Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα 1,9 τρισ. το δημοσιονομικό πακέτο Biden, διαφωνούν οι Ρεπουμπλικάνοι - Προβληματισμός στην Wall

Στα 1,9 τρισ. το δημοσιονομικό πακέτο Biden, διαφωνούν οι Ρεπουμπλικάνοι - Προβληματισμός στην Wall
Η πρόταση του Biden των 1,9 τρισ δολ. δεν ενθουσιάζει την Wall Street - Δεν υποστηρίζει την μεσαία τάξη

Στα 1,9 τρισεκ. δολάρια ανήλθε το δημοσιονομικό πακέτο (stimulus plan) το οποίο προτείνει ο νέος αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden και το οποίο θα εφαρμοστεί το προσεχές διάστημα.
Ωστόσο είναι βέβαιο ότι η πρόταση Biden θα προσκρούσει στους Ρεπουμπλικάνους που διαφωνούν με πολλές παραμέτρους της νέας πρόταση.
Το πακέτο τόνωσης 1,9 τρισεκ. δολαρίων που θα αντιμετωπίσει την άμεση αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικανών λόγω των μεγάλων δαπανών προς τις Πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις, περιλαμβάνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια και επέκταση των επιδομάτων ανεργίας.
«Πρέπει να δράσουμε και πρέπει να δράσουμε τώρα», δήλωσε ο Biden.
Αυτή η πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει χρήματα για μακροπρόθεσμους αναπτυξιακούς στόχους, όπως η υποδομή και η κλιματική αλλαγή, δήλωσε η ομάδα μετάβασης.
Έτσι θα χορηγηθούν τρισεκατομμύρια, εστίασε στην πανδημία και την οικονομική ανάκαμψη.
Έθεσε ορισμένους στόχους και ορισμένα σχέδια αλλά βασικά έθεσε ευρείς στόχους - και ζήτησε από το Κογκρέσο να συναινέσει.
Ο λογαριασμός του Biden - που ανέρχεται σε 400 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διαχείριση του Covid-19, πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε δαπάνες άμεσης ανακούφισης και 440 δισεκατομμύρια δολάρια για κοινότητες και επιχειρήσεις - υπερδιπλασιάζει το διμερές νομοσχέδιο 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα, και κινείται λίγο χαμηλότερα από το δημοσιονομικό πακέτο του Μαρτίου του 2020.
Το μεγαλύτερο μέγεθος και η συμπερίληψη των δημοκρατικών προτεραιοτήτων, όπως η αύξηση των ελάχιστων μισθών, σημαίνει επίσης ότι είναι σχεδόν αδύνατο για τους Ρεπουμπλικάνους να ψηφίσουν την πρόταση Biden.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα γιατί, όπως εξηγήσαμε προηγουμένως, ορισμένα βασικά μέτρα, όπως η βοήθεια προς τις Πολιτείες και τα χρήματα για την υγειονομική περίθαλψη, πιθανόν θα χρειαστούν 60 ψήφους στη Γερουσία.

Τι απαιτεί απλή πλειοψηφία

Από την άλλη πλευρά, τα επιδόματα ανεργίας, οι πληρωμές κινήτρων και η αύξηση του κατώτατου μισθού, θα μπορούσαν να επιτευχθούν με απλή πλειοψηφία βάσει ενός ειδικού εργαλείου στον προϋπολογισμό.
Οι δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η πρόταση Biden δεν είναι αρκετά μεγάλη.
Ενώ ο Biden δεν ανέφερε το όνομα του Trump, αλλά επέκρινε την προεδρία των Ρεπουμπλικάνων, ειδικά όσον αφορά τη διάθεση του εμβολίου, την οποία χαρακτήρισε «θλιβερή αποτυχία».
Αυτή είναι πιο σκληρή γλώσσα από ό, τι χρησιμοποιούν άλλοι αξιωματούχοι.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση Biden;

  • Άμεσες πληρωμές 1.400 δολάρια, επιπλέον των 600 δολαρίων που εγκρίθηκαν τον Δεκέμβριο
  • 400 δολάρια την εβδομάδα σε συμπληρωματικά επιδόματα ανεργίας έως τον Σεπτέμβριο 2021.
  • Συνολικά 350 δισεκατομμύρια δολάρια για Πολιτείες.
  • Αύξηση του ελάχιστου μισθού σε 15 δολάρια την ώρα
  • 130 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν τα σχολεία να ανοίξουν ξανά
  • Χρηματοδότηση 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ένα εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, δοκιμών και άλλων προσπαθειών περιορισμού του κορωνοϊού
  • 30 δισεκατομμύρια δολάρια για υποστήριξη μικρών ιδιοκτητών
  • 25 δισεκατομμύρια δολάρια για παρόχους παιδικής μέριμνας
  • Διευρυμένη επισιτιστική βοήθεια
  • Διευρυμένες πιστώσεις φόρου παιδιών
  • Διευρυμένη ιατρική και οικογενειακή άδεια

Φυσικά, δεδομένου ότι κανένα από τα προτεινόμενα μέτρα δεν ασχολείται με τον πρωταρχικό στόχο την καταστροφή της μεσαίας τάξης των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι δεν θα έχει καμία επίδραση στην αμερικανική κοινωνία εκτός από μια πρόσκαιρη ανακούφιση.
Μόλις κοπάσει, η πόλωση, ο διαχωρισμός πλούτου και εισοδήματος και το ταξικό μίσος, θα γίνουν ακόμη χειρότερα.

Δεν υπήρξε καμία έκπληξη στην πρόταση Biden....

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ότι η καλλιεργηθείσα ευφορία στην αγορά θα εξαφανιστεί σύντομα μόλις συνειδητοποιήσουν οι επενδυτές, ότι η χρήση των φράσεων «πληρώνοντας το δίκαιο μερίδιό τους» του Biden θα μπορούσε να προκαλέσει φορολογική αύξηση καθώς κάποιοι πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό.

Εμβολιασμοί, Tests

Το σχέδιο του Biden περιλαμβάνει 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία ενός εθνικού προγράμματος διανομής εμβολίων που θα προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους κατοίκους των ΗΠΑ ανεξάρτητα από το καθεστώς μετανάστευσης.
Το σχέδιο απαιτεί τη δημιουργία κοινοτικών κέντρων εμβολιασμού και την ανάπτυξη κινητών μονάδων σε δυσπρόσιτες περιοχές.
Ο Biden ζητά επίσης 50 δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει τις προσπάθειες για tests.

Ο Biden προτείνει χρηματοδότηση 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τις Πολιτείες συν 20 δισεκατομμύρια δολάρια για συστήματα δημόσιας συγκοινωνίας.

Ο Biden προτείνει διπλασιασμό του ομοσπονδιακού κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα από 7,25 δολάρια, μια πρόταση που θα μπορούσε να οξύνει την κόντρα με τους Ρεπουμπλικάνους.

Το πρόγραμμα παρέχει άμεση καταβολή 1.400 δολαρίων την εβδομάδα και φορολογικές ελαφρύνσεις για εργοδότες με λιγότερους από 500 υπαλλήλους για να τους αποζημιώσει

Ο Biden θα επεκτείνει τις πιστώσεις φόρου για οικογένειες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος για το 2021.
Προτείνει να επεκταθεί η πίστωση φόρου για παιδιά σε 3.000 δολάρια από 2.000 δολάρια για κάθε παιδί 17 ετών και κάτω.
Τα παιδιά κάτω των έξι ετών δικαιούνται 3.600 δολάρια.

Η αντίδραση της Wall

Οι μετοχές έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα της συνεδρίασης, λόγω των ειδήσεων ότι αντί για επιπλέον δυναμικότητα 2.000 δολαρίων, το σχέδιο Biden θα περιλαμβάνει "μόνο" άλλα 1.400 δολάρια, προσθέτοντας στα 600 δολάρια που είχαν δοθεί στο παρελθόν από το σχέδιο δημοσιονομικής στήριξης των 900 δισεκ. δολαρίων.
Επίσης οι αποδόσεις των ομολόγων ανακάμπτουν.Wall_BN.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης