Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: «Πράσινη βίβλος» για τη γήρανση του πληθυσμού στην ΕΕ

Κομισιόν: «Πράσινη βίβλος» για τη γήρανση του πληθυσμού στην ΕΕ
Η «πράσινη βίβλος» για τη γήρανση του πληθυσμού στην ΕΕ
Η Κομισιόν παρουσίασε σήμερα 27/1 μια «πράσινη βίβλο» για να ξεκινήσει μια ευρεία συζήτηση πολιτικής σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της γηράσκουσας κοινωνίας στην ΕΕ και παρουσιάζει τον αντίκτυπο αυτής της έντονης δημογραφικής τάσης στην οικονομία και την κοινωνία και καλεί το κοινό να εκφράσει τις απόψεις του για το πώς να ανταποκριθεί σε αυτό σε μια δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει για 12 εβδομάδες.
Η Κομισιόν υπολογίζει ότι τα επόμενα έτη θα ανοίξουν 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών φροντίδας και υγείας λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Η δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε σήμερα είναι ανοιχτή σε ενδιαφερόμενους πολίτες και οργανισμούς από όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων από περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα βοηθήσουν στον εντοπισμό της υποστήριξης που απαιτείται για τους ανθρώπους, τις περιοχές και τις κοινότητές τους.
Με βάση τα αποτελέσματα, η Κομισιόν θα εξετάσει πιθανές πολιτικές απαντήσεις για την ενίσχυση των προσπαθειών στα κράτη μέλη και τις περιφέρειες για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με τη γήρανση.
Η Πράσινη Βίβλος ακολουθεί μια προσέγγιση κύκλου ζωής, που αντικατοπτρίζει τον παγκόσμιο αντίκτυπο της γήρανσης σε όλες τις γενιές και τα στάδια της ζωής.
Υπογραμμίζει δε τη σημασία της επίτευξης της σωστής ισορροπίας μεταξύ βιώσιμων λύσεων για τα συστήματα πρόνοιας και της ενίσχυσης της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών.
Κατά τις επόμενες δεκαετίες, ο αριθμός των ηλικιωμένων στην ΕΕ θα αυξηθεί.
Σήμερα, το 20% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, και έως το 2070, προβλέπεται να είναι 30%.
Η Κομισιόν αναφέρει ότι το μερίδιο των ατόμων άνω των 80 αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας το 13% έως το 2070.
Ομοίως, ο αριθμός των ατόμων που ενδεχομένως χρειάζονται μακροχρόνια περίθαλψη αναμένεται να αυξηθεί από 19,5 εκατομμύρια το 2016 σε 23,6 εκατομμύρια το 2030 και 30,5 μέτρα το 2050 (ΕΕ-27).
Ειδικότερα σε σχέση με τις συντάξεις, στην πράσινη βίβλο αναφέρεται ότι «τα συνταξιοδοτικά συστήματα θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη μεγαλύτερη διάρκεια εργασίας, προσαρμόζοντας αυτόματα τις ηλικίες συνταξιοδότησης ή τις απαιτήσεις σταδιοδρομίας, τα δεδουλευμένα ποσοστά ή τις παροχές ώστε να αντικατοπτρίζουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής».
«Ο περιορισμός της πρόωρης συνταξιοδότησης σε αντικειμενικά δικαιολογημένες περιπτώσεις, η καθιέρωση ενός γενικού δικαιώματος εργασίας πέραν της ηλικίας συνταξιοδότησης και των ευέλικτων συνταξιοδοτικών συστημάτων, μπορεί να βοηθήσει να καταστούν τα συνταξιοδοτικά συστήματα επαρκή και βιώσιμα», προστίθεται.
Επιπλέον σημειώνεται ότι «οι μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των συνταξιοδοτικών συστημάτων πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τη λογική αναδιανομής και δικαιοσύνης των συνταξιοδοτικών συστημάτων».
«Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν την αυξανόμενη δημογραφική επιβάρυνση για τις μελλοντικές γενιές, μια δίκαιη μεταχείριση των εργαζομένων που εισέρχονται νωρίς στην αγορά εργασίας, την ικανότητα αναδιανομής μεταξύ των ομάδων εισοδήματος, την προστασία των διακοπών σταδιοδρομίας που σχετίζονται με την οικογένεια και τη σταδιακή κατάργηση των προτιμησιακών συνταξιοδοτικών συστημάτων», αναφέρεται.
Σύμφωνα με την πράσινη βίβλο «συντάξεις που επιτρέπουν αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο στα γηρατειά θα πρέπει να διατίθενται σε εκείνους που δεν θα μπορούν να έχουν μεγαλύτερη επαγγελματική ζωή στο μέλλον».
Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί, για παράδειγμα, «μέσω συνταξιοδοτικών πιστώσεων, ελάχιστων συντάξεων, συντάξεων βάσει κατοικίας και κοινωνικής πρόνοιας που στοχεύουν ή επίσης διατίθενται σε ηλικιωμένους».
«Η διασφάλιση ότι τα συνταξιοδοτικά συστήματα καλύπτουν διαφορετικούς τύπους οικονομικής δραστηριότητας, για παράδειγμα με την επέκταση της πρόσβασης σε περισσότερους τύπους εργαζομένων και στους αυτοαπασχολούμενους, θα βοηθούσε στη διασφάλιση της βάσης επάρκειας και εισφορών τους και στη μείωση των ανισοτήτων στην αγορά εργασίας», σημειώνεται.
«Καθώς οι αλλαγές στην οικονομία και στον κόσμο της εργασίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη βάση των εισφορών, τα κράτη μέλη ενδέχεται να χρειαστεί να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούνται τα συστήματά τους κοινωνικής προστασίας.
Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν για το καθεστώς των δικαιωμάτων συνταξιοδότησής τους», προστίθεται.
Γίνεται τέλος λόγος για «υψηλής ποιότητας, ασφαλείς και οικονομικά επικουρικές συντάξεις, συμπεριλαμβανομένου του πανευρωπαϊκού προσωπικού συνταξιοδοτικού προϊόντος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης