Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Εκλέγεται σήμερα (16/1) ο νέος πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU)

Γερμανία: Εκλέγεται σήμερα (16/1)  ο νέος πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU)
To μεσημέρι του Σαββάτου 16/1, γύρω στις 15:00, θα έχει γίνει γνωστό ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός του ριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU)

Αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), ο οποίος θα αναλάβει να οδηγήσει το κόμμα στην μετα -Μέρκελ εποχή.
Οι τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία του CDU και συγκεκριμένα Armin Laschet, Friedrich Merz και Norbert Roentgen, στις 10:40 (ώρα Ελλάδος) θα απευθυνθούν εκ νέου στους 1.001 συνέδρους και θα ζητήσουν την έμπρακτη εμπιστοσύνη τους, ενώ το μεσημέρι του Σαββάτου 16/1, γύρω στις 15:00, θα έχει γίνει γνωστό ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός του κόμματος.

Ηλεκτρονικά το συνέδριο

Το συνέδριο που διεξάγεται το Σάββατο 16/1 είναι το πρώτο που γίνεται ηλεκτρονικά, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
Έτσι, ηλεκτρονικά θα γίνει και η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου αρχηγού του κόμματος και το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό άμεσα, αν και θα επικυρωθεί και τυπικά με την καταμέτρηση της επιστολικής ψήφου, στις 22 Ιανουαρίου.
Αυτό σημαίνει ότι οι 1.001 σύνεδροι θα κληθούν δηλαδή να ψηφίσουν δύο φορές, μία ηλεκτρονικά και μία επιστολικά.

Η Merkel

Στην τελευταία της ομιλία σε κομματικό συνέδριο ως Καγκελάριος, η Α. Merkel απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά με τους υποψηφίους, ωστόσο ευχήθηκε «να κερδίσει μια ομάδα, η οποία θα πάρει στα χέρια της την τύχη του κόμματός μας», κάτι που ερμηνεύθηκε ως έμμεση στήριξη της υποψηφιότητας του Armin Laschet.
Σημειώνεται ότι ο Armin Laschet διαφημίζει ότι ο ίδιος είναι υποψήφιος για την ηγεσία του CDU «ως ομάδα» με τον υπουργό Υγείας Jens Spahn, ο οποίος θα θέσει υποψηφιότητα για θέση αντιπροέδρου.
Ως στήριξη προς τον Friedrich Merz, ερμηνεύθηκε και η δήλωση του αρχηγού των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Marcus Soeder ότι «γελιέται όποιος πιστεύει ότι μετά τον κορωνοϊό τα πράγματα θα είναι όπως πριν». Κάτι ανάλογο είχε δηλώσει πριν από λίγες μέρες και ο κ. Μερτς.

Ο νέος αρχηγός του CDU

Ο νέος αρχηγός του CDU θα αναλάβει να οδηγήσει το κόμμα του στις εκλογές που θα γίνουν σε πέντε κρατίδια το 2021, αλλά και στις ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι και ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για την Καγκελαρία.
Πάντως, μέχρι τώρα θεωρείται ότι, εκτός από τους υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος, το βλέμμα στην Καγκελαρία έχουν τουλάχιστον ο Βαυαρός Πρωθυπουργός Marcus Soeder και ο υπουργός Υγείας Jens Spahn.
Σημειώνεται ότι η επιλογή υποψηφίου Καγκελάριου αναμένεται να γίνει την άνοιξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης