Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στον Καναδό πρωθυπουργό το πρώτο τηλεφώνημα Biden σε ξένο ηγέτη

Στον Καναδό πρωθυπουργό το πρώτο τηλεφώνημα Biden σε ξένο ηγέτη
Ο Καναδός πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευση του για την απόφαση Biden να σταματήσει τον αγωγό Keystone XL
Σχετικά Άρθρα

Ο Justin Trudeau ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden με τους δύο ηγέτες να καθορίζουν την πρώτη του συνάντηση για τον ερχόμενο μήνα.
Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Καναδά η τηλεφωνική συνομιλία διήρκεσε περίπου μισή ώρα, και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν τον ερχόμενο μήνα για να προοδεύσει η σημαντική εργασία που συνίσταται στην ανανέωση της βαθιάς και αδιάκοπης φιλίας ανάμεσα στον Καναδά και τις ΗΠΑ.
Οι λεπτομέρειες σχετικά με την διμερή αυτή συνάντηση, αν θα γίνει διαδικτυακά ή δια ζώσης, όπως και η ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθεί δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, δήλωσαν πηγές του περιβάλλοντος του Trudeau.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε παράλληλα ότι η τηλεφωνική αυτή συνομιλία σηματοδοτεί την στρατηγική σημασία της σχέσης ΗΠΑ-Καναδά και δίνει νέα πνοή στην συνεργασία τους για την καταπολέμηση της πανδημίας της COVID-19, την άμυνα, τους οικονομικούς δεσμούς και τον παγκόσμιο ηγετικό ρόλο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Biden και Trudeau συζήτησαν για το κοινό τους όραμα για βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη και συμφώνησαν να συνεργαστούν για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα, προσέθεσε ο Λευκός Οίκος.


Αγκάθι στις σχέσεις τους ο αγωγός Keystone XL

Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία, η πρώτη του Joe Biden με ηγέτη άλλης χώρας, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, έγινε σε πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, διευκρίνισε στο AFP το γραφείο του Καναδού πρωθυπουργού. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για μια σειρά από θέματα, όπως ο αγώνας κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που προκάλεσε το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών από τον Μάρτιο , η προστασία του περιβάλλοντος ή ακόμη η "πολύ στενή και εξαίρετη οικονομική" σχέση ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, σύμφωνα επίσης με την ανακοίνωση της Οτάβας.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το βασικό θέμα διαφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες: την απόφαση του νέου προέδρου των ΗΠΑ να μπλοκάρει την κατασκευή του αγωγού Keystone XL που υποστηρίζει η Οτάβα, αλλά δεν επικροτεί η Ουάσινγκτον λόγω του αντίκτυπού του στο περιβάλλον. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευση του Καναδά όσον αφορά την απόφαση των ΗΠΑ για το σχέδιο Keystone XL, αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Trudeau.
"Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχει η διμερής σχέση σε θέματα ενέργειας σε επίπεδο οικονομίας και ενεργειακής ασφάλειας. Επίσης υπογράμμισε την υποστήριξή του στους εργαζόμενους στον τομέα της ενέργειας", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πιο εύκολη η επικοινωνία με τον Biden

Ο Καναδός πρωθυπουργός, ο οποίος αντιμετώπιζε εμφανώς δυσκολίες στις σχέσεις του με τον Trump χαιρέτισε μια "νέα εποχή" στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί. Ο Biden αναγνώρισε την απογοήτευση του Trudeau για την απόφασή του να ανακαλέσει την άδεια για τον αμφιλεγόμενο πετρελαιαγωγό Keystone XL, σημειώνει επίσης ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση που εξέδωσε για την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν οι δύο ηγέτες.
Σε μια από τις πρώτες ενέργειές του μόλις ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα, ο Biden ανακάλεσε άδεια που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο του 2019 για τον αγωγό, ο οποίος θα μετέφερε πετρέλαιο από τον Καναδά στις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι η κατασκευή του δεν είναι συμβατή με τους οικονομικούς και κλιματικούς στόχους της κυβέρνησής του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης