Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κληρονομιά του Trump - Δεν δίχασε... εκμεταλλεύτηκε τους διχασμούς και άσκησε την πολιτική του twitter

Η κληρονομιά του Trump - Δεν δίχασε... εκμεταλλεύτηκε τους διχασμούς και άσκησε την πολιτική του twitter

Ανάλυση του Reuters για τα έργα του Donald Trump στο Λευκό Οίκο

Όταν ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έδωσε την εναρκτήρια ομιλία του στις 20 Ιανουαρίου 2017, υποσχέθηκε να τερματίσει το αλλάξει το ζοφερό και δυσλειτουργικό έθνος των ΗΠΑ.

Και όπως υποστήριξε ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να το κάνει.
Κλείνοντας την προεδρία του ακριβώς τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Trump αφήνει πίσω του μια ακόμη πιο πολωμένη Αμερική, όπου χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από την πανδημία COVID-19, η οικονομία πλήττεται σοβαρά και η πολιτική βία έχει αυξηθεί, αναφέρει νέα ανάλυση του Reuters, για την «κληρονομιά» του Trump.

Δεν δίχασε... εκμεταλλεύτηκε τους διχασμούς

Το βέβαιο είναι ότι ο Trump δεν δημιούργησε τις διαφορές που έχουν καθορίζουν την αμερικανική ζωή.
Παρόλα αυτά, εκμεταλλεύτηκε πολλές από αυτές ως εργαλεία για την οικοδόμηση της βάσης της εξουσίας του, υποσχόμενος να ανυψώσει την αγροτική και την ευρύτερη εργατική τάξη, η οποία είχε παραμεληθεί από την Ουάσιγκτον.
Όταν χιλιάδες θυμωμένοι οπαδοί του - στη συντριπτική τους πλειοψηφία λευκοί - εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, συσπειρώθηκαν πίσω από τους ψευδείς ισχυρισμούς του Trump για την κλοπή του εκλογικού αποτελέσματος.

Εντάθηκε ο διχασμός

Ένα μεγάλο μέρος της κληρονομιάς του από τη θητεία στον Λευκό Οίκο είναι πιθανό να είναι ότι Αμερικανοί διχάστηκαν περισσότερο.
Στην καρδιά αυτού του χάσματος, σύμφωνα με τους αντίπαλους του Trump, είναι η φυλή.
Από την αρχή της προεδρίας του, ο Trump δεν έδινε σημασία στις καταγγελίες περί λευκών εθνικιστών στο Charlottesville της Βιρτζίνια, τροφοδοτώντας τις αντιλήψεις ότι υποστήριζε τον σκοπό τους.
Η σκληρή ρητορική του συχνά επιδείνωσε τις φυλετικές διακρίσεις και τις αναταραχές που ξέσπασαν λόγω δολοφονιών έγχρωμων ανθρώπων.

Ο Trump αρνήθηκε επανειλημμένα οποιοδήποτε ρατσιστικό κίνητρο

Οι ένθερμοι υποστηρικτές θεωρούν ότι υπηρέτησε τις ΗΠΑ και διόρθωσε τα κακώς κείμενα των προηγούμενων διοικήσεων και των δύο κομμάτων.
Στόχος του ήταν οι φτωχοί, η εργατική τάξη και τις αγροτικές περιοχές που έχουν πιεστεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Αυτή η βάση υποστήριξης παραμένει μεγάλη - μια άλλη πιθανή κληρονομιά της εποχής του Trump, αναφέρει το Reuters.
Όπως ανέφερε ο Alex Bruesewitz, ένας εκ των διοργανωτών του Stop the Steal, μιας ομάδας υπέρ του Trump που διαμαρτύρεται για τα αποτελέσματα των εκλογών, δήλωσε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος τους έκαναν να νιώσουν ότι κανείς δεν ξεχνιέται.

Η άρνηση των εκλογών

Η άρνηση του Trump να παραδεχτεί την ήττα από τον εκλεγμένο Πρόεδρο των Δημοκρατικών Joe Biden και η ενθάρρυνσή του από τους υποστηρικτές του να κατέβουν στο Καπιτώλιο, σημαίνει ότι η θητεία του τελειώνει εν μέσω έντονων διαμαρτυριών που εξακολουθούν να υπάρχουν σε εκατομμύρια Ρεπουμπλικάνους.
Και αυτό δημιουργεί μια σοβαρή πρόκληση για τη νέα διοίκηση για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.
Την ίδια ώρα, η άτακτη μεταβίβαση της προεδρικής εξουσίας έρχεται στο πλαίσιο της αυξανόμενης εξάπλωσης μιας πανδημίας που είχε υποτιμήσει ο Trump και ακόμη μεγαλύτερων οικονομικών δυσκολιών από τη βαθιά ύφεση που προκάλεσε.
Η διατήρηση της χώρας σε καθεστώς περιορισμού, θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές σε περαιτέρω βία.
«Δεν υπήρξε ποτέ προεδρία στη σύγχρονη εποχή όπου η δυσλειτουργία της Αμερικής αναδύθηκε τόσο εκτενώς», δήλωσε ο Aaron David Miller, πρώην σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών και σύμβουλος στο Carnegie Endowment for International Peace στην Ουάσιγκτον.

Τα επιτεύγματα του Trump

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Judd Deere απέρριψε την ιδέα ότι η κληρονομιά του Trump δεν περιλαμβάνει τίποτα.
Σε μια γραπτή δήλωσή του στο Reuters, ο Deere ανέφερε μια λίστα με αυτά που θεωρούσε ως οικονομικά επιτεύγματα του Trump, όπως η ανάκαμψη της χώρας και οι κινήσεις, όπως η χαλάρωση κανόνων για τις εκπομπές αυτοκινήτων και τις γεωτρήσεις πετρελαίου.
Υποστήριξε επίσης ότι ο πρόεδρος εξασφάλισε τα σύνορα με το Μεξικό, ανοικοδόμησε τη στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ, έφερε μερικά στρατεύματα πίσω και βοήθησε στην ενορχήστρωση της ανάπτυξης ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε λίγους μήνες.
«Φεύγει από το γραφείο έχοντας κάνει την Αμερική ασφαλέστερη, ισχυρότερη, πιο ασφαλής», δήλωσε ο Deere, ο οποίος δεν έθιξε τις κατηγορίες περί ρατσισμού.

«Η Αμερική πρώτη»

Ο Trump στην πραγματικότητα είχε πολλές πρωτοβουλίες για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του.
Σε συνεργασία με τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell, αναθεώρησε το δικαστικό σώμα των ΗΠΑ, δίνοντάς του μια πιο συντηρητική τάση με τον διορισμό τριών δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου και περισσότερων από 200 ομοσπονδιακών δικαστών.
Προχώρησε επίσης σε τεράστιες φορολογικές περικοπές για εταιρείες.
Η οικονομία επεκτάθηκε γρηγορότερα από ό, τι είχε καταφέρει ο προκάτοχος Barack Obama και η ανεργία έφτασε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Όμως, η σταθερή οικονομία, την οποία ήλπιζε να είναι το δυνατότερο σημείο της επανεκλογής του, παρασύρθηκε σε ένα κύμα lockdown που βύθισε τη χώρα στη χειρότερη ύφεση σε σχεδόν έναν αιώνα, ενώ και η ανεργία αυξήθηκε.
Το εθνικό χρέος, το οποίο είχε διογκωθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του, αυξήθηκε ακόμη περισσότερο τον τελευταίο χρόνο του.
Επίσης, ο Trump ικανοποίησε τη βάση του καταργώντας την παράνομη μετανάστευση, αλλά οι επικριτές καταδίκασαν την προσέγγισή του ως υπερβολικά σκληρή.
Η ανέγερση ενός φράγματος κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού ήταν η υπογραφή της εκστρατείας του 2016.
Βέβαια, λιγότερα από τα μισά από τα 1.000 μίλια που υποσχέθηκε κατασκευάστηκαν, πολλά από τα οποία υπήρχαν ως εμπόδια - και το Μεξικό δεν το πλήρωσε ποτέ όπως ορκίστηκε ο ίδιος.

Οι εξωτερικές σχέσεις του Trump

Στο εξωτερικό, ο Trump επικαλούταν συχνά την ατζέντα «America First».
Διέλυσε ή διέκοψε τα πολυμερή σύμφωνα, αποσύροντας τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η οποία δέσμευε σχεδόν κάθε έθνος να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Επίσης έθεσε τις βάσης της... κατάρρευσης της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, καθώς μείωσε τις κυρώσεις σε αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.
Η κυβέρνησή του διάβρωσε τις βασικές συμμαχίες, όπως ο Οργανισμός της Συνθήκης για τον Βόρειο Ατλαντικό, ανταγωνίστηκε τους παραδοσιακούς εταίρους και ενθάρρυνε τους ηγέτες, όπως ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un.

Τα θετικά στην εξωτερική πολιτική

Ωστόσο, ο Trump έχει αναγνωριστεί από τους Ρεπουμπλικάνους καθώς και από πολλούς Δημοκρατικούς για μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα.
Επέβαλε τους δασμούς σε δισεκατομμύρια δολάρια κινεζικών εισαγωγών, επέβαλε κυρώσεις σε ανώτερους υπαλλήλους για καταστολή στο Χονγκ Κονγκ και επέβαλε κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Ωστόσο, η κυβέρνησή του αντιμετώπισε κάποια κριτική για την πρόκληση εμπορικού πολέμου με το Πεκίνο και την επαναφορά της ρητορικής τύπου Ψυχρού Πολέμου.
Ο Trump κέρδισε επίσης επαίνους για τη μεσολάβηση του σε ιστορικές συμφωνίες για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και τεσσάρων εχθρικών Αράβων γειτόνων.
Και μείωσε τις δυνάμεις των ΗΠΑ σε ζώνες συγκρούσεων όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία, αν και απέτυχε να απεμπλέξει εντελώς την Αμερική από τους «ατελείωτους πολέμους», όπως υποσχέθηκε στην εκστρατεία του 2016.

Προσωπολατρία

Η πολιτική δύναμη του Trump προέκυψε, εν μέρει, από την ικανότητά του να ποζάρει ως λαϊκιστής ηγέτης εκμεταλλευόμενος τη δυσαρέσκεια της αγροτικής και της εργατικής τάξης, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν μια πιο πολυφυλετική κοινωνία και οι κοινότητές τους ένιωθαν το βάρος παγκοσμιοποίηση, αναφέρουν οι αναλυτές.
Ορισμένες ακροδεξιές ομάδες έχουν επίσης συσπειρωθεί στο πρόσωπο του Trump.
Οι ταραχές στο Καπιτώλιο είχαν μερικά από τα πιο ακραία στοιχεία της βάσης του, συμπεριλαμβανομένων των μελών του QAnon, που υποστηρίζουν μια θεωρία συνωμοσίας που ισχυρίζεται ότι ο Trump πολεμά μια ομάδα από παιδόφιλους και κανίβαλους που λατρεύουν τον Σατανά.
«Ο Trump δημιούργησε έναν συνασπισμό από λευκούς υπέρμαχους, θεωρητικούς συνωμοσίας και φανατικούς», δήλωσε ο Douglas Brinkley, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο Ράις στο Χιούστον.
Βέβαια, ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε συγγένεια σε τέτοιες ομάδες, δηλώνοντας ότι "είναι το λιγότερο ρατσιστικό άτομο που θα βρεί κανείς οπουδήποτε στον κόσμο", το 2019.

Η πτώση...

Οι κατηγορίες εναντίον του Trump έδειχναν να αυξάνονται μετά το «φιάσκο» του 2018, όταν δόθηκε από το Λευκό Οίκο εντολή να χωριστούν αρκετές χιλιάδες παιδιά - συμπεριλαμβανομένων και βρεφών - από τους μη εγγεγραμμένους γονείς τους στα σύνορα του Μεξικού.
Ενώ ορισμένοι υποστηρικτές του Trump έχουν απομακρυνθεί από αυτόν μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο, οι περισσότεροι φαίνεται να τον υποστηρίζουν ακόμη όμως.
Το 70% των Ρεπουμπλικάνων παραμένουν πιστοί στον Trump, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters / Ipsos που έγινε αμέσως μετά τις αναταραχές.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν το κόμμα για τον ηγέτη τους.
«Βλέπω τον Trump ως μαχητή για τους ανθρώπους που πραγματικά δουλεύουν και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά σε αυτήν τη χώρα», δήλωσε ο Will Williams, υποστηρικτής του Trump από την Οκλαχόμα.
«Η κληρονομιά του είναι ότι θα τον θυμόμαστε ως έναν σπουδαίο άνθρωπο που τα έβαλε με τη διαφθορά σε αυτή τη χώρα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η αναζήτηση της Δημοκρατίας

Καθώς ο Trump βγαίνει από την πόρτα ως ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμφθηκε δύο φορές, πιο πρόσφατα με την κατηγορία της υποκίνησης ταραχών στο Καπιτώλιο, το μέλλον του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι αβέβαιο.
Ο Trump ξαναδημιούργησε στην εικόνα του, αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές συντηρητικές αρχές της δημοσιονομικής λιτότητας και τη δέσμευσή του για διεθνείς συμμαχίες με μεγάλα ελλείμματα, την προσέγγισή του «America First» και μια συνήθεια αλλάζει πολιτικές και δηλώσεις από το Twitter.
Τώρα που οι Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται στην αντιπολίτευση στη Γερουσία, το ερώτημα είναι αν το φάντασμα του Trump για το κόμμα - και ο "Τραμπισμός" ως ένα κίνημα - θα αντέξει όταν δεν ασκεί πλέον τους μοχλούς της κυβερνητικής εξουσίας.
Η βάση του Trump παραμένει μια ισχυρή εκλογική δύναμη.
Του έδωσε περισσότερες ψήφους - περίπου 74 εκατομμύρια - από οποιονδήποτε Ρεπουμπλικάνο στην ιστορία.
Ο φόβος για τον ανταγωνισμό του ήταν εμφανής όταν σχεδόν τα μισά μέλη του Ρεπουμπλικανικού Σώματος, ενέκριναν την αποτυχημένη προσπάθεια να εμποδίσουν την πιστοποίηση της νίκης του Biden.

Οι ρωγμές στους Ρεπουμπλικάνους

Δεν λείπουν βέβαια και οι ρωγμές στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών ως απάντηση στο χάος του Καπιτωλίου με το κόμμα να βρίσκεται σε μια περίοδο αναζήτησης της ψυχής του.
Το ίδιο το πολιτικό μέλλον του Trump θα μπορούσε επίσης να διακυβευτεί.
Εάν καταδικαστεί από τη Γερουσία σε δίκη αδικοπραξίας μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο Trump θα μπορούσε να αποκλειστεί από να διεκδικήσει ξανά το αξίωμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης