Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 6% για την Τουρκία το 2021 - Να ληφθούν στοχευμένα μέτρα στήριξης

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 6% για την Τουρκία το 2021 - Να ληφθούν στοχευμένα μέτρα στήριξης
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ΑΕΠ της Τουρκίας θα «τρέξει» με ρυθμό 6% το 2021, προτού περιοριστεί στο 3,5% το 2022
Σχετικά Άρθρα

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας το 2021 προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ΑΕΠ της Τουρκίας θα «τρέξει» με ρυθμό 6% το 2021, προτού περιοριστεί στο 3,5% το 2022.
Η προηγούμενη εκτίμηση του Οκτωβρίου έκανε λόγο για ανάπτυξη 5% το 2021.
Το ΔΝΤ σημειώνει ωστόσο ότι η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στη λήψη στοχευμένων μέτρων στήριξης της οικονομίας, λόγω των αναγκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού.
H βελτίωση των εκτιμήσεων αποδίδεται στην έναρξη των εμβολιασμών και στο θετικό momentum, σημειώνει το ΔΝΤ.

Αναγκαία τα μέτρα στήριξης

Η Τουρκία εφάρμοσε άμεσα δημοσιονομικά μέτρα ύψους μόλις 2,5% του ΑΕΠ το 2020, αλλά χρειάζεται περισσότερη «στοχευμένη και προσωρινή» δημοσιονομική στήριξη, αναφέρει το ΔΝΤ.
«Η Τουρκία έχει κάποιο δημοσιονομικό χώρο για να επεκτείνει την υποστήριξη το 2021, πιθανώς της τάξης του 1% του ΑΕΠ. Πρόσθετες κοινωνικές μεταβιβάσεις σε ευάλωτα νοικοκυριά και εργαζόμενους θα βοηθήσουν στην υποστήριξη εκείνων που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία», σημειώνει το Ταμείο.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός της Τουρκίας θα μειωθεί με μέτριο ρυθμό έως το τέλος του 2021, αλλά θα παραμείνει πολύ πάνω από τον στόχο.
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας αναμένεται να μειωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ, σε μεγάλο βαθμό, αντικατοπτρίζοντας τις χαμηλότερες εισαγωγές χρυσού και μια μέτρια ανάκαμψη του τουρισμού.
Ωστόσο, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι τα χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα, σε συνδυασμό με τις υψηλές ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης και τις υψηλές εγχώριες καταθέσεις συναλλάγματος, αφήνουν την Τουρκία ευάλωτη σε σοκ και αλλαγές στο οικονομικό κλίμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης