Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Armin Laschet με 52,8% εξελέγη νέος πρόεδρος του CDU – Τι σηματοδοτεί για τη Γερμανία η νίκη του

Ο Armin Laschet με 52,8% εξελέγη νέος πρόεδρος του CDU – Τι σηματοδοτεί για τη Γερμανία η νίκη του
Νέο πρόεδρο τον Armin Lachet εξέλεηε το CDU στις 16/1
Σχετικά Άρθρα
Ο Armin Laschet είναι ο νέος πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας CDU και αναμένεται να ηγηθεί των Χριστιανοδημοκρατών στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές αργότερα το 2021.

Έπειτα από δύο ψηφοφορίες έλαβε 521 ψήφους ή ποσοστό 52,8%, στο πλαίσιο του συνεδρίου το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά 15 και 161/2021.
Ο δεύτερος φιναλίστ Friedrich Merz έλαβε 466 ψήφους ή ποσοστό 47,6%.
Στον πρώτο γύρο ο Merz έλαβε 385 ψήφους και ο Laschet 380.
Ο τρίτος Norbert Röttgen, συγκέντρωσε 224 ψήφους και αποκλείστηκε από την τελική μάχη.
Το αποτέλεσμα θα πρέπει να επικυρωθεί και με την επιστολική ψήφο των 1001 συνέδρων, η οποία θα καταμετρηθεί στις 22 Ιανουαρίου.
Το εν λόγω συνέδριο ήταν το 40ο και το τελευταίο στο οποίο συμμετείχε η Angela Merkel.


Τι σηματοδοτεί η νίκη του

Ο Laschet είναι επί του παρόντος πρωθυπουργός της περιοχής της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας της Γερμανίας, το πιο πυκνοκατοικημένο ομοσπονδιακό κράτος της χώρας.
Γεννημένος το 1961, εξελέγη για πρώτη φορά στη Bundestag (Γερμανικό Κοινοβούλιο) το 1994 και η εκλογή του θεωρείται συνέχεια των πολιτικών της Merkel, καθώς έχει δεσμευτεί να διατηρήσει το CDU σταθερά στο «κοινωνικό κέντρο».
Με τον πρόεδρό του, το CDU πιθανότατα θα επικεντρωθεί στην κλιματική αλλαγή, την πράσινη οικονομία και εν γένει τα περιβαλλοντικά θέματα.
Έχει ένα ισχυρό καθολικό υπόβαθρο που του παρέχει υποστήριξη από χριστιανικούς κύκλους στο κόμμα.
Είναι δικηγόρος και εργάστηκε επίσης ως δημοσιογράφος κατά τη γερμανική επανένωση μεταξύ 1986 και 1991.
Θεωρείται ως πολύ φιλελεύθερος και είναι δημοφιλής στην κοινότητα των μεταναστών στην πατρίδα του.
Εάν είναι ο τελικός υποψήφιος του CDU για την καγκελαρία στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου 2021, θα μπορούσε να είναι ανοιχτός σε διάφορους κυβερνητικούς συνασπισμούς.
Οι τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία του CDU, προηγείται ο Merz – Κρίσιμη ψηφοφορία 16/1 στην Γερμανία

Κυβέρνηση με το FDP

Έχει υποστηρίξει ένθερμα την ιδέα μίας κυβέρνησης με τους φιλελεύθερους, το FDP, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τμήματα του επιχειρηματικού κόσμου μέσα στο CDU.
Ωστόσο δεν είναι αρνητικός σε έναν συνασπισμό με τους Πράσινους καθώς διάκειται ευνοϊκά στα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Αλλά θεωρείται επίσης φυσική τακτοποίηση για έναν συνασπισμό με τους Πράσινους, καθώς είναι σε καλή συνομιλία με το κόμμα και ευνοεί περιβαλλοντικά ζητήματα.
Ωστόσο, ο υποψήφιος καγκελάριος του CDU θα οριστεί την άνοιξη 2021.
Δεν είναι βέβαιο ότι ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος θα αναλάβει αυτόματα τη θέση της Merkel.
Ο Markus Söder, ο πολύ δημοφιλής πρωθυπουργός της Βαυαρίας και επίσης ο Jens Spahn, ο σημερινός υπουργός υγείας, μπορούν επίσης να συμμετάσχουν στην κούρσα για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Η Merkel παραιτήθηκε από την ηγεσία του CDU το 2018 και η αντικαταστάτριά της Annegret Kramp-Karrenbauer παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, αφού μία σειρά επικοινωνιακών λαθών απέδειξαν την αδύναμη ηγεσία της, όπως γράφει το CNBC.

Merz: Να αγωνιστούμε για το κέντρο

Πρέπει να αγωνιστούμε για την πλειοψηφία του κέντρου, τόνισε ο υποψήφιος για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Friedrich Merz, μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο που εξέλεξε τον Laschet και υποσχέθηκε λύσεις για την εποχή μετά τον κορονοϊό, προσπαθώντας να τονώσει την αισιοδοξία των πολιτών για το αύριο.
Ο κορωνοϊός μας έδειξε πόσο γρήγορα μπορεί να χαθεί η κανονικότητα, δήλωσε ο Merz, αλλά συνέχισε:
«Ο κόσμος δεν θα τελειώσει αύριο.
Μπορούμε να το λύσουμε».
Ανέδειξε δε την κλιματική αλλαγή ως την μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής, η οποία ωστόσο, όπως είπε, μπορεί να αντιμετωπιστεί με την τεχνολογία και την συνεργασία όλων, χωρίς να χάσουμε την ελευθερία μας.
Ο Merz υπέδειξε την δημιουργία του εμβολίου για τον κορωνοϊό από γερμανική εταιρία ως παράδειγμα των δυνατοτήτων της «Γερμανίας της καινοτομίας», σημειώνοντας παράλληλα ότι η οικονομική επιτυχία δεν είναι το παν, καθώς χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
«Είναι όλο και πιο δύσκολο να πετύχει κανείς συμβιβασμούς, συναινέσεις, μέτρο, κέντρο», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε επανειλημμένα ότι θα επιδιώξει να υπερασπιστεί το κέντρο.
Απέρριψε μάλιστα κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), σε οποιοδήποτε επίπεδο.
«Μία ψήφος στην AfD είναι μισή ψήφος για συνασπισμό SPD, Πρασίνων και Αριστεράς», προειδοποίησε, ενώ εξήγησε ότι οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι είναι αντίπαλοι, αλλά όχι εχθροί, με τους οποίους θα πρέπει να συζητήσουμε, «με σεβασμό».
«Σας καλώ να ξεκινήσουμε σήμερα μαζί.
Δεν θα το κάνω εύκολο ούτε για μένα ούτε για σας», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Merz.


Ποιος θα ήταν ο καλύτερος καγκελάριος;

Στο ερώτημα ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος υποψήφιος καγκελάριος προηγείται ο επικεφαλής του (βαυαρικού) CSU Marcus Soeder με 54%, ακολουθούμενος από τον σοσιαλδημοκράτη Olaf Scholz (45%) και τον χριστιανοδημοκράτη Jens Spahn (32%), ο οποίος όμως έχει και εξαιρετικά υψηλό ποσοστό απόρριψης σε σχέση με τους δύο προαναφερθέντες (59%).
Στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων για την καγκελαρία ακολουθούν οι Norbert Roentgen και Friedrich Merz με 29%, ο (Πράσινος) Robert Habeck και ο Armin Laschet με 29% αμφότεροι και η (επίσης Πράσινη) AnnaLena Boerbock με 22%.
Germania2.png
Συγχαρητήρια Μητσοτάκη

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Armin Laschet για την εκλογή του ως πρόεδρος του CDU στις 16/1/2021.
Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι «με τον φίλο του Armin μοιράζονται τις ίδιες αξίες εντός της οικογένειας του EPP» (σ.σ. Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα).
«Του εύχομαι κάθε επιτυχία προς όφελος των διμερών σχέσεων και της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας και αλληλεγγύης» προσθέτει ο πρωθυπουργός.
mitsotakis_lasc.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης