Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί δεν σταματά η κόντρα ΗΠΑ - Ιράν μετά την ήττα Trump

Γιατί δεν σταματά η κόντρα ΗΠΑ - Ιράν μετά την ήττα Trump

Το Ιράν είναι απειλή για ΗΠΑ και συμμάχους

Ο Ιρανός πρόεδρος H. Rouhani εξέφρασε την ικανοποίησή του για «το τέλος της εποχής του τυράννου» D. Trump από την προεδρία των ΗΠΑ.

«Η εποχή ενός άλλου τυράννου φτάνει στο τέλος της, το τέρμα της φρικτής του βασιλείας», δήλωσε ο Rouhani μιλώντας στο υπουργικό του συμβούλιο.
«Στη διάρκεια των τεσσάρων ετών του (στον Λευκό Οίκο ο Trump) δεν έφερε άλλα φρούτα πέραν από αυτά της αδικίας και της διαφθοράς και μόνο προβλήματα στον λαό του και στον κόσμο», πρόσθεσε στην ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Το 2018 ο Trump απέσυρε μονομερώς τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που υπεγράφη το 2015 στη Βιέννη, και επανέφερε τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.
«Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο των ΗΠΑ.
Αν η Ουάσιγκτον επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του 2015, θα σεβαστούμε κι εμείς πλήρως τις δεσμεύσεις μας βάσει αυτής», τόνισε ο Rouhani.
«Η πολιτική καριέρα του Αμερικανού προέδρου Trump τελειώνει και η πολιτική του της μέγιστης πίεση' εναντίον του Ιράν απέτυχε εντελώς», κατέληξε ο Ιρανός πρόεδρος.

Η πολιτική Trump έκανε πιο επιθετικό το Ιράν

Στο μεταξύ σκληρός ήταν στη διάρκεια ακρόασής του στη Γερουσία για την έγκριση του διορισμού του στο υπουργείο Εξωτερικών ο Antony Blinken, δηλώνοντας πως η πολιτική του Trump έκανε το Ιράν «πιο επικίνδυνο».
Ο Antony Blinken σημείωσε ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden επιθυμεί να επαναφέρει τη χώρα στη συμφωνία της Βιέννης, όμως για αυτό έθεσε ως προϋπόθεση τον σεβασμό των δεσμεύσεών του από το Ιράν.
Η Τεχεράνη από την πλευρά της ζητεί την άρση των αμερικανικών κυρώσεων και από την Ουάσιγκτον να σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της προκειμένου και το Ιράν να επιστρέψει στις δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο απόστρατος στρατηγός L. Ostin, υποψήφιος υπουργός Άμυνας του εκλεγμένου προέδρου Biden, δήλωσε ότι το Ιράν είναι μία απειλή για τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά και για τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην ίδια περιοχή.
«Το Ιράν συνεχίζει να αποτελεί έναν παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή…
Είναι όντως μία απειλή για τους συμμάχους μας στην περιοχή, αλλά και για τις δυνάμεις που έχουμε αναπτύξει εκεί», δήλωσε ο Ostin στη διάρκεια της ακρόασης για την επικύρωση του διορισμού του.
«Αν το Ιράν αποκτήσει ποτέ πυρηνική ικανότητα, το μεγαλύτερο μέρος του κάθε προβλήματος που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή, θα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί εξαιτίας αυτής της εξέλιξης», πρόσθεσε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης