Τελευταία Νέα
Διεθνή

Joe Biden: Η πρώτη μέρα ξεκινάει με την ανάκληση της άδειας για την κατασκευή του αγωγού Keystone XL

Joe Biden: Η πρώτη μέρα ξεκινάει με την ανάκληση της άδειας για την κατασκευή του αγωγού Keystone XL

Η φράση «ανάκληση της άδειας κατασκευής του αγωγού Keystone XL» φιγουράρει στον κατάλογο των εκτελεστικών διαταγμάτων που ο Joe Biden αναμένεται να υπογράψει

Στην ακύρωση της άδειας για την κατασκευή του αγωγού Keystone XL, έργο εκτιμώμενης αξίας 9 δισ δολαρίων, που ήταν κεντρική υπόσχεση της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου Donald Trump, σκοπεύει να προχωρήσει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, Reuters.

Η φράση «ανάκληση της άδειας κατασκευής του αγωγού Keystone XL» φιγουράρει στον κατάλογο των εκτελεστικών διαταγμάτων που ο Joe Biden αναμένεται να υπογράψει την πρώτη ημέρα αφού αναλάβει τα καθήκοντά του, σύμφωνα με ρεπορτάζ της καναδικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης CBC.

Η αντίδραση των Καναδών

Τον αγωγό Keystone XL κατασκευάζει η TC Energy Corp.
Η εταιρεία δεν είχε κάποιο σχόλιο να κάνει άμεσα όταν ήρθε σε επαφή μαζί της το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Επίσης, εκπρόσωπος της ομάδας του Joe Biden δεν απάντησε άμεσα όταν του ζητήθηκε σχόλιο.
Η πρέσβειρα του Καναδά στις ΗΠΑ, Kirsten Hillman, ανέφερε πως θα συνεχίσει να προωθεί το έργο, κρίνοντας ότι δεν έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια των δύο χωρών για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το έργο, που έχει σκοπό τη μεταφορά αργού από την Αλμπέρτα στη Νεμπράσκα, έχει καθυστερήσει αρκετά, εξαιτίας προσφυγών πολλών οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος στη δικαιοσύνη των ΗΠΑ.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης στην επαρχία Αλμπέρτα, ο Jason Kinney, τόνισε μέσω Twitter ότι τον «ανησυχεί βαθιά» το δημοσίευμα του CBC, προειδοποιώντας πως η ακύρωση του έργου θα είχε βαρύ κόστος σε θέσεις εργασίας «και στις δύο πλευρές των συνόρων», θα έπληττε τις διμερείς σχέσεις και την αμερικανική εθνική ασφάλεια, καθώς, κατ’ αυτόν, θα αύξανε την εξάρτηση των ΗΠΑ από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ.
Αν πράγματι η κυβέρνηση Biden ακυρώσει το έργο, η Αλμπέρτα σε συντονισμό με την TC θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, συμπλήρωσε ο J. Kinney.
Την Κυριακή, η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε ότι η TC επρόκειτο να αναγγείλει μέσα στην εβδομάδα σειρά κινήσεων, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσής της να χρησιμοποιεί μόνο ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, προκειμένου να μπορέσει να κερδίσει την υποστήριξη του Joe Biden.
Η κατασκευή του αγωγού έχει προχωρήσει πολύ στον Καναδά: έφθασε στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Στην αμερικανική επικράτεια, η TC έχει αρχίσει την κατασκευή σταθμών άντλησης σε καθεμία από τις πολιτείες από όπου θα περάσει ο αγωγός, αλλά δικαστικές ήττες την εμπόδιζαν να προχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος του 2020.
Ο βετεράνος Δημοκρατικός πολιτικός είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα ακύρωνε το έργο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Barack Obama απέρριψε την κατασκευή του αγωγού, διότι δεν συμβάδιζε στο σχέδιό του για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος Barack Obama ακύρωσε το σχέδιο το 2015, κρίνοντας ότι ο Καναδάς θα εξασφάλιζε το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού οφέλους.
Ο Donald Trump υπέγραψε προεδρική άδεια το 2017 που επέτρεπε το έργο να προχωρήσει, με αποτέλεσμα πολλές οργανώσεις περιβαλλοντικής προστασίας να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της κυβέρνησής του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης