Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρχαιολογικός θησαυρός ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο, που περιλαμβάνει 50 σαρκοφάγους, το «Βιβλίο των Νεκρών» και ένα ναό

Αρχαιολογικός θησαυρός ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο, που περιλαμβάνει 50 σαρκοφάγους, το «Βιβλίο των Νεκρών» και ένα ναό
Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως 52 ξύλινες σαρκοφάγους που χρονολογούνται από την περίοδο του Νέου Βασιλείου, 1570 έως 1069 π.Χ. και ναό αφιερωμένο στη βασίλισσα Νέιτ
Σχετικά Άρθρα
Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός μεγάλου θησαυρού στην Αίγυπτο από 50 σαρκοφάγους και του «Βιβλίου των νεκρών», ευρήματα που εντοπίστηκαν σε ναό αφιερωμένο στην αρχαία αιγυπτιακή βασίλισσα Νέιτ.
Ένας αρχαίος ταφικός ναός συγκαταλέγεται μεταξύ των νέων θησαυρών που ήρθαν στο φως πρόσφατα από ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον πρώην υπουργό αρχαιοτήτων της Αιγύπτου και γνωστό αρχαιολόγο Zahi Hawass στη νεκρόπολη Σακάρα (Saqqara), νότια του Καΐρου.
Ο αρχαίος ταφικός ναός ήταν αφιερωμένος στη βασίλισσα Νέιτ, την σύζυγο του βασιλιά Τέτι, του πρώτου βασιλιά της έκτης δυναστείας που κυβέρνησε την Αίγυπτο μεταξύ του 2323 π.Χ. και του 2150 π.Χ..

Δεν ήταν το μοναδικό εύρημα που ήρθε στο φως

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως 52 ξύλινες σαρκοφάγους που χρονολογούνται από την περίοδο του Νέου Βασιλείου.
Όπως εξήγησε ο κ. Hawass, η ομάδα των αρχαιολόγων έχει επίσης ανακαλύψει πηγάδια ταφής, φέρετρα και μούμιες που χρονολογούνται από την εποχή του Νέου Βασιλείου που κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 1570 ως το 1069 π.Χ.
Αίγυπτος_4.jpg
Πιο συγκεκριμένα ανακάλυψαν, τουλάχιστον 22 τάφους και περισσότερες από 50 ξύλινες σαρκοφάγους σε έναν ταφικό άξονα στα 12 μέτρα βάθους, που χρονολογούνται από την εποχή του Νέου Βασιλείου.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Hawass οι ανασκαφές στον χώρο κοντά στην Πυραμίδα του Τέτι διαρκούν περισσότερο από μια δεκαετία.
Η ανακάλυψη του ναού, που δημιουργήθηκε κοντά στην πυραμίδα όπου είναι θαμμένος ο Βασιλιάς Τέτι, ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου αρχαιοτήτων, του κέντρου Zahi Hawass και της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.
Αίγυπτος_1.jpg
Η αρχαιολογική τοποθεσία Saqqara είναι μια τεράστια νεκρόπολη στην περίμετρο της αρχαίας αιγυπτιακής πρωτεύουσας Μέμφις, η οποία φιλοξενεί την κλιμακωτή πυραμίδα του Djoser, μια από τις πρώτες πυραμίδες που χτίστηκαν στην αρχαία Αίγυπτο.
Η νεκρόπολη της Μέμφις φιλοξενεί περισσότερες από δώδεκα πυραμίδες, αρχαία μοναστήρια και χώρους ταφής ζώων, ενώ περιλαμβάνει τις φημισμένες πυραμίδες της Γκίζας, καθώς και μικρότερες πυραμίδες στο Αμπού Σιρ, Νταχσούρ και Αμπού Ρουγουάις και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1970.
Τα τελευταία χρόνια, η Αίγυπτος προωθεί ευρύτατα σε διεθνή μέσα και διπλωματικές αποστολές, τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα σε μια προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες στη χώρα.

Aναθέρμανση του τουρισμού

Ο ζωτικός τουριστικός τομέας υπέφερε από τη μακροχρόνια πολιτική αναταραχή και βία που ακολούθησε την εξέγερση του 2011 η οποία ανέτρεψε τον Hosni Mumbarak.
Τον Νοέμβριο, η Αίγυπτος ανακοίνωσε την ανακάλυψη περισσότερων από 100 ανέπαφων σαρκοφάγων, στο μεγαλύτερο τέτοιο εύρημα της χρονιάς.
Οι σφραγισμένες ξύλινες σαρκοφάγοι, που παρουσιάστηκαν μαζί με αγάλματα αρχαίων θεών, έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 2.500 χρόνων και ανήκαν σε ανώτερους αξιωματούχους της Ύστερης και της Πτολεμαϊκής περιόδου της αρχαίας Αιγύπτου.
Αίγυπτος_3.jpg
Εκείνη την εποχή, ο υπουργός Αρχαιοτήτων και Τουρισμού Khaled al-Anani προέβλεψε ότι «η Saqqara δεν έχει ακόμη αποκαλύψει όλα τα μυστικά της». Στη δήλωση που κυκλοφόρησε το Σάββατο, ο κ.Hawass είπε ότι η τελευταία ανακάλυψη θα μπορούσε να ρίξει νέο φως στην ιστορία της Saqqara κατά τη διάρκεια του Νέου Βασιλείου, μεταξύ του 16ου αιώνα π.Χ. και του 11ου αιώνα π.Χ., μια περιοχή όπου τα τελευταία χρόνια είναι το επίκεντρο επισταμένης μελέτης και εκτεταμένων ανασκαφών.
Εντός του 2021 και μετά από αρκετές καθυστερήσεις, οι αρχές ελπίζουν να εγκαινιάσουν ένα νέο μουσείο - το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο - στο οροπέδιο της Γκίζας, σπίτι των φημισμένων πυραμίδων της Γκίζας.
Αίγυπτος_2.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης