Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Ανάπτυξη 2,3% το 2020 εν μέσω πανδημίας – Η χαμηλότερη των 44 τελευταίων ετών

Κίνα: Ανάπτυξη 2,3% το 2020 εν μέσω πανδημίας – Η χαμηλότερη των 44 τελευταίων ετών
Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το δ’ τρίμηνο του 2020
Σχετικά Άρθρα

Ανάπτυξη κατά 2,3% κατέγραψε η κινεζική οικονομία το 2020 και εν μέσω της επιδημίας του κορωνοϊού, αποτελώντας μια από τις ελάχιστες οικονομίες παγκοσμίως που κατέγραψαν ανάπτυξη.
Πάντως, η ανάπτυξη αυτή είναι η χαμηλότερη που καταγράφεται εδώ και 44 χρόνια.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κίνα, το ΑΕΠ της αναπτύχθηκε κατά 2,3% το 2020, αποτελώντας τη μοναδική από τις μεγάλες οικονομίες που απέφυγε την ύφεση κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς οι περισσότερες ακόμα δίνουν μάχη για να περιορίσουν τις συνέπειες από τα lockdown και τα περιοριστικά μέτρα.
Μάλιστα εκτιμάται ότι η δυναμική της κινεζικής οικονομίας θα επιταχυνθεί και τα επόμενα τρίμηνα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για ανάπτυξη της τάξης του 8,4% - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters -, η οποία θα είναι και η υψηλότερη της δεκαετίας.

Ανάπτυξη 6,5% στο δ’ τρίμηνο του 2020

Σύμφωνα με το Reuters, η κινεζική οικονομία εντυπωσίασε πολλούς αναλυτές με την ταχύτητα της ανάκαμψης της από τον κορωνοϊό αλλά και των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρεται, το δ’ τρίμηνο του 2020 η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,5%, υψηλότερα δηλαδή από το 6,1% που ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές.
Υπενθυμίζεται πως το γ’ τρίμηνο του 2020 η κινεζική οικονομία είχε αναπτυχθεί με 4,9% ενώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν και η Κίνα βρισκόταν σε περιοριστικά μέτρα και lockdown, η οικονομία της είχε συρρικνωθεί κατά – 6,8%.
Σημειώνεται πάντως πως το 2,3% ανάπτυξη που ανέφερε για το 2020 η Κίνα, είναι ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το 1976.
Πάντως η βιομηχανική παραγωγή έφθασε τον Δεκέμβριο στο υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης του 2020, αυξήθηκε κατά 7,3% σε ετήσια βάση.
Οι πωλήσεις λιανικής — βασικός δείκτης της κατανάλωσης στη χώρα — αντίθετα επιβραδύνθηκαν, αυξήθηκαν κατά μόλις 4,6% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, από 5% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης