Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: «Master plan» για την αποχώρηση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών από το Citi

ΕΕ: «Master plan» για την αποχώρηση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών από το Citi
Την Τετάρτη (20/1) η Κομισιόν θα παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» ώστε το ευρώ να εξαρτάται λιγότερο από την αγορά του Λονδίνου
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα περιεκτικό και σαφές σχέδιο προκειμένου να μετακινηθούν οι ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες από το Λονδίνο στην Ευρώπη, αν θέλει να ενισχύσει το ρόλο του ευρώ στην παγκόσμια οικονομία στην οποία κυριαρχεί το αμερικανικό δολάριο, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή Marcus Weber.
Όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν η Ε.Ε. θέλει το ευρώ να ανταγωνιστεί το δολάριο, χρειάζεται ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα για να υποστηρίξει το νόμισμά της.

Κομισιόν 

«Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο βήμα προς βήμα, που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου να μετακινηθούν από το Λονδίνο στην Ευρώπη».
Τα σχόλια αυτά έρχονται πριν από τη δημοσίευση του εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, στο οποίο θα παρουσιάσει τους τρόπους με τους οποίους το ευρώ θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο του σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαρτώμενο λιγότερο από το Λονδίνο, τον μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κόμβο της Ευρώπης.

Δολάριο

«Η κρίση του κορωνοϊού έχει αναδείξει τις αδυναμίες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, στο οποίο κυριαρχεί το δολάριο», αναφέρεται στο έγγραφο της Κομισιόν και όπως τονίζεται «η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. έχει καταστήσει ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη να εμβαθύνουμε την ένωση των ευρωπαϊκών αγορών».

Ψηφιακό ευρώ

Το έγγραφο προτείνει επίσης την καλύτερη εφαρμογή των δασμών και επίσης οι δομές των χρηματοπιστωτικών αγορών να καταστούν λιγότερο ευάλωτες στις μονομερείς κυρώσεις από τρίτες χώρες.
Η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές και αυτές των αγορών, θα εργασθούν με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο για να αντιμετωπίσουν τα πιθανά τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με την αλλαγή στις τοποθετήσεις στα παράγωγα του Λονδίνου, στα ευρωπαϊκά.
Η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα προχωρήσουν επίσης σε μια αναθεώρηση των πολιτικών, νομικών και τεχνικών θεμάτων που σχετίζονται με την υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης