Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστημονικές έρευνες: Τα εμβόλια πρέπει να προσαρμοστούν στα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού

Επιστημονικές έρευνες: Τα εμβόλια πρέπει να προσαρμοστούν στα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού

Οι κλινικές μελέτες για τα εμβόλια της Novavax και της Johnson & Johnson έδειξαν μικρότερη αποτελεσματικότητα έναντι των νέων μεταλλάξεων, κυρίως αυτή από τη Νότια Αφρική

Σχετικά Άρθρα

Τα εμβόλια Covid-19 θα πρέπει να προσαρμοστούν προκειμένου να βελτιώσουν την προστατευτική τους ισχύ έναντι των νέων μεταλλάξεων, όπως αυτή που είναι πλέον διαδεδομένη στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg 29 Ιανουαρίου 2021.
Η επιστημονική μελέτη για το εμβόλιο της Novavax που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου έδειξε ότι τα εμβόλια μπορεί να είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικά έναντι νέων μεταλλάξεων.
Η Johnson & Johnson δημοσίευσε επίσης παρόμοια αποτελέσματα την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021.

Οι διαφοροποιήσεις

Ενώ το εμβόλιο Novavax ήταν 89,3% αποτελεσματικό στην πρόληψη στην πρόληψη περιπτώσεων συμπωματικών μολύνσεων με Covid-19 μεταξύ 15.000 εθελοντών στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια κλινική έρευνα με δείγμα 4.400 ατόμων στη Νότια Αφρική έδειξε ότι το εμβόλιο ήταν 60% αποτελεσματικό σε όσους ήταν HIV-αρνητικοί και για εκείνους που ήταν HIV-θετικοί , η αποτελεσματικότητα ήταν χαμηλότερη.
Τα περισσότερα κρούσματα του ιού που καταγράφηκαν σε αυτή τη δοκιμή ανήκαν στο μεταλλαγμένος στέλεχος από τη Νότια Αφρική.
«Είναι εξαιρετικό που έχουμε ένα εμβόλιο που είναι περισσότερο από 60% αποτελεσματικό», δήλωσε η Glenda Gray, πρόεδρος του Νοτιοαφρικανικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας.
Ωστόσο, τα εμβόλια θα πρέπει να προσαρμοστούν «καθώς αυτές οι μεταλλάξεις καταγράφονται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε.

Σε 30 κράτη

Η πλέον μεταδοτική μετάλλαξη του στελέχους, αυτή της Νότιας Αφρικής που αποκαλείται B.1.351 έχει εντοπιστεί σε σχεδόν 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και είναι πιθανό να εντοπιστεί και σε πολλές άλλες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Επικολλάται πιο αποτελεσματικά στα ανθρώπινα κύτταρα αλλά δεν προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότηταμεταδοτικότητά του είναι αυτή που τον καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο).
Όσο περισσότερα άτομα έχουν μολυνθεί και όσο περισσότερο εξελίσσεται η μετάδοση του ιού, τόσο πιο πιθανό θα δημιουργηθούν περισσότερες μεταλλάξεις», Helen Rees, πρόεδρος της Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδας του ΠΟΥ για την Αφρική.
«Η ταχύτητα αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα όσον αφορά τα προγράμματα εμβολιασμού».

Ανησυχίες

Τα αποτελέσματα του Novavax ήταν ενθαρρυντικά επειδή «όλοι εξέφραζαν ανησυχίες» ότι τα εμβόλια Covid-19 ενδέχεται να μην λειτουργούν ενάντια στο νέο στέλεχος, δήλωσε ο Shabir Madhi, επικεφαλής ερευνητής των κλινικών δοκιμών της Novavax.
Σε μια προηγούμενη συνέντευξη αυτόν τον μήνα, ο Madhi είπε ότι η προσαρμογή των εμβολίων στις νέες μεταλλάξεις ενδέχεται να διαρκέσει πέντε έως έξι εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης