Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμβόλια και εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο - Σε αναζήτηση τάσης η Wall, ο DAX +1,66%

Εμβόλια και εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο - Σε αναζήτηση τάσης η Wall, ο DAX +1,66%

Μικρή άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στα αποτελέσματα

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές Upd) H ανησυχία για τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, οδήγησε σε ήπιες απώλειες σήμερα 26/1 της Wall Street, με την επενδυτική προσοχή να μονοπωλούν οι εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων.
Οι συνεχείς καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων συνεχίζουν να αποτελούν εστία προβληματισμού, ενώ σοβαρή ανησυχία προκαλούν και οι μεταλλάξεις του ιού που πλέον εντοπίζονται σε πολλές χώρες, πυροδοτώντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Στο μεταξύ, οι επενδυτές ετοιμάζονται για ένα μπαράζ αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες, με πάνω από το 20% των εταιρειών του S&P 500 και περίπου το 30% των εταιρειών του βιομηχανικού Dow Jones να ανακοινώνουν τα οικονομικά τους μεγέθη αυτή την εβδομάδα.
Μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες ανακοινώνουν αύριο 27/1 αποτελέσματα όπως η Apple, η Tesla και το Facebook.
Παράλληλα οι επενδυτές περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η προσπάθεια του προέδρου Biden να περάσει γρήγορα από το Κογκρέσο το πακέτο τόνωσης των 1,9 τρισ. δολ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι περιμένει οι διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας να διαρκέσουν περίπου δύο εβδομάδες.

ΔΝΤ: Στο 5,5% η ανάπτυξη για την παγκόσμια οικονομία και στο 4,2% για την Ευρωζώνη το 2021

Υψηλότερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2021 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο.
Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 5,5% έναντι 5,2% που εκτιμούσε τον Οκτώβριο, ενώ για το 2022 διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 4,2%.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από την έκθεση του Ταμείου (World Economic Outlook Update), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα με τίτλο: «Η στήριξη από τις πολιτικές και τα εμβόλια αναμένεται να αυξήσουν την δραστηριότητα», η βελτίωση για το 2021 βασίζεται κυρίως στις καλύτερες προβλέψεις για την πορεία της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας.
Αντίθετα, για την οικονομία της Ευρωζώνης το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2021 και συγκεκριμένα 4,2% έναντι 5,2% που προέβλεπε τον Οκτώβριο, ενώ για το 2022 προβλέπει ανάπτυξη 3,6% έναντι 3,1%, αντίστοιχα.

Παγκόσμιος συναγερμός για τις μεταλλάξεις covid – Ενθαρρυντικά νέα από τη Regeneron

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, καθώς αρχίζουν να εντοπίζονται σε ολοένα και περισσότερα κράτη, απειλώντας να τινάξουν στον αέρα κάθε στρατηγικό σχεδιασμό των κυβερνήσεων να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία.
Παράλληλα τίθεται με ακόμα μεγαλύτερη αγωνία το ερώτημα του κατά πόσο τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά και να παρέχουν προστασία στους ανθρώπους, κατόπιν αυτών των μεταλλάξεων.
Η αμερικανική Moderna ανακοίνωσε πως το εμβόλιο της είναι αποτελεσματικό κατά του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους (υπενθυμίζεται πως και η Pfizer είχε αναφέρει πως το εμβόλιο της παρέχει προστασία κατά του βρετανικού στελέχους), αν και παραδέχεται πως η αποτελεσματικότητα του μειώνεται απέναντι στο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική.
Την ίδια στιγμή, ερωτηματικά έχουν ανακύψει και με το εμβόλιο της AstraZeneca και για το κατά πόσο αυτό παρέχει επαρκή προστασία στους ανθρώπους άνω των 65 ετών, και ενώ η βρετανική φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται σε πολύ σκληρή αντιπαράθεση με την Ευρώπη σχετικά με τις δόσεις εμβολίων που πρέπει να της παραδώσει.
Η ΕΕ απειλεί από την πλευρά της να μπλοκάρει την παράδοση εμβολίων της Pfizer στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως αντίποινα για τις καθυστερήσεις της AstraZeneca.
Και ενώ επικρατεί παγκόσμιος προβληματισμός για την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στις μεταλλάξεις του ιού, τα περισσότερα κράτη τελούν υπό περιοριστικά μέτρα, απαγορεύσεις και μαζικά τεστ σε μια προσπάθεια να κρατήσουν υπό έλεγχο τον ιό.
Πάντως, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από το Ισραήλ, το οποίο και είναι πρώτο παγκοσμίως σε εμβολιασμούς, καθώς μελέτες δείχνουν ότι μόλις το 0,01% όσων έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer, έχει βρεθεί θετικό στον ιό, ενώ όλοι όσοι βρέθηκαν θετικοί, εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτούν.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και από νέα μελέτη για το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron.
wall.JPG


Verizon Communications: Λιγότεροι οι συνδρομητές στο δ΄ τρίμηνο από ό,τι περίμενε

Η Verizon Communications ανακοίνωσε ότι προστέθηκαν λιγότεροι συνδρομητές από ό,τι ανέμενε στο δ΄ τρίμηνο, καθώς αντιμετωπίζει αυξημένο ανταγωνισμό από τις T-Mobile US και AT&T Inc.
Η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση των συνδρομητών τηλεφωνίας (με κάρτα) στο τρίμηνο κατά 279.000 έναντι εκτιμήσεων για 443.100.
Η οικονομία αβεβαιότητα αναφορικά με την πανδημία, έχει κάνει τους ανθρώπους να εξετάζουν προσεκτικά τις δαπάνες τους.
Η έναρξη της εποχής 5G με το τελευταίο iPhone, έχει αφήσει τους καταναλωτές να εξερευνούν διάφορες διαθέσιμες επιλογές μεταξύ των τριών μεγάλων παρόχων, που συνεχίζουν να επενδύουν στην γοργά αναπτυσσόμενη τεχνολογία, εντείνοντας τον ανταγωνισμό για τη Verizon.
Τα συνολικά λειτουργικά έσοδα για τη Verizon υποχώρησαν 0,2% στα 34,7 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 34,43 δισ. δολάρια.
Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 4,72 δισ. δολάρια ή 1,11 δολάρια ανά μετοχή στο δ΄ τρίμηνο, έναντι 5,22 δισ. δολαρίων ή 1,23 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι παραμένει σε τροχιά επίτευξης των στόχων μείωσης του κόστους που έθεσε στα τέλη του 2017.
Είχε υποσχεθεί τότε ότι θα μειώσει τις δαπάνες κατά 10 δισ. δολάρια σε τέσσερα χρόνια.

Πτώση κατέγραψαν κέρδη και έσοδα της American Express στο δ΄ τρίμηνο του 2020

Πτώση κατέγραψαν κέρδη και έσοδα της American Express στο δ΄ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με την εταιρεία να καταγράφει αρνητική πρόβλεψη για πιστωτικές απώλειες.
Η American Express ανακοίνωσε κέρδη 1,44 δισ. δολαρίων, μειωμένα από τα 1,69 δισ. δολάρια πριν ααπό ένα χρόνο.
Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,76 δολάρια ανά μετοχή, από τα 2,03 δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Οι αναλυτές ανέμεναν 1,31 δολάρια ανά μετοχή. Τα έσοδα μειώθηκαν στα 9,35 δισ. δολάρια, από τα 11,37 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.
«Ενώ ακόμη βλέπουμε επιδράσεις της πανδημίας στις δραστηριότητες μας, οι τάσεις συνεχίζουν να βελτιώνονται σταθερά στο δ΄ τρίμηνο», ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Stephen Squeri.

General Electric: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα έσοδα, χαμηλότερα τα κέρδη

Η General Electric ανακοίνωσε κέρδη δ΄ τριμήνου 2020 χαμηλότερα των εκτιμήσεων αλλά έσοδα και ταμειακές ροές που κινήθηκαν υψηλότερα.
Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 2,44 δισ. δολάρια ή 2,27 δολάρια ανά μετοχή, από τα 538 εκατ. δολάρια ή 6 σεντς ανά μετοχή, στο αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.
Τα έσοδα μειώθηκαν 16% στα 21,93 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 21,75 δισ. δολάρια.
Οι ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα 4,4 δισ. δολάρια, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 2,5 δισ. δολάρια.
Για το 2021 η GE αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή 15-25 σεντς, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 37 σεντς και ταμειακές ροές 2,5-4,5 δισ. δολαρίων.

Με θετικά πρόσημα οι ευρωπαϊκές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να εστιάζουν στη διαμάχη για το εμβόλιο που έχει ξεσπάσει μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο επίκεντρο βρίσκονται μεταξύ άλλων και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.
Παράλληλα το άλμα που κατέγραψε η UBS στα κέρδη τριμήνου δίνει ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά την ανησυχία για τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.
europe.JPG

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Conte - Στόχος να επιστρέψει ως επικεφαλής νέας κυβέρνησης

Την παραίτηση του από το αξίωμα του πρωθυπουργoύ υπέβαλε σήμερα (26/1/2021) ο Giuseppe Conte, κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της ιταλικής δημοκρατίας, Sergio Matarella.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός έλαβε νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Matarella, ενώ αναμένεται να λάβει στήριξη μέρους του κόμματος Viva Italia του Matteo Renzi, όπως και ορισμένων βουλευτών και γερουσιαστών που ανήκουν στο κόμμα Forza Italia, του Silvio Berlusconi.
Οι διερευνητικές επαφές του Conte αναμένεται να αρχίσουν αύριο, Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021.
Σύμφωνα με την Corriere della Sera, το νέο κυβερνητικό σχήμα θα ονομαστεί «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» αλλά δεν θα τίποτα άλλο παρά «η κυβέρνηση νο3 του Conte», η οποία θα βασίζεται σε μια νέα πλειοψηφία από κεντροδεξιές και μετριοπαθείς πολιτικές δυνάμεις, στις οποίες δεν αποκλείεται το παρών να δώσει ακόμα και το κόμμα του Matteo Renzi.
Αυτό είναι τουλάχιστον το μοντέλο που «δουλεύει» εδώ και ημέρες ο Giuseppe Conte.

Βρετανία: Στο 5% η ανεργία, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2016

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2016 ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία για τους τρεις μήνες έως τον Νοέμβριο, όταν τα κρούσματα κορωνοϊού άρχισαν να αυξάνονται για δεύτερη φορά και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας επέστρεψε σε μερικό lockdown.
Οι απολύσεις ανήλθαν σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ, με το ποσοστό της ανεργίας να φθάνει το 5%, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία, αν και η αύξηση ήταν μικρότερη σε σχέση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.
Υπήρχαν ωστόσο κάποιες ενδείξεις περιορισμένης ανάκαμψης τον Δεκέμβριο όταν χαλάρωσαν τα μέτρα του lockdown, αν και είναι πιθανή μια επιδείνωση στις αρχές του 2021 καθώς τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα σχολεία και οι περισσότερες μη απαραίτητες επιχειρήσεις.
«Η κρίση έχει διαρκέσει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ήλπιζε κάποιος –και κάθε θέση εργασίας που χάνεται ως συνέπεια αυτής είναι μια τραγωδία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ μετά τη σημερινή ανακοίνωση των στοιχείων.
«Θα ρίξουμε όλο το βάρος στη στήριξη των επιχειρήσεων, των ιδιωτών και των οικογενειών».

UBS: Άλμα 137% στα καθαρά κέρδη δ΄ τριμήνου 2020 - Στα 1,71 δισ. δολ.

Κατά 137% εκτοξεύθηκαν τα καθαρά κέρδη της UBS στο δ΄τρίμηνο του 2020, στα 1,71 δισ. δολ.
Η ελβετική τράπεζα έκλεισε το έτος με καθαρά έσοδα 6,6 δισ. δολαρίων, σημειώνοντας άνοδο 54% σε ετήσια βάση.
Τα κέρδη ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς, καθώς οι αναλυτές είχαν προβλέψει κέρδη της τάξης των 967 εκατ. δολ.
Στο γ΄τρίμηνο η UBS είχε σημειώνει καθαρά κέρδη ύψους 2,1 δισ. δολ.
Οι παγκόσμιοι τομείς διαχείρισης πλούτου και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων κατέγραψαν εντυπωσιακή απόδοση στο τρίμηνο, καταγράφοντας άλμα στα προ φόρων κέρδη κατά 22% και 123% αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.
Το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής κατέγραψε απόδοση 20% επί των ιδίων κεφαλαίων.
Η UBS πρότεινε διανομή μερίσματος ύψους 0,37 δολ. ανά μετοχή για τη χρήση του 2020.
Πρόκειται για τα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιεύει η ελβετική τράπεζα υπό τη διεύθυνση του Ralph Hamers, ο οποίος ανέλαβε την θέση του διευθύνοντος συμβούλου την 1η Νοεμβρίου.

Κατοχύρωση κερδών στις αγορές της Ασίας - O Hang Seng στο -2,4%

Σε κατοχύρωση κερδών προχώρησαν οι επενδυτές στην Ασία, μετά την άνοδο της Δευτέρας και τις απώλειες στους δείκτες της Wall Street.
Οι ανησυχίες για καθυστερήσεις στο νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. ευρώ και η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας επιβαρύνουν το κλίμα στις αγορές, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται τα εταιρικά αποτελέσματα.
Κλειστές λόγω αργίας οι αγορές σε Αυστραλία και Ινδία.
Στο Τόκιο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,96% στις 28.546 μονάδες.
Ο Asia Dow υποχώρησε -1,4% στις 4.021 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση -2,4% στις 29.433 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -1,5% στις 3.569 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης