Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ και Ρωσία συζητούν την παράταση της συνθήκης ελέγχου εξοπλισμών New START

ΗΠΑ και Ρωσία συζητούν την παράταση της συνθήκης ελέγχου εξοπλισμών New START
Οι επικεφαλής για θέματα ασφαλείας της Ρωσίας και των ΗΠΑ συζήτησαν για την παράταση της συνθήκης ελέγχου των εξοπλισμών New START

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Nikolai Patrushev και ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας Jake Sullivan, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα, συζήτησαν για την παράταση της συνθήκης New Start για τον περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών, μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν εκτός από την παράταση της συνθήκης New Start και για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας σε ζητήματα ασφαλείας.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η τηλεφωνική συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς.
Πρόκειται για την πρώτη επαφή του Patrushev με τον Sullivan, που ανέλαβε την θέση αυτή στην κυβέρνηση του νέου Αμερικανού προέδρου Joe Biden.
Με τον Robert O' Bryan που κατείχε την θέση του συμβούλου επί θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας στην κυβέρνηση Trump, ο Patrushev είχε επικοινωνήσει τελευταία φορά στις συνομιλίες της Γενεύης τον Οκτώβριο του 2020.

Υπέρ της παράτασης η κυβέρνηση Biden

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jen Psaki επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της παράτασης της συνθήκης New Start.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Dmitri Peskov δήλωσε ότι η Ρωσία χαιρετίζει την πολιτική βούληση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ζήτημα της παράτασης της συνθήκης, αλλά το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες αυτή της πρότασης, την οποία, όπως είπε, θα μελετήσει η Μόσχα.
Η συνθήκη για τον έλεγχο των εξοπλισμών, η ισχύς της οποία εκπνέει στις 5 Φεβρουαρίου, θέτει όρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία ώστε να μην μπορούν να αναπτύξουν περισσότερες από 1550 στρατηγικής σημασίας πυρηνικές κεφαλές η κάθε μια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης