χρόνια αργότερα.
Ο παγετώνας έχει δραματικά υποχωρήσει, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι είχε συρρικνωθεί κατά περίπου 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
«Είναι καταστροφικό να βλέπουμε να αλλάζουν οι εν λόγω τόποι τόσο δραστικά τις τελευταίες δεκαετίες.
"Η μεγάλη έκταση της κλιματικής κρίσης παραμένει συχνά σε μεγάλο βαθμό αόρατη, αλλά εδώ μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα τη σοβαρότητα της κατάστασης που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο", παρατήρησε ο Δρ Baxter.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες των ΗΠΑ, οι παγετώνες έχουν χάσει - κατά μέσο όρο, το ισοδύναμο ενός πάγου 24 μέτρων από το 1980.
Η μέτρηση της πραγματικής πτώσης των παγετώνων είναι δύσκολη σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς υπάρχουν μια σειρά παραγόντων που επηρεάζουν το ρυθμό τήξης, όπως το υψόμετρο, η βροχόπτωση, η έκθεση στα στοιχεία, όπως ο άνεμος και το ηλιακό φως.

Ισλανδία 

Οι ηλικίες των παγετώνων διαφέρουν επίσης πολύ.
Μερικοί είναι μόλις μερικών αιώνων, ενώ άλλοι υπάρχουν εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.
Η μακροζωία των παγετώνων παρέχει ένα πολύτιμο ιστορικό προηγούμενων κλιμάτων και πώς συγκρίνεται η τρέχουσα κατάσταση με τα παρελθόντα γεγονότα.
Αυτές οι εικόνες του παγετώνα Breiðamerkurjökull που τραβήχτηκαν το 1989 και το 2019 δείχνουν πόσος πάγος χάθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
ice.png
skaftafellsjokull.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης