Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υεμένη: Από την ελπίδα της επανάστασης στον λιμό του πολέμου

Υεμένη: Από την ελπίδα της επανάστασης στον λιμό του πολέμου
Στην Υεμένη οι νεκροί, οι εκτοπισμένοι, οι επιδημίες και ο λιμός έχουν κάνει τους πολίτες να ξεχάσουν τις ελπίδες που είχαν γεννηθεί από την επανάσταση του 2011.

Στην Υεμένη οι νεκροί, οι εκτοπισμένοι, οι επιδημίες και ο λιμός έχουν κάνει τους πολίτες να ξεχάσουν τις ελπίδες που είχαν γεννηθεί από την επανάσταση του 2011.
Δέκα χρόνια μετά, ο πόλεμος κατέστρεψε τις προσδοκίες των νέων και προκάλεσε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως.
Εν μέσω Αραβικής Άνοιξης, στις 27 Ιανουαρίου 2011, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν να διαδηλώσουν στη Σανάα ζητώντας την αποχώρηση του προέδρου A. Saleh, που βρισκόταν στην εξουσία επί δεκαετίες. Αυτό ήταν το απόγειο της επανάστασης στην Υεμένη, η οποία είχε ξεκινήσει στα μέσα Ιανουαρίου.
Η αγανάκτηση που ξεκίνησε από την Τυνησία γρήγορα έφτασε στην πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου.
«Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», φώναζαν με τη σειρά τους οι Υεμενίτες.
Το βασικό σύνθημα της Αραβικής Άνοιξης βρισκόταν στα χείλη όλων, έπειτα από 32 χρόνια που παρέμενε στην εξουσία ο Saleh.
Οι λόγοι της οργής;
«Οι επιπτώσεις πενήντα ετών πολιτικής υποεκπροσώπησης, κοινωνικών ανισοτήτων, φτώχειας και διαφθοράς, επιπλέον των αντιπαλοτήτων μεταξύ των φυλών», εξηγεί ο al Madhaji, αυτόπτης μάρτυρας της εξέγερσης και πλέον διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών της Σανάα.
Σε μια πολύ φτωχή χώρα, περιστοιχισμένη από πλούσιες μοναρχίες, η εξέγερση των Υεμενιτών αρχικά ήταν αυθόρμητη και ειρηνική, θυμάται ένας από τους επικεφαλής της, ο al Raini.
«Η επανάσταση έφερε στις πλατείες ανθρώπους από κάθε μέρος της κοινωνίας, οι οποίοι ήθελαν να γλιτώσουν από την αδικία και να δημιουργήσουν μια νέα Υεμένη», διηγείται ο ακτιβιστής αυτός.
Σε μια χώρα όπου σχεδόν όλοι έχουν από τουλάχιστον ένα όπλο, το κίνημα, επιμένει ο al Raini, ήταν ειρηνικό μέχρι την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας και των υποστηρικτών του προέδρου.

Αντάρτες και ξένος συνασπισμός

Δέκα χρόνια αργότερα η Υεμένη έχει βυθιστεί στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ΟΗΕ, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους και έναν πληθυσμό στα πρόθυρα του λιμού.
Από το 2014 ένας καταστροφικός πόλεμος έχει φέρει αντιμέτωπες τις κυβερνητικές δυνάμεις με τους σιίτες αντάρτες Χούτι.
Ένας αραβικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία παρεμβαίνει στην Υεμένη στηρίζοντας την κυβέρνηση, η οποία έχει εκδιωχθεί από την πρωτεύουσα Σανάα.
Σήμερα ο al Matari, ένας άλλος επικεφαλής της επανάστασης, θυμάται ότι «η προσωπική εξουσία του προέδρου Saleh και η επιθυμία του να δει τον γιο του (Ahmed, επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς) να τον διαδέχεται, είχαν ενώσει τους Υεμενίτες εναντίον του».
Στις 2 Φεβρουαρίου 2011 ο Saleh είχε υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις και είχε δεσμευθεί ότι θα δεν διεκδικούσε νέα θητεία στις εκλογές του 2013, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να πείσει τους διαδηλωτές.
«Οι νεαροί επαναστάτες δεν είχαν καμία πολιτική εμπειρία.
Εκεί μπήκαν στο παιχνίδι τα κόμματα και αυτοί που διαχειρίζονται τα εργαλεία της πολιτικής δράσης”, επισημαίνει ο al Raini.
Η αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο τάχθηκε στο πλευρό των εξεγερμένων, με την επανάσταση να εξαπλώνεται στη βόρεια Υεμένη, ενώ παράλληλα σημαντικές φυλές εξέφρασαν τη στήριξή τους στα αιτήματά τους, με πολλούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να αναγκάζονται να παραιτηθούν.
Τον Φεβρουάριο του 2011 ξεκίνησε καθιστική διαμαρτυρία στο πανεπιστήμιο της Σανάα, η οποία θεωρήθηκε αργότερα επίκεντρο της επανάστασης, όπως η πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο.


Δέκα ετών και δέκα κιλά

Στις 18 Μαρτίου οι υποστηρικτές του προέδρου Saleh ανοίγουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών στη Σανάα προκαλώντας τον θάνατο 52 ανθρώπων.
Λίγες ημέρες αργότερα ένας από τους διοικητές του στρατού, ο al Ahmar, λιποτακτεί και δεκάδες αξιωματικοί τον ακολουθούν και εντάσσονται στις τάξεις των διαδηλωτών.
Σοβαρά τραυματισμένος έπειτα από μια επίθεση στις 3 Ιουνίου και αφού μετέβη για θεραπεία στη Σαουδική Αραβία, ο πρόεδρος Saleh δέχθηκε στο τέλος του 2011 ν παραδώσει την εξουσία, βάσει ενός ειρηνευτικού σχεδίου που είχαν καταρτίσει οι ισχυρές γειτονικές μοναρχίες.
Δολοφονήθηκε στο τέλος του 2017 στη Σανάα από τους Χούτι, με τους οποίους τελικά συντάχθηκε ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να επιστρέψει στην εξουσία.
«Οι άνθρωποι ήθελαν απλώς να δουν τη δημιουργία ενός άλλου συστήματος.
Αλλά η εκμετάλλευση της εξέγερσης από τα πολιτικά κόμματα, άλλαξε εντελώς τη μορφή της», σχολιάζει ο αναλυτής al Manji
«Όλα αυτά προετοίμασαν το έδαφος για τις επόμενες συγκρούσεις», εκτιμά.
Τα τελευταία χρόνια οι φωτογραφίες ενθουσιασμένων διαδηλωτών έδωσαν τη θέση τους σε αυτές παιδιών που λιμοκτονούν, όπως η A. Abdu η οποία ζει με την οικογένειά της σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στην Χάτζα.
Είναι δέκα ετών και ζυγίζει δέκα κιλά.
«Ο πατέρας της πέθανε πριν χρόνια.
Ζει με τη μητέρα της και τον αδελφό της σε ένα σπίτι από άχυρα», διηγείται ένας συγγενής της.
Η Abdu πάσχει από οξύ υποσιτισμό, εξηγεί ο ίδιος, όμως «το νοσοκομείο δεν δέχεται υποσιτισμένα παιδιά άνω των 5 ετών».
«Δεν έχει πουθενά να πάει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης