Τελευταία Νέα
Διεθνή

Al Monitor: Ο Erdogan στέλνει έναν «δικό του» σε «Επικίνδυνη αποστολή» στην Ουάσιγκτον

Al Monitor: Ο Erdogan στέλνει έναν «δικό του» σε «Επικίνδυνη αποστολή» στην Ουάσιγκτον
Ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan επέλεξε ένα πολιτικό στέλεχος τον Murat Mercan ως νέο πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, μια επιλογή που εξέπληξε πολλούς
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan επέλεξε ένα πολιτικό στέλεχος τον Murat Mercan ως νέο πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, μια επιλογή που εξέπληξε πολλούς αναλυτές την ώρα που οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο ναδίρ, ωστόσο το γεγονός ότι απευθύνεται κατ'ευθείαν στον ίδιο, ίσως αποδειχθεί το μεγάλο κλειδί στην, όχι επικίνδυνη, αλλά αδύνατη αποστολή του Mercan: την λείανση των ακανθωδών θεμάτων που υφίστανται μεταξύ τους.

Οι τοξικοί για τις σχέσεις Ουάσιγκτον - Άγκυρας S-400


Πρώτο και πιο τοξικό θέμα στην ατζέντα του ιδρυτικού στελέχους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Mercan είναι η απόκτηση των Ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία.
Οι συνέπειες ήταν τεράστιες.
Η Τουρκία απομακρύνθηκε από την κοινοπραξία για την παραγωγήμ των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να καταρρίπτουν οι S-400.
Ο τουρκικός κρατικός οργανισμός αμυντικών προμηθειών δέχθηκε με κυρώσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Ως εκ τούτου, αναμενόταν ότι η Τουρκία θα έστελνε έναν έμπειρο διπλωμάτη σταδιοδρομίας για να αντικαταστήσει τον σημερινό πρέσβη, Serdar Killic, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον από το 2014.
Ο Τούρκος πρέσβης στο Λονδίνο, Umit Yalcin, ήταν μαζί με τον Mercan σε μια μικρή λίστα που συνέταξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ανέφεραν στο Al-Monitor καλά πληροφορημένες πηγές.
Αλλά ο Erdogan θα είχε τον τελευταίο λόγο.

Γιατί λοιπόν επέλεξε τον Mercan; - Tι μπορεί να πετύχει ο Mercan;

1. Kατά πρώτον, ο Erdogan ήθελε κάποιον που να εμπιστεύεται πλήρως έναν συντηρητικό ισλαμιστή με τον οποίο μοιράστηκε την κοσμοθεωρία του αλλά είχε επίσης εμπειρία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις διεθνείς σχέσεις.
Επιπλέον, ένας πολιτικός διορισμένος σε άμεση γραμμή με τον Τούρκο ηγέτη μπορεί να έχει πρόσθετο ειδικό βάρος, ή αυτή φαίνεται να είναι η λογική (του διορισμού).
Η Gonul Tol, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Τουρκικών Σπουδών στο Middle East Institute, πιστεύει ότι ο Mercan έχει δύσκολο έργο.
"Τα προβλήματα είναι πολύ βαθιά για να επιλυθούν από έναν νέο πρέσβη, ειδικά εάν η Τουρκία συνεχίσει τις τρέχουσες πολιτικές της, και ιδίως τις πολιτικές της για τους S-400."

2. ‘’Δεύτερον’’, σημείωσε η Τολ ‘’Αν αυτός είναι ο τρόπος του Erdogan να πει, ’διορίζω για πρώτη φορά έναν και ας κρατήσουμε τα πράγματα σε προσωπικό επίπεδο’’, όπως έκανε με τον Donald Trump, αυτό δεν πρόκειται να πετύχει.
Η διοίκηση του [Joe] Biden εκτιμά τους θεσμούς και έχει δεσμευτεί να εργαστεί για να ανοικοδομήσει την αξιοπιστία των θεσμών. 
Ο Alan Makovski, κορυφαίος αναλυτής στην Τουρκία και ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Αμερικανικής Προόδου, συμφωνεί.

Η ‘’πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Mercan είναι τεράστια, αν όχι ανυπέρβλητη

Η Ουάσιγκτον - το Κογκρέσο, και τώρα και η κυβέρνηση- έχει αποφασίσει ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν 'κολλήσει' και θα επιδεινωθούν, εκτός εάν η Τουρκία παραχωρήσει τους S-400 ή προβεί σε κάποιο λειτουργικό ισοδύναμο αυτής της πράξης".
Ωστόσο, ο Macovski πιστεύει ότι ο Mercan μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος στον Ερντογάν. 
‘’Αν θεωρηθεί ότι έχει δίαυλο απευθείας στον Erdogan και ειδικά ότι μπορεί να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων στην κορυφή, το καθεστώς του ως διορισμένου πολιτικού θα θεωρηθεί ως πλεονέκτημα", δήλωσε στο Al-Monitor ο Macovski.
Ο Mercan συσχετίζεται με τον Abdullah Gull, τον πρώην Τούρκο πρόεδρο και μεγάλο αντίπαλο του Erdogan στο AKP, κι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που πολλοί κατεπλάγησαν όταν είδαν τον Erdogan να τον επιλέγει για την Ουάσινγκτον.

To κακό προηγούμενο του Serdar Killic

‘’Ο προηγούμενος πρέσβης [Serdar Killic] ήταν πολύ κακός.
Μιλούσε μόνο με άτομα που επαναλάμβαναν τη γραμμή AKP και σε μέρη όπως η SETA’’, είπε η Tol, αναφερόμενη σε μια φιλοκυβερνητική δεξαμενή σκέψης με έδρα την Άγκυρα που οργανώνει συχνά πάνελ στην Ουάσιγκτον.
‘’Η κοινότητα δεξαμενών σκέψης στην Ουάσινγκτον θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει έναν πιο ευαίσθητο πρέσβη.
Ο Murat Mercan είναι μια διαφορετική προσωπικότητα και θα έχει μια διαφορετική προσέγγιση’’, προέβλεψε.
"Μετά από μια εποχή όπου η Άγκυρα φαινόταν ότι θέλει να ανταγωνίζεται την Ουάσιγκτον, η υιοθέτηση μιας διπλωματικής προσέγγισης στις διεθνείς σχέσεις εξακολουθεί να αποτελεί καλό σημάδι, ακόμα κι αν δεν θα είναι αρκετή για την αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας’’, σχολίασε ο συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης German Marshall Fund Nicolas Danforth.

To τουρκοαμερικανικό lobby

Ο Mercan θα πρέπει επίσης να βρει πορεία στον τοξικό κόσμο της τουρκοαμερικανικής πολιτικής, η οποία είναι πολωμένη κατά τον ίδιο τρόπο που είναι πολωμένη η ίδια η Τουρκία.
Δεν θα υπάρξει έλλειψη φιλοερντογανικών "καρφιών" που θα τον υπονομεύσει αν αποδειχθεί δύσκολος στη συνεργασία.\
Το 2017, ο Mercan έγινε για πρώτη φορά πρέσβης της Τουρκία στο Τόκιο, όπου ήταν εξαιρετικά δραστήριος, φιλοξενώντας πολλές εκδηλώσεις στην κατοικία με τη σύζυγό του, Inci.
Ο Μακόβσκι κατέληξε: ‘’Ο Murat γνωρίζει πολλούς ανθρώπους και έχει φίλους εδώ από την προηγούμενη δουλειά του.
Το πρόβλημά του είναι το προϊόν που στάλθηκε στις ΗΠΑ για να πουλήσει.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πολλοί αγοραστές στην Ουάσιγκτον’’.
Ο Mercan έχει διατελέσει επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο τουρκικό Κοινοβούλιο και Υπουργός Ενέργειας από τον Φεβρουάριο του 2012 ως τον Σεπτέμβριο του 2014.
mur.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης