Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mε το βλέμμα σε ΗΠΑ, Κίνα οι αγορές - Στο επίκεντρο εταιρικά αποτελέσματα - Άνοδος +0,81% ο S&P 500, o DAX -0,24%

Mε το βλέμμα σε ΗΠΑ, Κίνα οι αγορές - Στο επίκεντρο εταιρικά αποτελέσματα - Άνοδος +0,81% ο S&P 500, o DAX -0,24%
Σταθεροποιητικά οι ευρωπαϊκές με το βλέμμα σε ΗΠΑ, Κίνα - Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα για το δ΄τρίμηνο του 2020
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Τα θετικά νέα από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, το ράλι στις αγορές της Ασίας και οι προσδοκίες για νέα στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, πρόσφεραν στήριξη σήμερα 19/1 στις αγορές.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ.
Σήμερα ανακοίνωσαν αποτελέσματα για το δ΄τρίμηνο του 2020 η Bank of America και η Goldman Sachs.
Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την προσεχή Πέμπτη, την πρώτη για το 2021.
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει «διασπείρει τις καταστροφικές του συνέπειες» σε όλο το φάσμα του πλανήτη.
Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τους μακροπρόθεσμους κινδύνους και τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερες κρίσεις για τα επόμενα χρόνια.
Αυτή είναι η δραματική πρόβλεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum), στην ετήσια έρευνά του για τους παγκόσμιους κινδύνους.
Η ετήσια έρευνα του WEF απαριθμεί τις μολυσματικές ασθένειες και τις κρίσεις επιβίωσης ως τους κορυφαίους «σαφείς και παρόντες κινδύνους» τα επόμενα δύο χρόνια.
Οι παράπλευρες επιπτώσεις, όπως η φούσκα των περιουσιακών στοιχείων και η αστάθεια των τιμών προκαλούν ανησυχίες τουλάχιστον για τα επόμενα 3-5 χρόνια.

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Απαιτείται άμεση και ισχυρή δημοσιονομική στήριξη

Δυνατό δολάριο και ισχυρή δημοσιονομική στήριξη θέλει η νέα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, όπως δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας.
Ειδικότερα, όπως δήλωσε η νέα Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, χρειάζεται σαρωτική παρέμβαση εκ μέρους της κυβέρνησης μέσα από το νέο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας.
«Ούτε ο εκλεγμένος πρόεδρος ούτε εγώ προτείνουμε το πακέτο μέτρων των 1,9 τρισεκ. δολ. χωρίς να έχουμε λάβει υπόψη το δημόσιο χρέος της χώρας.
Αλλά τώρα, με τα επιτόκια να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, το πιο έξυπνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναλάβουμε δράση», δήλωσε η Yellen.
«Πιστεύω ότι τα οφέλη θα υπερτερούν κατά πολύ του κόστους, ειδικά αν ενδιαφερόμαστε να βοηθήσουμε ανθρώπους που βρίσκονται σε ιδιαιτέρα δυσχερή θέση εδώ και καιρό.
Ωστόσο, εάν η βοήθεια σε ανθρώπους που αγωνίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ο στόχος, τότε το 1,9 τρισεκατομμύριο δολάρια δεν είναι αρκετά κοντά» πρόσθεσε.

Πακέτο μέτρων

Το προτεινόμενο πακέτο ενισχύσεων περιλαμβάνει 415 δισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών και την εκτέλεση του προγράμματος των εμβολιασμών όσν αφορά την πανδημία, περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για άμεσες ενισχύσεις στα νοικοκυριά και 440 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενισχύσεις σε μικρές επιχειρήσεις και κοινότητες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία.
Πολλοί Αμερικανοί θα λάβουν άμεσες χρηματικές ενισχύσεις 1.400 δολαρίων, πέραν των επιταγών των 600 δολαρίων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που πέρασε το Κογκρέσο τον περασμένο μήνα.
Η συμπληρωματική ασφάλιση ανεργίας θα αυξηθεί επίσης στα 400 δολ την εβδομάδα από τα τρέχοντα 300 δολ. την εβδομάδα και θα επεκταθεί έως τον Σεπτέμβριο.
Η επισημαίνει επίσης ότι η οικονομία των ΗΠΑ πρέπει να ανοικοδομηθεί «ώστε να δημιουργεί περισσότερη ευημερία για μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων και να διασφαλίζει ότι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε μια ολοένα ανταγωνιστικότερη παγκόσμια οικονομία».
Η Yellen αναμένεται να αντικαταστήσει τον νυν υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin εάν επικυρωθεί η υποψηφιότητά της από τη Γερουσία.

Συναγερμός για το β’ κύμα του covid στην Κίνα – Προς απόλυτο lockdown η Γερμανία

Πληθαίνουν οι ανησυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο πως παρά τους μαζικούς εμβολιασμούς που είναι σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές του πλανήτη - ΗΠΑ, Ευρώπη, Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία, Τουρκία, Ινδονησία -, το 2021 θα είναι μια εξίσου δύσκολη αν όχι χειρότερη χρονιά σε σχέση με το 2020 όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στην Κίνα, όπου η επιδημία είχε σχεδόν εξαλειφθεί τους τελευταίους 8 μήνες, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται νέα έξαρση κρουσμάτων, η οποία και παρά τα αυστηρά lockdown και τα περιοριστικά μέτρα, δείχνει να μην μπορεί ακόμα να ελεγχθεί, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.
Συναγερμός όμως έχει σημάνει και στη Γερμανία, όπου σήμερα 19/1 η καγκελάριος Angela Merkel αναμένεται να ζητήσει από τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων να πάει η χώρα σε «απόλυτο lockdown» σε μια ύστατη προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού, καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν πως τα εμβόλια θα αργήσουν – τουλάχιστον έως τα τέλη του 2021 – να κάνουν το «θαύμα» τους.
Την ίδια στιγμή, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες κατηγορούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Κίνα ότι δεν έδρασαν με την απαιτούμενη ταχύτητα προκειμένου να περιορίσουν τη διασπορά του ιού πριν από έναν χρόνο.
wall.JPG


Bank of America: Στα 5,5 δισ. δολ. τα καθαρά κέρδη στο δ΄τρίμηνο 2020

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα καθαρά κέρδη της Bank of America στο δ΄τρίμηνο του 2020, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο με τα έσοδα της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
Ειδικότερα, η BofA ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 5,5 δισ. δολ. στο δ' τρίμηνο, έναντι 7 δισ. στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 0,59 δολ. από 0,74 δολ. πέρυσι, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 0,55 δολ. σύμφωνα με την Factset.
Τα έσοδα της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας υποχώρησαν 10% στα 20,1 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για έσοδα της τάξης των 20,6 δισ. δολ.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) υποχώρησαν στα 10,25 δισ. δολ. στο δ΄τρίμηνο, έναντι 12,14 δισ.
Τα έσοδα από μετοχές σημείωσαν άλμα 30% στα 1,3 δισ. δολ. ενώ τα έσοδα από τις συναλλαγές σταθερού εισοδήματος, συναλλάγματος και commodities, υποχώρησαν 5% στα 1,7 δισ. δολ.

Goldman Sachs: Άλμα 153% στα κέρδη δ΄τριμήνου 2020, στα 4,36 δισ. δολ.

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα κέρδη της Goldman Sachs στο δ΄τρίμηνο του 2020, καταγράφοντας άλμα 153%, με όχημα τα έσοδα από τη διαπραγμάτευση μετοχών και από την επενδυτική τραπεζική.
Ειδικότερα, για το δ΄τρίμηνο η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 4,36 δισ. δολ. στο δ΄τρίμηνο του 2020 από 1,72 δισ. δολ. ή 12,08 δολ. ανά μετοχή από 4,69 δολ. το δ΄τρίμηνο του 2019.
Για το σύνολο του 2020, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 9,46 δισ. δολ. ή 24,74 δολ. ανά μετοχή.
Τα καθαρά έσοδα στο δ΄ τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 11,74 δισ. δολ. και για το σύνολο του 2020 στα 44,56 δισ. ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις.

Lumentum Holdings: Εξαγοράζει την Coherent έναντι 5,7 δισ. δολάρια

H Lumentum Ηοldings ανακοίνωσε πως συμφώνησε να εξαγοράσει την Coherent έναντι $5,7 δισ. σε μετρητά και μετοχές.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας οι μέτοχοι θα πάρουν θα πάρουν 100 δολάρια και 1,1851 μετοχές της Lumentum για κάθε μετοχή Coherent.
Οι μετοχές της Coherent θα αντιπροσωπεύουν το 27% στις μετοχές της νέας εταιρείας.
Η συμφωνία αυτή ενώνει τις κορυφαίες επιχειρήσεις της φωτονικής τεχνολογίας και των λέιζερ.
Όπως ανέφεραν οι δύο εταιρείες σε κοινή δήλωση με αυτή την κίνηση δημιουργούν μια διαφοροποιημένη εταιρεία της φωτονικής τεχνολογίας με σημαντική αυξημένη εμβέλεια στην συγκεκριμένη αγορά.

Μεικτές τάσεις στις ευρωαγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω ελπίδων ότι δεν βρίσκεται μακριά η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού.
Οι εισηγμένες στο Λονδίνο μετοχές της μεταλλευτικής εταιρίας Rio Tinto σημείωσαν άνοδο +1,4%, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε αύξηση +2,4% στις αποστολές σιδηρομεταλλεύματος, χάρη στη βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα.
H μετοχή της Logitech σημειώνει άλμα +6%, καθώς αναβάθμισε το outlook για τις πωλήσεις του 2021.
Στον αντίποδα, «βουτιά» -8,5% κατέγραψε η μετοχή της Supedry.
europe.JPG

Στο -0,7% ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2020

Κατά 0,3% υποχώρησαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το αποτέλεσμα είναι σε ευθυγράμμιση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ήταν 0,6% υψηλότερες τον Δεκέμβριο. Συνολικά για το 2020 ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,5% από το 2019.
Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός, για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, υποχώρησε 0,7% σε ετήσια βάση και ενισχύθηκε 0,6% σε μηνιαία.
Η ετήσια πτώση οδηγήθηκε από την αρνητική κίνηση των τιμών σε ρούχα και παπούτσια (-5,4%), ενώ ακολούθησαν οι επικοινωνίες (-3,4%).

Γερμανία: Βελτιώθηκαν οι γερμανικές οικονομικές προοπτικές, σύμφωνα με το ZEW

Οι γερμανικές οικονομικές προσδοκίες αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κυρίως εξαιτίας της έναρξης των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό, αναφέρει το οικονομικό ινστιτούτο ZEW.
Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών σημείωσε άνοδο στις 61,8 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 55 μονάδες τον Δεκέμβριο.
Το αποτέλεσμα είναι υψηλότερο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων για 59 μονάδες.
Η αξιολόγηση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης στη Γερμανία έχει επίσης βελτιωθεί, στις -66,4 μονάδες τον Ιανουάριο από τις -66,5 μονάδες τον Δεκέμβριο, τόνισε το ZEW.
Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις για -66,5 μονάδες.
«Παρά την αβεβαιότητα για την περαιτέρω πορεία του lockdown, οι οικονομικές προοπτικές για τη γερμανική οικονομία έχουν βελτιωθεί ελαφρώς», ανέφερε ο πρόεδρος του ινστιτούτου, Achim Wambach.

Ισχυρά κέρδη στην Ασία

Ράλι κατέγραψαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, λόγω της αισιοδοξίας για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας και των προσδοκιών για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, υπό τη διακυβέρνηση του Joe Biden.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +1,5% στις 4,019 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο +1,39% στις 28.633,46 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +0,56% στις 1.855,84 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άλμα +2,7% στις 28.633 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,8% στις 3.566 μονάδες.
Ο Sensex ενισχύθηκε +1,6% στις 49.318 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης