Διεθνή

Επικοινωνία Michel (ΕΕ) με Putin: H Ρωσία να απελευθερώσει γρήγορα τον Navalny

Επικοινωνία Michel (ΕΕ) με Putin: H Ρωσία να απελευθερώσει γρήγορα τον Navalny
Ο Charles Michel σημείωσε ότι η Ε.Ε. είναι ενωμένη στην έκκλησή της προς τη Ρωσία να απελευθερώσει γρήγορα τον κ. Navalny και να προχωρήσει στην έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του
Σχετικά Άρθρα

Tηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Putin είχε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Michel, ο οποίος του έθεσε το ζήτημα της κράτησης του Alexei Navalny.
Σύμφωνα με ανακοίνωση ο Michel εξέφρασε στον Ρώσο πρόεδρο τη σοβαρή ανησυχία της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της για τις πρόσφατες εξελίξεις και κάλεσε να σεβαστεί πλήρως και άνευ όρων τα δικαιώματα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, ο Charles Michel σημείωσε ότι η Ε.Ε. είναι ενωμένη στην έκκλησή της προς τη Ρωσία να απελευθερώσει γρήγορα τον κ. Navalny και να προχωρήσει στην έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, με πλήρη διαφάνεια και χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ και θέματα πανδημίας

Επίσης, τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να συγκαλέσει στρατηγική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021 για τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, ενώ μίλησαν και για την πανδημία και τη σημασία της παγκόσμιας αλληλεγγύης και της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμησή της.
Τέλος, συζήτησαν την ανάγκη ενίσχυσης της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας και να επιδιώξουν λιγότερες συγκρούσεις και περισσότερες λύσεις.

Μόσχα: Η αστυνομία θα καταστείλει κάθε διαδήλωση υπέρ της απελευθέρωσης του Navalny


Την ίδια ώρα, η αστυνομία της Μόσχας ανακοίνωσε σήμερα (22/1) ότι κάθε παράνομη διαδήλωση «θα κατασταλεί», ενόψει των προγραμματισμένων αυριανών κινητοποιήσεων υπέρ της απελευθέρωσης του Navalny, τις οποίες δεν έχουν εγκρίνει οι ρωσικές αρχές.
«Κάθε προσπάθεια διοργάνωσης δημόσιας εκδήλωσης, που δεν έχει εγκριθεί, και κάθε προβοκατόρικη ενέργεια θα θεωρηθούν απειλή για την δημόσια τάξη και θα κατασταλούν άμεσα», αναφέρει η αστυνομία της ρωσικής πρωτεύουσας.
Νωρίτερα και το Κρεμλίνο χαρακτήρισε παράνομες και έργο προβοκατόρων τις προγραμματισμένες για αύριο, Σάββατο 23/1, κινητοποιήσεις.
Οι σύμμαχοι του Navalny σε όλη τη χώρα έχουν προγραμματίσει για αύριο διαδηλώσεις σε μια προσπάθεια να πιέσουν το Κρεμλίνο να διατάξει την απελευθέρωσή του.
Σύμφωνα με έναν στενό σύμμαχο του γνωστού επικριτή του Κρεμλίνου, ο Alexei Navalny και οι υποστηρικτές του ανέμεναν ότι θα συλλαμβάνονταν, πριν ακόμη εκείνος επιστρέψει στη Μόσχα, και σχεδίαζαν να ασκήσουν πίεση στο Κρεμλίνο για την απελευθέρωσή του κάνοντας επαναλαμβανόμενες διαδηλώσεις.

Η δηλητηρίαση

Ο σφοδρός επικριτής του προέδρου Putin συνελήφθη όταν επέστρεψε για πρώτη φορά στη Ρωσία από το καλοκαίρι που δηλητηριάστηκε με έναν νευροτοξικό παράγοντα, σύμφωνα με τη Δύση, ο οποίος, όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο Navalny, είχε τοποθετηθεί από άνδρες της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας στο εσώρουχό του.
Ο 44χρονος δικηγόρος, ο οποίος τώρα κρατείται σε μια διαβόητη φυλακή της Μόσχας, κατηγορεί τον Putin ότι διέταξε την απόπειρα δολοφονίας του.
Ο ρώσος πρόεδρος το διαψεύδει και ισχυρίζεται ότι ο Navalny είναι μέρος μιας υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ εκστρατείας δυσφήμησής του.

Νέες έρευνες κατά Putin;

Ο Leonid Volkov ένας στενός σύμμαχος του Navalny δήλωσε στο Reuters ότι το σχέδιο της αντιπολίτευσης περιλαμβάνει επίσης τη δημοσιοποίηση βίντεο από έρευνες σχετικά με τον Putin και τους συμμάχους του, όπως εκείνο της Τρίτης που αφορούσε το πολυτελές ανάκτορο που εκείνοι υποστηρίζουν ότι ανήκει στον Putin, κάτι το οποίο διαψεύδεται από το Κρεμλίνο.
Το βίντεο αυτό έχει 53 εκατομμύρια θεάσεις στο διαδίκτυο.
«Γνωρίζουμε ότι το Κρεμλίνο φοβάται τις μαζικές διαδηλώσεις», λέει ο Leonid Volkov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης