Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτικό «παζάρι» στην Ιταλία - Ο Conte ψάχνει συμμάχους απειλώντας με πρόωρες εκλογές και… Salvini

Πολιτικό «παζάρι» στην Ιταλία - Ο Conte ψάχνει συμμάχους απειλώντας με πρόωρες εκλογές και… Salvini
Επιστρέφουν τα σενάρια πρόωρων εκλογών στην Ιταλία, με τους αναλυτές ωστόσο να αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο
Σχετικά Άρθρα

Σε εξέλιξη είναι ένα σκληρό πολιτικό παζάρι στην Ιταλία, με τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte να αναζητά συμμάχους στη Γερουσία, χρησιμοποιώντας την απειλή της προσφυγής της κάλπες και την ενδεχόμενη έλευση του Matteo Salvini στην εξουσία.
Ωστόσο, η προσπάθειά του περιπλέκεται, μετά τη βόμβα που έσκασε από το κόμμα UDC (Ένωση Κέντρου) σχετικά με την έρευνα για τις σχέσεις του πρώην πλέον γραμματέα του κόμματος Lorenzo Cesa με τη μαφία.
O Cesa παραιτήθηκε από τη θέση του γγ της Ένωσης Κεντρώων UDC, μετά τον έλεγχο στο σπίτι του στη Ρώμη στα πλαίσια έρευνας κατά της Ndrangheta (μαφία της Calabria) σχετικά με συμβάν του 2017.
Ο Cesa, ο οποίος και δηλώνει αθώος, θεωρείτο ανάμεσα στους πιθανούς υποστηρικτές της Κυβέρνησης Conte μέχρι τελευταία στιγμής, όμως το κόμμα του την τελευταία στιγμή δήλωσε «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Δύσκολη η αποστολή Conte

Για τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte το παιχνίδι για τον έλεγχο της εξουσίας φάνηκε να φτάνει στο τέλος του, με τη δεύτερη φάση του σχεδίου που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, προκειμένου να εξασφαλίσει η κυβέρνηση την απόλυτη πλειοψηφία των 161 γερουσιαστών ώστε να μην κινδυνεύει να μειοψηφήσει σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία.
Ωστόσο, τα δεδομένα αλλάζουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με το μέλος της κυβέρνησης και στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος Andrea Martella, να διαμηνύει ότι δεν φοβάται τις εκλογές.
Ο Conte δυσκολεύεται περισσότερο από το αναμενόμενο να κερδίσει συμμάχους, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιεί την απειλή των πρόωρων εκλογών.
Πάντως το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών εξακολουθεί να θεωρείται απίθανο, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg.
Η Corriere della Sera μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός Conte έχει μπει στον πειρασμό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Ωστόσο οι σύμμαχοι του Conte στον κυβερνητικό συνασπισμό, διαρρέουν ότι δεν θα τον ακολουθήσουν σε αυτό το μονοπάτι και αν επιμείνει θα μπορούσε να καταλήξει να επιστρέψει στην προηγούμενη καριέρα του ως καθηγητής νομικής, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της κυβέρνησης στην ιταλική εφημερίδα.

H επόμενη δοκιμασία

Η επόμενη νέα, καθοριστική αναμέτρηση έχει οριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη, όταν η Γερουσία της Ρώμης θα πρέπει να εγκρίνει ή να απορρίψει την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης (με τον απαιτούμενο χρόνο για την παραγραφή των αδικημάτων), που ετοίμασε ο αρμόδιος υπουργός, ο Alfonso Bonafede των Πέντε Αστέρων.
Ο Matteo Renzi, ο οποίος προχθές με το κόμμα του, Italia Viva, επέλεξε την αποχή κατά την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, έκανε ήδη γνωστό ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.
Παράλληλα, πολλά στελέχη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος -το οποίο μετέχει στην κυβέρνηση-υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα τρεις κινήσεις βασικής σημασίας: διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, επικαιροποίηση του κυβερνητικού προγράμματος και ανασχηματισμός.

Η απειλή του Salvini

Τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού φοβούνται ότι οι εκλογές θα φέρουν στην εξουσία την κεντροδεξιά αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Matteo Salvini.
Ο Conte, ο οποίος πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία, στοχεύει στη στήριξη γερουσιαστών από το Forza Italia του Silvio Berlousconi,ανεξάρτητων που προέρχονται από το κέντρο, ακόμη και μέλη του κόμματος του Matteo Renzi.
Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, επιδιώκουν να πείσουν τους γερουσιαστές ότι η άρνησή τους να υποστηρίξουν τον Conte τώρα θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, οι γερουσιαστές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει δημόσια την υποστήριξή τους, εν μέσω αναφορών για σκληρό παζάρι.
Οι εκλογές θα οδηγούσαν σε καθυστέρηση τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και την έγκαιρη πρόσβαση στο πακέτο της ΕΕ, εντείνοντας την αβεβαιότητα των επενδυτών.
Στις δημοσκοπήσεις η Lega του Matteo Salvini και η σύμμαχός του Georgia Meloni (Fratteli di Italia) διατηρούν προβάδισμα.
Στην τελευταία δημοσκόπηση της BiDi Media η Lega καταγράφει ποσοστό 23,5% και ακολουθεί το Δημοκρατικό Κόμμα με 21,8%.
Το ακροδεξιό κόμμα της Meloni συγκεντρώνει ποσοστό 16,4%.

italy.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης