Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Τα επιτόκια θα παραμείνουν στο 0% για πολύ καιρό

Powell (Fed): Τα επιτόκια θα παραμείνουν στο 0% για πολύ καιρό
Έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και την προσοχή στραμμένη στα επιτόκια, δήλωσε ο Powell

Την εκτίμηση πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στο εύρος του 0% για πάρα πολύ καιρό εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves - Fed) Jay Powell – εκτός αν ο πληθωρισμός αυξηθεί δραματικά.
«Έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και την προσοχή στραμμένη στα επιτόκια.
Δεν πρόκειται να τα αυξήσουμε σύντομα» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Fed.
Υπενθυμίζεται πως, έπειτα από χρόνια με χαμηλό πληθωρισμό, η ομοσπονδιακή τράπεζα ενέκρινε νέο guidance τον Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας πως τα επιτόκια δεν πρέπει να αυξηθούν έως ότου η οικονομία αναθερμανθεί και ο πληθωρισμός φτάσει στο 2%.
Τον Δεκέμβριο του 2020 χαρακτήρισε το guidance ισχυρό, ωστόσο η ασάφεια της δήλωσής του οδήγησε σε διαφορετικές ερμηνείες εκ μέρους των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και των επενδυτών.

Tapering

Το μέλος της Fed Lael Brainard δήλωσε την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου ότι ο ρυθμός αγοράς ομολόγων θα ήταν κατάλληλος για «αρκετό καιρό» - αν και τουλάχιστον τέσσερις πρόεδροι της Fed δήλωσαν ότι μια ισχυρή οικονομία θα μπορούσε να προκαλέσει συζήτηση για μείωση των πράξεων ανοιχτής αγοράς στα τέλη του έτους.
Την ίδια στιγμή, εκατομμύρια Αμερικανοί είναι εκτός της αγοράς εργασίας αφότου ξέσπασε η πανδημική κρίση, ενώ ο ιός εξακολουθεί να μαίνεται.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Powell και τα άλλα στελέχη της FOMC έχουν δεσμευτεί να χρησιμοποιήσουν ό,τι όπλο διαθέτουν στην εργαλειοθήκη τους για να υποστηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ.
Ένα από τα μέτρα που σκοπεύουν να διατηρήσουν είναι η διατήρηση των μηδενικών επιτοκίων μέχρι το 2023, όπως και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης