Διεθνή

Στην επανεκκίνηση των σχέσεων Ρωσίας - ΗΠΑ υπό τον Biden, ελπίζει ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ Μ.Gorbachev

Στην επανεκκίνηση των σχέσεων Ρωσίας - ΗΠΑ υπό τον Biden, ελπίζει ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ Μ.Gorbachev
Αυτή τη στιγμή η κατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ προκαλεί μεγάλη ανησυχία - Κάτι πρέπει  να κάνουμε είπε ο τελευταίος πρόεδρος της ΕΣΣΔ
Σχετικά Άρθρα
Ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ Mikhail Gorbachev απηύθυνε σήμερα 20/1, ημέρα που ορκίζεται ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, έκκληση για «εξομάλυνση των σχέσεων» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.
«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ προκαλεί μεγάλη ανησυχία.
Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα.
Όμως αυτό σημαίνει ότι κάτι πρέπει να κάνουμε, να δράσουμε ώστε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις», δηλώνει σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS.
«Πρέπει από κάπου να αρχίσουμε, δεν πρέπει να απομακρυνόμαστε ο ένας απ’ τον άλλο.
Θέλω και πάλι να υπογραμμίσω, πρέπει να μιλάμε ο ένας με τον άλλο, ώστε να γίνουν πιο ξεκάθαρες οι προθέσεις και οι ενέργειές μας», δήλωσε ο ηλικίας 89 ετών σήμερα Mikhail Gorbachev, αναφέροντας ως παράδειγμα την εμπειρία του όταν ηγείτο της Σοβιετικής Ένωσης.
«Θυμάμαι τα μέσα της δεκαετία του 1980.

Η εμπειρία του 1980

Τότε πολλοί και στη χώρα μας και πέραν του ωκεανού έλεγαν ότι στις σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν θα βγει τίποτα.
Όμως εμείς ξαναρχίσαμε τον διάλογο, συναντηθήκαμε σε επίπεδο κορυφής, μετά από μια εξαετή παύση.
Και προχωρήσαμε σε κοινή ανακοίνωση».
Ο Mikhail Gorbachev υπογραμμίζει ότι σ’ εκείνη ακριβώς τη συνάντηση κορυφής, θέσαμε στόχους, που αφορούσαν τον πυρηνικό αφοπλισμό και επαναλαμβάνει την έκκληση να παραταθεί η ισχύς της συνθήκης New START για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων που εκπνέει στις 5 Φεβρουαρίου.
«Η επέκταση της συνθήκης New START είναι αναγκαία και αυτό είναι ρεαλιστικό, πολύ περισσότερο που ο Biden μίλησε γι’ αυτό κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας», λέει ο Gorbachev στην συνέντευξή του.
Ο Mikhail Gorbachev επισημαίνει ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ πρέπει να επεκτείνουν την ισχύ της συνθήκης «και μετά την επέκταση της συνθήκης πρέπει να προχωρήσουν παραπέρα. Μέσα σε δύο -τρία χρόνια μπορούν να συμφωνήσουν για μια ευρύτερης κλίμακας συνθήκη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης