Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, στο 0,64% το δεκαετές

Αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, στο 0,64%  το δεκαετές

Οι ανησυχίες για την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία στην Ιταλία οδήγησαν σε άνοδο τις αποδόσεις στα ιταλικά ομόλογα

Σχετικά Άρθρα

Την πρώτη αισθητή αποκλιμάκωση σημείωσαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε αντίθεση με τις αποδόσεις των ιταλικών που επέστρεψαν σε άνοδο μετά από μία σύντομη κάμψη στην αρχή της συνεδρίασης της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς περιορίστηκε στο 0,64% με το spread στις 122 μονάδες βάσης και του πενταετούς στο 0,03%.
Τraders ανέφεραν ότι η σημερινή συνεδρίαση είχε «και βάθος και πλάτος», εξηγώντας ότι υπήρξε κινητικότητα σε ολόκληρη την καμπύλη των ελληνικών κρατικών ομολόγων, κάτι που είχε να συμβεί από τα τέλη του 2020.
Το χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν ότι έγιναν συναλλαγές ισόποσες σε όλα τα ομόλογα, από τους τίτλους λήξης 2028 έως και λήξης του 2042 με το συνολικό όγκο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να ανέρχεται στα 217 εκατ .ευρώ.

Ιταλικά ομόλογα

Στην Ιταλία, μετά την προσωρινή πτώση στην αρχή της συνεδρίασης αφότου ο πρωθυπουργός Conte κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία αν και με ισχνή πλειοψηφία, οι αποδόσεις επέστρεψαν σε ανοδική τροχία.
Ο Conte μπορεί πλέον να παραμείνει στην εξουσία μετά την αποχώρηση του μικρότερου εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό Italia Viva, που οδήγησε εκ νέου την Ιταλία σε πολιτική κρίση.
Η απόδοση του 10ετούς, αφού υποχώρησε αρχικά στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιανουαρίου, στο 0,53%, ενισχύθηκε εν συνεχεία δύο μονάδες βάσης στο 0,57%.   
Αντίστοιχη ήταν και η κίνηση του spread, που αρχικά περιορίστηκε κάτω από τις 105 μονάδες βάσης για να επιστρέψει στις 110 μονάδες βάσης.

Πολιτική σταθερότητα

Η επιστροφή στην άνοδο αντανακλά τις ανησυχίες των επενδυτών για το εάν η κυβέρνηση Conte είναι σε θέση να εφαρμόσει το κυβερνητικό της πρόγραμμα σε μία περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Ο ενθουσιασμός και το κυνήγι αποδόσεων ενδεχομένως να μην επαναληφθεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει αναδυθεί πιο αδύναμη μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Η ζήτηση από ξένους επενδυτές είναι πολύ πιθανόν να μην είναι τόσο μεγάλη το επόμενο διάστημα», εκτιμούν αναλυτές της UniCredit.

Καμπύλη απόδοσης

Σημαντική είναι η είδηση του Bloomberg ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πραγματοποιεί τις αγορές ομολόγων, έχοντας κατά νου συγκεκριμένο επίπεδο για τα spreads, μία στρατηγική που παραπέμπει σε προσπάθεια ελέγχου της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η είδηση αυτή συνέβαλε στην αποκλιμάκωση του ιταλικού κόστους δανεισμού από τα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας.
Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παρέμεινε σταθερή στο -0,53%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης