Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μόσχα και Τεχεράνη ζητούν να διασωθεί η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Μόσχα και Τεχεράνη ζητούν να διασωθεί η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Η Ρωσία και το Ιράν επιθυμούν να διασωθεί η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών

Η Ρωσία και το Ιράν επιθυμούν να διασωθεί η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, με την νέα αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Biden να πρέπει να αποφασίσει αν οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν σε αυτή.
«Ένα σημαντικό θέμα της επικαιρότητας είναι η σημασία να διασωθεί η συμφωνία.
Και εμείς, όπως και το Ιράν, ελπίζουμε στην επιστροφή στην πλήρη και ολοκληρωμένη εφαρμογή της», διαβεβαίωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών S. Lavrov παρουσία του Ιρανού ομολόγου του J. Zarif, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα.
Ο Zarif υπογράμμισε ότι «συμμερίζομαι την ιδέα ότι πρέπει να διασωθεί η συμφωνία από τους κινδύνους που εμφανίστηκαν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή».
Το 2015 το Ιράν και η Ομάδα των 6 (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) κατέληξαν στη Βιέννη σε ένα κοινό σχέδιο δράσης για τη διευθέτηση του ιρανικού, πυρηνικού προγράμματος, έπειτα από 12 χρόνια εντάσεων,
Η συμφωνία κινδυνεύει να καταρρεύσει μετά τη μονομερή απόφαση το 2018 του πρώην προέδρου Trump να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτή και να επαναφέρει τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν.
Κρίνοντας ότι η πολιτική του προκατόχου του στο θέμα του Ιράν αποτυχημένη, ο Biden έχει εκφράσει την πρόθεσή του να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη συμφωνία. Όμως αυτό προϋποθέτει ότι το Ιράν θα αρχίσει να σέβεται και πάλι πλήρως τις δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας. Από την πλευρά της η Τεχεράνη ζητεί από την Ουάσινγκτον να άρει τις κυρώσεις εναντίον της και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης