Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος για πανδημία - Κοινό πλαίσιο για rapid test - Ιατρικό και όχι ταξιδιωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύνοδος για πανδημία - Κοινό πλαίσιο για rapid test - Ιατρικό και όχι ταξιδιωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού
ΕΕ: Κοινό πλαίσιο για τα rapid test και την αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων τους υιοθέτησαν οι «27»

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα σήμερα 21/1 γραπτώς, σχετικά με τη σύσταση του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινού πλαισίου για τη χρήση rapid test αντιγόνου και την αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων των τεστ για COVID-19 σε ολόκληρη την ΕΕ.
Πρόκειται για κεντρικό εργαλείο που συμβάλλει στον μετριασμό της εξάπλωσης του ιού και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.
Η αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων των τεστ για τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV2 από πιστοποιημένους οργανισμούς υγείας είναι απαραίτητη προκειμένου να διευκολυνθεί η διασυνοριακή κυκλοφορία, ο εντοπισμός και η θεραπεία διασυνοριακών επαφών.

Ιατρικό και όχι ταξιδιωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Το πιστοποιητικό απόδειξης εμβολιασμού θα πρέπει να είναι ιατρικό έγγραφο και όχι ταξιδιωτικό έγγραφο σε αυτό το στάδιο εκτιμούν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που συνεδρίασαν με τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.
Σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα, οι ηγέτες συμφωνούν ότι τα σύνορα πρέπει να διατηρούνται ανοιχτά, αλλά ζητούν περιορισμό σε μη απαραίτητα ταξίδια.

Μητσοτάκης: Η ΕΕ να οδηγεί τις εξελίξεις στο μέτωπο αδειοδοτήσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού

«Η Ευρώπη πρέπει εφεξής να φροντίσει να οδηγεί τις εξελίξεις στο μέτωπο των αδειοδοτήσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά την έγκριση εμβολίων που είναι μονοδοσικά ή δεν απαιτούν συνθήκες βαθιάς ψύξης και συνεπώς μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού».
Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός, στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είχε ως βασικό θέμα συζήτησης τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε, μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας και την πρωθυπουργό της Δανίας, την ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) -με πρώτο παράδειγμα το εμβόλιο που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία των τριών ηγετών δεν αποσκοπεί στην άσκηση πολιτικής πίεσης στον EMA, αλλά στην παράκαμψη χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων που λαμβάνονται βάσει απτών επιστημονικών δεδομένων.

Ανάγκη να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα

Ο κ. Μητσοτάκης, στις παρεμβάσεις του, ανέδειξε την ανάγκη να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο τρίμηνο του 2021, τονίζοντας ότι στον αγώνα κατά της Covid-19 δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί χρόνος.
Έθεσε, δε, στους υπόλοιπους ηγέτες την πρότασή του για θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αποσαφηνίζοντας ότι σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του.
Αυτό, προκειμένου να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία, ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να συζητήσει τη χρήση του όταν θα έχει πια αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.
Όσον αφορά την εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους

Τι περιλαμβάνει η απόφαση

Βασικά συστατικά αυτής της σύστασης περιλαμβάνουν την επικύρωση και την αμοιβαία αναγνώριση των rapid test αντιγόνου και των τεστ RT-PCR μεταξύ των κρατών μελών, την ανταλλαγή ενός τυποποιημένου συνόλου δεδομένων (μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας), την ανάπτυξη μιας κοινής λίστας COVID-19 quick δοκιμές αντιγόνου, ιεράρχηση καταστάσεων για τη χρήση τέτοιων δοκιμών (π.χ. επαφές επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, συστάδες εστιών) και άλλα.
Η σύσταση περιλαμβάνει επίσης διατάξεις μελλοντικής απόδειξης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εξελισσόμενης πανδημίας: ο κοινός κατάλογος των κατάλληλων rapid test αντιγόνου COVID-19 πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτος για την προσθήκη ή την αφαίρεση των test των οποίων η αποτελεσματικότητα επηρεάζεται από μεταλλάξεις της COVID-19.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν καλέσει τον Δεκέμβριο του 2020 την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για μια σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με ένα κοινό πλαίσιο για τα rapid test και για την αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων τους.
Η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της στις 18 Δεκεμβρίου 2020.
Η παρούσα σύσταση αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων στα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου και εγκρίθηκε υπό την πορτογαλική Προεδρία.
Η σύσταση του Συμβουλίου δεν είναι νομικά δεσμευτική.
Καθορίζει τις βέλτιστες πρακτικές, τις οποίες τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν.
pandimi.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης